Steen Clausen Bille, til Vanås

Is your surname Bille?

Connect to 1,760 Bille profiles on Geni

Steen Clausen Bille, til Vanås's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Steen Clausen Bille, til Vanås

Danish: Steen Bille, til Vandaas
Birthdate:
Death: January 05, 1586 (58)
Sin Kane ved Nivaa
Place of Burial: Helsingborg, Sweden
Immediate Family:

Son of Claus Bille and Elisabeth Ulfstand
Husband of Kirsten Andersdatter Lindenov, til Frøslevgaard
Father of Claus Steensen Bille; Lisbeth Steensdatter Bille, til Herlufstrup and Anders Stensson Bille, till Rosendal
Brother of Margrethe Clausdatter Bille; Beate Clausdatter Bille, til Allinde; Sidsel Clausdatter Bille; Sophie Clausdatter Bille; Jens Clausen Bille, til Lyngsgaard og Vram and 4 others

Occupation: Länsherre, Lensmand, Landsdommer
Managed by: Dag Henrik Gösta Lundqvist
Last Updated:

About Steen Clausen Bille, til Vanås

https://da.wikipedia.org/wiki/Steen_Clausen_Bille

https://www.wikitree.com/wiki/Bille-85


Steen Bille

1527-1586

Gift med Kirsten Lindenov

Han bliver født på Vandås den 14 november 1527 og er opkaldt efter sin farfar Sten Basse Bille.

I Per Mikkelsens ligprædiken i Hälsingborg Maria Kirke siges der følgende: Efter at være blevet oplært af sine forældre hjemme, kommer han til Dragsmark Kloster i Norge. Han bliver derefter sendt til sin farbror Electus til Lund domkirke, senere Ærkebiskob Torben Bille.

Han kommer på skolen i Bosjø kloster og er her, indtil han under ledsagelse af professor Christian Morsing, bliver sendt til Frankrig i 5 år. Han studerer og lærer sprog og kommer siden til Skotland og Tyskland. Efter sin hjemkomst bliver han ansat i kanceliet og bliver blandt andet udsendt til Frankrig.

Han hjemfører sin brud i 1559 og indretter sig på Vandås. Efter 17 års ægteskab uden børn, får parret 3 børn.

Efter sin fars død bliver han en meget velhavende mand, han bliver landsdommer i Skåne, han får lenene Vestervad og Sandby i Skåne. og var meget velset i sin samtid. Under en krig mod de Svenske, lader Sten Bille vindebroen til Vandås stå åben under et fravær, og Vandås bliver ødelagt, men genopbygget kort efter.

Han får Herresvad kloster i len og her inviterer han sin søstersøn Tygo Brahe til at bo i årene 1571 og 1572. Det er under dette ophold at Tyge Brahe opdagede den stjerne, der skulle gøre ham kendt i hele verden.

I året 1565 kom Tycho tilbage til hjemlandet og besøgte mest sin morbror Sten Bille, lensmand på Herrevadskloster. Nu kunne Tycho Brahe koncentrere sig helt om stjerneforskningen og det var på Herrevadsklosters gårdplads han en efterårsaften 1572 opdagede en ny stjerne i Cassiopeia, hvilket blev begyndelsen til hans ry. Han udgav 1573, med fjorårets observationer som underlag, en bog "De nova stella" (Om den nye stjerne), hvilket gjorde ham næsten verdensberømt, og fik hans landsmænds øjne op for hans usædvanlige begavelse på det astronomiske område. Selv kong Frederik II fik øjnene op for ham og satte ham til at forelæse ved Københavns Universitet og tildelte ham 1576 øen Hven i Øresund på livstid hvor han kunne indrette observatorium og laboratorium. Han byggede på denne ø Uranienborg og Stjerneborg med kupler og tårne og holdt her som en videnskabens fyrste sit hof og tog imod konger og dronninger og berømte videnskabsmænd. Om Tycho Brahe se her. Levnedsbeskrivelse.

Da stedfaderen Jørgen Brahe døde 1565, kom Tycho tilbage til hjemlandet og besøgte mest sin morbror Sten Bille, lensmand på Herrevadskloster. Nu kunne Tycho Brahe koncentrere sig helt om stjerneforskningen og det var på Herrevadsklosters gårdplads han en efterårsaften 1572 opdagede en ny stjerne i Cassiopeia, hvilket blev begyndelsen til hans ry. Han udgav 1573, med fjorårets observationer som underlag, en bog "De nova stella" (Om den nye stjerne), hvilket gjorde ham næsten verdensberømt, og fik hans landsmænds øjne

Sten Bille var praktisk anlagt han grunlagde således et kalkværk på Balsbjerg ved Råbeløv, et glasværk i Kvinge og en papirmølle, Klippan, ved Herresvad. Det sagdes om Sten; "Han var ingen for høj, eller fornem for nogen." Han omgikkes med de lærde og havde synderlig vilje til at diskutere med dem. Klavs Lyksander skriver om at han som sin broder, har sans for digtekunsten, og kunne læse runer. I en række år var han plaget af en stærk hoste, sikkert resultatet af en svaghed han pådrog sig under syvårskrigen mod Svenskerne. Han bar sin sygdom med stor tålmodighed og plejede at sige "Vor Herre har nu straffet mig for min Skalkhed, pas på at han ikke også straffer dig."

På en rejse til københavn den 6. januar 1586 tog sygdommen og den kraftige kulde overhånd, og han døde af et kraftigt hoste anfald i sin kane. Det fortælles, i hans ligprædiken, at kusken holdt hesten an. Hr. Sten sank sammen i kanen og slog armene ud for sig. En præst fra Lund, der var i hans følge, tog hans højre arm, holdt ham i hånden og råbte højt, "Sten tror du på den korsfæstede Jesus, da giv et tegn fra dig" Sten holdt da fastere i hånden, gav et suk fra sig og udåndede. Han blev bragt tilbage til Skåne og begravet i Hâlsingborg Maria Kirke den 16.Februar 1586.

Over hans grav rejste hans hustrue Kirsten Lindenov en af middelalderens flotteste ligsten.

Du kan se ligstenen under Portrætter.

Ane skjold er gengivet her.

Han efterlader sig 3 børn Claus, Beate og Anders .

http://da.wikipedia.org/wiki/Steen_Clausen_Bille



Ejer af Råbelev, Vandås mm.

view all

Steen Clausen Bille, til Vanås's Timeline

1527
November 14, 1527
1574
1574
Vanås, Gryt, Östra Göinge Municipality, Skåne County, Sweden
1576
April 14, 1576
Herrisvad Kloster, Skåne, Sverige (Sweden)
1578
1578
Vanås slott, Gryt, Östra Göinge, Skåne County, Sweden
1586
January 5, 1586
Age 58
Sin Kane ved Nivaa
February 1586
Age 58
Helsingborg, Sweden