Is your surname Ivčević?

Research the Ivčević family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Vicko Ivčević

Birthdate:
Birthplace: Trogir, Općina Trogir, Split-Dalmatia County, Croatia
Death:
Managed by: Private User
Last Updated:

About Vicko Ivčević

http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2412.0

Dr. Vicko Ivčević rodio se iz Trogiru na 18. kolovoza 1848. Izučio je gimnaziju u Zadru, kad je bila pod ravnateljstvom dra. Jurja Pulića, aimala medju profesori pok. dra. Miha Klaića. Juridične nauke obavio je na svenčilištu u Gradcu, gdje na 23. ožujka 1868 bi promoviran na čast doktora prava.

Nakon što je dielom u Gradcu a većim dielom u Zadru obavio propisanu odvjetníčku praksu, počeo je na 25. kolovoza 1873 vršiti odvjetničtvo u Zadru. Od mnogo godina obnaša čast podpredsjednika one odvjetničke komore.

Veleporeznici bivšega okružja Splitskoga izabraše ga godine 1877 za zastupnika na dalmutinskom saboru, gdje ih je zastupao do godine 1883. Pri naknadnom izboru lipnja godine 1884. vanjske obćine sudbenih kotara Omiš, Split, Trogir poalaše ga opet u sabor, u kojemu od tada zastupa svedjer onaj izborni kotar.

Godine 1889 bi od sabora izabran za prisjednika zemaljskoga odbora i ostao je na tom mjestu, dok ne bi imenovan za predsjednika sabora dalmatinskoga. Kao član zemaljskog odbora bavio se je poglavito sa obćinskim poslovi i to pitanji pravničke i zakonodavske naravi.

lza smrti dr. Klaića preuzeo je godine 1896 referat o oživotvorenju zemljištno-veresijskoga zavoda, a kad prvim srpnja 1898 zavod bi otvoren, zemaljski odbor imenovao ga je nadzornim komesarom toga zavoda i-izvjestiteljem za njegove poslove.

Odmah iza kako je stupio u zemljski odbor, ovaj ga je odaslao u pokrajinsko povjerenstvo za diobu obradjivih obćinskih dobara u Dalmaciji, pri kojemu je poslovao kao i izvjestitelj, dokle bi imenovan saborskim predsjednikom.

Iza smrti pok. dr. Miha Klaića zemaljski odbor odredio ge je mjesto njega mjeseca veljače 1896 u pokrajinslo šlrolsko víeće, gdje je zajedno sa sada pokojnim prisjednikom Vrankovićem zastupao zemaljski odbor.

Zastupnička kuća u Beču izabrala ga je tri puta a baš n sjednicah od 21. listopada 1879, 3. velječe 1886 i 16. ožujka 1886 članom državnog sudbenog dvora.

Prigodom carskoga jubilea godine 1898 bi odlikovan krstom viteza reda. Franje Josipa I.

Na mjesto saborskoga presjednika izpražnjeno uslied smrti pok. dr. Bulata Njegovo ga je Veličanitvo pozvalo previšnjom odlukom 7. listopada 1900.

Na 20. prosinca 1900 vanjske obćine sudbenih kotora Split, Trogir, Omiš, Brač, Hvar, Starigrad, Vis izabrale su ga za zastupnika na carevinskomu vieću.

DiS, 1. ožujka 1901

Više o Ivčevićima > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2408.msg5414#msg5414

view all

Vicko Ivčević's Timeline

1848
August 18, 1848
Trogir, Općina Trogir, Split-Dalmatia County, Croatia
????