Sixten Sparre af Rossvik

Is your surname Sparre af Rossvik?

Research the Sparre af Rossvik family

Sixten Sparre af Rossvik's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Bengt Edvard Sixten Sparre af Rossvik

Also Known As: "Sixten Sparre"
Birthdate:
Birthplace: Malmö, Malmöhus, Sweden
Death: between July 20, 1889 and July 21, 1889 (34)
Nørreskov Taasinge, Troense, Sunds, Svendborg, Denmark
Place of Burial: Landet, Sunds, Svendborg, Denmark
Immediate Family:

Son of Gabriel Gerhard Sparre af Rossvik and Adelaide Virginia Peijron
Husband of Luitgard Engel Agda Dorothea Adlercreutz
Partner of Elvira Madigan
Father of Carl Erik Ambjörn Sixtensson Sparre af Rossvik and Märta Sofia Margareta Luitgard Sparre af Rossvik
Brother of Sigrid Adelaide Sparre af Rossvik; Gustaf* Mauritz Sparre af Rossvik and Adelaide* Elisabet Sparre af Rossvik

Occupation: Löjtnant vid Kungliga Skånska dragonregementet i Kristianstad
Managed by: Dag Henrik Gösta Lundqvist
Last Updated:

About Sixten Sparre af Rossvik

Læs også - som kontrast til "romantikken" - sandheden, skrevet af Kathinka Lindhe ( Sixten Sparres oldebarn) bøgerne - Sixren & Elvira:

Den virkelige historie om Sixten Sparre og Elvira Madigan.

Den 20. juli 1889 skød den svenske løjtnant Sixten Sparre først sin unge elskerinde Elvira Madigan, inden han rettede revolveren mod sig selv.

Kærlighedsforholdet og den dramatiske afslutning er skildret i teaterstykker, romaner og på film som en romantisk historie om umulig kærlighed. Den dag i dag lægger nygifte brudebuketten på Elviras grav ved Landet Kirke på Tåsinge.

Men sandheden om tragedien er ikke romantisk. I 1889 var Sixten Sparre en dybt falleret adelsmand, som ikke kunne leve op til omverdenens forventninger, og han så Elvira som muligheden for at iscenesætte sit eget selvmord. Hændelsen er gået over i historien, som om de to havde aftalt at gå i døden sammen. Men det var overlagt mord. Elvira vidste ikke, at hun skulle dø. Og hun vidste slet ikke, at det var en plan, Sixten havde haft i månedsvis.

Kathinka Lindhe (f. 1950) er fil.dr., radiojournalist, bibliotekar og oldebarn til Sixten Sparre. Hun har tidligere udgivet Sixtens familiehistorie i Sverige.

Samt:

"Sorgeliga saker hände - Elvira Madigan, Sixten och mig"

ligeledes skrevet af Kathinka Lindhe - set fra Luitgard (Lycka) Sparre, fødr Adlercreutz (Sixten Spsrres hustru) side:
"Sixten Sparres hustru hette Luitgard, men kaldtes Lycka. Hendes version blir berettelsen om en maka och far, som lever skyhögt over familiens tillgångar, en ynkling, som lurer en cirkusprinsessa oah bedrar dem, som srår honnom närmest."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Elvira_Madigan

