Is your surname Bastiaans?

Connect to 527 Bastiaans profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Steven Bastiaans

Birthdate:
Birthplace: Eext, Aa en Hunze, Drenthe, Netherlands
Death: August 10, 1944 (53)
Vught, Vught, North Brabant, Netherlands (Gefusilleerd)
Immediate Family:

Son of Jan Bastiaans and Lourencia Kiers
Brother of Femmina Aaltina Bastiaans and Jantina Geertruida Bastiaans

Managed by: Dimitri Gazan
Last Updated:

About Steven Bastiaans

Steven Bastiaans werkt geruime tijd als adviseur agrarische zaken in Nederlands-Indië. Kort voor de oorlog keert hij naar Nederland terug en gaat hij als leraar aan de Middelbare Koloniale Landbouwschool in Deventer aan de slag. De school staat ook als ‘het Suikerschooltje’ bekend, omdat het onderwijs de eerste jaren vooral toegesneden is geweest op de Indische plantages en de suikerindustrie.

Na de Duitse bezetting legt Bastiaans in zijn lessen openlijk en herhaaldelijk de nadruk op de waarde van betrouwbare staatsinstellingen, in Nederlands-Indië, maar ook in Nederland. In de klas getuigt Bastiaans ook van zijn trouw aan de koningin. Een hem vijandige collega probeert Bastiaans bij de Duitsers in diskrediet te brengen, waarna een leerling hem uiteindelijk bij de SD aangeeft. Bastiaans krijgt ontslag. Hij wordt vervolgens als adjunct-conciërge werkzaam op het Koloniaal Landbouwmuseum, dat ook in Deventer is gevestigd en nauw aan de Landbouwschool is gelieerd. Wanneer de schoolgebouwen in 1942 door de Duitsers worden gevorderd, vindt het onderwijs voortaan in het Landbouwmuseum plaats.

In de loop van 1943 raakt Bastiaans bij de verspreiding van Trouw betrokken, mogelijk door toedoen van plantkundige Hendrik Uittien, een voormalige collega van de Middelbare Koloniale Landbouwschool. Bastiaans en Uittien worden op 28 januari 1944 opgepakt. Dezelfde dag worden nog drie Overijsselse verspreiders gevat. Het is alles het gevolg van twee arrestaties in Wierden, een dag eerder.

Bastiaans wordt naar het huis van bewaring in Arnhem overgebracht. Begin februari 1944 komt hij in de SD-Polizeigefängnis in Haaren terecht, het voormalige grootseminarie dat de bestemming van alle Trouw-arrestanten is. Eind juli 1944 worden ze naar Kamp Vught vervoerd, waar ze op 5 augustus worden berecht. Alle vierentwintig verspreiders krijgen de doodstraf, ook Bastiaans, hoewel hij als onderverspreider waarschijnlijk nog geen honderd kranten aan de man heeft gebracht. Op de avond van 10 augustus 1944 wordt hij gefusilleerd. Kamp Vught

Pagina 251 (nr 857) De Ondergrondse Pers

de 23 van Trouw

De zogenaamde Trouw-terroristen ter dood veroordeeld: Het nationale dagblad 10-08-1944

view all

Steven Bastiaans's Timeline

1891
February 7, 1891
Eext, Aa en Hunze, Drenthe, Netherlands
1944
August 10, 1944
Age 53
Vught, Vught, North Brabant, Netherlands