Is your surname Brusila?

Connect to 1,607 Brusila profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Viktor Brusila

Swedish: Victor Brusila
Birthdate:
Birthplace: Vännilä, Alastaro, Varsinais-Suomi, Finland
Death: October 05, 1914 (60)
Pihlajavesi, Finland (hivuttava sydäntauti)
Place of Burial: Alastaro, Varsinais-Suomi, Finland
Immediate Family:

Son of Juho Juhonpoika Brusila and Maria Matintytär Brusila
Brother of Johanna Ylikylä; Emilia Brusila; Alma Juhontytär Brusila; Elina Juhontytär Brusila; Aleksandra Juhontytär Karo and 2 others

Occupation: kappalainen, kirkkoherra
Managed by: Private User
Last Updated:

About Viktor Brusila

Alastaro rippikirja 1868-1877 (AP I Aa:21) Sivu 339 Wännilä, Prusila, Rosell, Elers ; SSHY http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2699...

Pihlajaveden kappalainen 1888, kirkkoherra 1909.

9.6.1876 ROSELL (→ BRUSILA) Viktor 20094 (Länsis.). * Alastaro 27.3.1854, vanht ratsutilallinen, valtiopäivämies Juho Brusila ja Maria Matintytär. Yo Åbo lyc. TEt ja vih. pap. 1882. Khra Pihlajavedellä 1909-. † siellä 5.10.1914. Lähde: https://ylioppilasmatrikkeli.helsinki.fi/1853-1899/henkilo.php?id=2...

Pihlajavesi muuttokirjoja 1881-1890 (AP I Jba:5) 28.4.1888 Viktor Brusila ;SSHY

60 wuotta täytti tämän kuun 27 p:nä Pihlajaweden kirkkohra W. Brusila. Aamulla herätettiin kirkkoherra laululla. Päiwällä käwiwät laulamassa rippikoululapset. Iltapäiwällä kokoontui wieraswaraiseen pappilaan toisellesadalle nousewa ystäwäpiiri. Puheita päiwän johdosta pitiwät useat seurakuntalaisista, joihin kirkkoherra sydämellisesti wastasi. Kirkkohra Brusila on ollut Pihlajawedellä 20 wuotta. Kotimaa. 30.03.1914. N:o 36

Muistelmia Pihlajaveden papeista Aino Korja: Ensimmäinen Pihlajaveden kirkkoherra oli W. Brusila eli Rusila, kuten kansa sanoi. Henkilökohtainen kosketukseni häneen on, että Brusilan sanotaan olleen kastajani. Omia muistoja ei ole, mutta sitä enempi kansan kertomaa muistissa. Brusila tuntuu olleen ehtymätön kertomusten kohde. Seurakunnallisesti hänet mainitaan vähin puhein ja lyhyesti, mutta jos yhdistää eri kertomuksia ja piirteitä, voi todeta, että hän oli värikäs ja korpipitäjässä ennen kaikkea valistunut maanviljelijä ja taloudellisten uudistusten esille tuoja. Hän oli tuonut uusia viljelystapoja ja välineitä pitäjään. Hän oli ollut mukana perustamassa maamiesseuraa, kansakoulua, puhelinlaitosta, tervatehdasta ym. Omaisuudestaan hän testamenttasi osan Turun yliopistolle.

Brusila oli pohjalainen maanviljelijän poika ja tutustunut isompaan maanviljelykseen. Niinpä Pihlajavedelläkin hänen aikanaan tehtiin ja laajennettiin pappilan viljelysalaa - työväkeä kun oli. Viljelysalaa oli kai yli 20 hehtaaria. Työväki kertoo Brusilan olleen mitä rauhallisin ja mukavin isäntä väkensä keskuudessa. Hän tuli iltaisin väentupaan puhumaan miesten kanssa.

Historia mainitsee hänen olleen väkijuomiin taipuvainen. Siitä onkin juttuja. Esimerkiksi junassa matkustaessa vieressä oleva henkilö tiedusteli Koipimäen isännäksi esittäytyneeltä Brusilalta, että vieläkös se Pihlaisten pappi ryyppää? Ykskantainen vastaus kuului: "Kaippa tuo vielä ryyppynsä ryyppää." Ihmekös tuo, sillä siihen aikaan melkein pääasiallinen tarjoilu vieraalle oli alkoholi. Kahviahan silloin ei tunnettu eikä käytetty. Jos pappi oli alkoholiin taipuvainen, hän joutui ehkä liiankin usein ottamaan tarjouksen vastaan.

Emäntä Hilda Rantakömi kertoi eräänä jouluaamuna olleensa aamulypsyllä, kun kuului aikaisin palaavan kirkkoväen kulkusten ääni. Jumalanpalvelusta ei pidetty, sillä kanttori oli ilmoittanut papin olevan sairas. - Oli aatosta saakka ollut humalassa. Ei siitä enempää muistutusta tai muuta tullut.

Erikoisesti silloisen papin harmina oli eräs sairaalloinen, pappilan maalta häädetty nainen, Jura-Tihta. Hän teki jokaisessa mahdollisessa paikassa vahinkoa papille. Historiassakin siitä mainitaan. Muistan, kun Tihta kertoi kerran kotona, miten hän repi yhtenä yönä pappilan kaikki turniskan taimet ylös. Kun aamu tuli, oli Tihta ollut kyllä väsynyt, mutta oli kyllä taimetkin ylhäällä pellosta.

Koska Brusila sairasteli täällä ollessansa, piti hän apulaisia, teologian opiskelijoita. Heistä Pihlajavesi muistaa erityisesti Kansasen hyvänä puhujana. Hän oli piispa Kansanahon isä.

Edellinen tarina on julkaistu verkkojulkaisussa Muistelmia Pihlajaveden papeista, Aino Korja

Kirkonkirja- ja muita lähteitä

view all

Viktor Brusila's Timeline

1854
March 27, 1854
Vännilä, Alastaro, Varsinais-Suomi, Finland
1914
October 5, 1914
Age 60
Pihlajavesi, Finland
October 22, 1914
Age 60
Alastaro, Varsinais-Suomi, Finland