*

Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen ( 4. december 1867 - 20. juli 1889 ) bedre kendt under sit kunstnernavn som Elvira Madigan, blev født i Flensburg, Tyskland som datter af cirkusartist Frederich Peter Jensen og Eleonora ( blev kaldt Laura ) Cecilie Christine Marie Olsen ( 29. maj 1850 - 1918 ). Da faderen døde i 1870 ( eller forlod hende ), mødte moderen, som nu blot hed Laura Olsen, amerikaneren John Madigan ( 1850 - 1897 ), der var parforcerytter fra Indiana i USA, og de giftede sig. Elvira Madigan var linedanser i et cirkus. Fra januar 1888 til sommeren 1888 optrådte hun i Cirkus Madigan i Sverige, hvor den svenske greve, løjtnant ved Skånske Dragonregiment, Bengt Edward Sixten Sparre ( 27. september 1854 - 20. juli 1889 ) bedre kendt som Sixten Sparre, skrev om det lokale cirkus i sin avis. Han kom derfor til forestillingen næsten hver aften og blev dybt betaget af den skønne Elvira Madigan. De blev meget forelskede og skrev breve til hinanden i dybeste hemmelighed. Sixten Sparre var blevet gift med komtesse Luitgard Engel Agda Dorothea Adlercreutz ( 1. marts 1859 - 1912 ) den 29. september 1880. De havde fået 2 børn, en dreng og en pige, men ægteskabet var ikke lykkeligt. Det var sikkert årsagen til, at han indledte det håbløse forhold til Elvira Madigan. Da Cirkus Madigan ankom til Sundsvall i det nordlige Sverige den 18. maj 1889, planlagde parret at flygte væk sammen. En tidlig morgen i juni 1889 stak Elvira Madigan af sammen med Sixten Sparre. De flygtede til Stockholm og videre til Svendborg i Danmark, hvor de indskrev sig på Hotel Svendborg som løjtnant Sparre og frue fra Stockholm. Deres kærlighedsforhold var meget intenst, og den 15. juli 1889 rejste parret over til øen Tåsinge, hvor de i byen Troense inlogerede sig ved et sommerpensionat hos madam Frederiksen. Da pengene var ved at slippe op for parret, tog Sixten Sparre og Elvira Madigan den 19. juli 1889 på udflugt til Nørreskoven på Tåsinge nær Valdemars Slot, hvor de besluttede sig for at gå i døden sammen, når de ikke kunne få hinanden. Sixten Sparre skød først Elvira Madigan med sin militære tjenesterevolver model M 1887 i højre tinding, hvorefter han skød sig selv igennem munden. En kvinde som om aftenen var ude i skoven for at samle brænde, gjorde den 22. juli 1889 det uhyggelige fund. De lå på en udbredt regnkappe side om side, som om de sov. En tømt madkurv stod på jorden og en parasol var slået op ved siden af dem. Distriktslægen kunne konstatere, at ligene af Elvira Madigan og Sixten Sparre, der allerede var i stærk opløsning, var dræbt på stedet. De blev bragt til kapellet ved Lundby Kirke. Parret blev begravet ved siden af hinanden på Landet kirkegård på Tåsinge ved Svendborg den 27. juli 1889. Dette drama på Tåsinge blev meget hurtig landskendt, og senere en meget romantisk men også tragisk historie i både Danmarkshistorien, og i den lokale danske cirkushistorie.

http://drabssageridanmark.beboer2650.dk/html/drabssager_-_1885_-_19...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sixten_Sparre

https://elviramadigansixtensparre.wordpress.com/2015/04/11/elvira-m...

http://svendborghistorie.dk/index.php?option=com_content&view=artic...

http://www.elvira-madigan.dk/Artikel_Korte_Avis/

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Sparre_af_Rossvik_nr_7#TAB_27

http://da.wikipedia.org/wiki/T%C3%A5singe: Om Tåsinge.

http://www.youtube.com/watch?v=KHx8553dGx0

Sparre familien havde ønsket 60 cm afstand mellem gravene på Landet Kirkegård, Tåsinge, Fyn, Danmark og det fik de.

Ældste søn af kammerherre Sigge Sparre. Løjtnant ved det Skaanske Dragon Regiment.

Gift med komtesse Luitgard Engel Agda Dorothea Adlercreutz.

Parret fik to børn.

I slutningen af maj 1889 havde Sixten Sparre søgt orlov,

forladt hustru og to børn i Kristianstad,
for sammen med Elvira at flygte til Danmark. 

Den 18. juni 1889 ankommer de til Svendborg,

hvor de indlogerer sig på havnen i "Hotel Svendborg". 

Her fik ægteparret Sparre på bryllupsrejse tildelt Tårnværelset og et kammer.

Efter næsten 1 måned er den medbragte beskedne kapital for længst opbrugt og regningen på hotellet vokset.

Den 15. juli siger de til hotelværten, at de vil tage et par dage til Tåsinge.
En del bagage efterlades i værelset. De bor 3 dage på et pensionat i Troense ved Valdemar Slot.
Stemningen er ikke god, og de er begge klar over, at de er efterlyst, og at det kun er et spørgsmål om tid, inden de bliver sporet til Svendborg. Den 18. juli forlader de pensionatet medbringende en kurv med mad, øl og snaps. Flere har set dem ved Nørreskoven. De er døde samme dag de forlod pensionatet i Troense og Sixten har skudt Elvira med sin tjeneste revolver, inden han skyder sig selv. Det bliver besluttet, at parret skal begraves ved siden af hinanden, lørdag den 27.juli 1889 kl. 13 på Landet Kirkegaard, der ligger midt på Tåsinge. Omkring 150 mennesker bl. a. sommergæster fra Troense overværer begravelsen.

view all

Sixten Sparre af Rossvik's Timeline

1854
September 27, 1854
Malmö, Malmöhus, Sweden
1881
July 16, 1881
Kristianstad, Kristianstads län, Sverige
1882
December 31, 1882
Kristianstad, Kristianstads län, Sverige
1889
July 20, 1889
Age 34
Nørreskov Taasinge, Troense, Sunds, Svendborg, Denmark
July 27, 1889
Age 34
Landet Kirkegaard, Landet, Sunds, Svendborg, Denmark
????