Willem Corneliszoon Schouten

Is your surname Schouten?

Research the Schouten family

Willem Corneliszoon Schouten's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Willem Corneliszoon Schouten

Birthdate:
Birthplace: Hoorn, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Antongil Bay
Immediate Family:

Son of Cornelis Govertsz Schouten and Weijntje Lap van Waveren
Husband of Aagje Klaas
Brother of Laurens Cornelisz Schouten; Gerrit Cornelisz Schouten and Albert Schouten

Occupation: Ontdekkingsreiziger
Managed by: Private User
Last Updated:

About Willem Corneliszoon Schouten

nl.wikipedia.org... ; dbnl.org... ; westfriesgenootschap.nl... ; tonschouten.nl... ;

Willem Corneliszoon Schouten (Hoorn, ca. 1580 - Baai van Antongil (Madagaskar), 1625) was een Nederlands ontdekkingsreiziger. Biografie

Willem Schouten was afkomstig uit Hoorn en bevriend met Willem IJsbrantsz. Bontekoe.[1] In 1601 maakt hij als schipper op de Duyfken voor de Oude Compagnie (een voorcompagnie van de VOC) een eerste reis naar de Oost. Toen de schepen aankwamen op Mauritius ontdekten de matrozen de gemakkelijk te vangen dodo. In Bantam raakten de schepen slaags met een Portugese vloot afkomstig uit Oud-Goa, hetgeen leidde tot de Slag bij Bantam. In 1603 voer hij voor de VOC als schipper op de Delft naar Atjeh.

Schouten is vooral bekend geworden door de reis die hij, als schipper op de Eendracht, samen met Jacob le Maire ondernam om een nieuwe westelijke doorgang naar Azië te vinden. Op 25 januari 1616 ontdekten ze ten zuiden van Straat Magellaan een nieuwe doorgang naar de Grote Oceaan, door hen Le Maire Straat gedoopt. Op 29 januari ontdekten ze het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, Kaap Hoorn. Schouten vernoemde de kaap op 29 januari 1616 naar zijn geboorteplaats, toen hij samen met Jacob le Maire de kaap rondvoer. Er staat dan ook letterlijk in het scheepsjournaal: "twelck [dat is: de kaap] onse president ter eeren des stadts van Hoorn noemde Capo Hoorn".

In 1616 voeren ze langs de noordkust van Nieuw-Guinea, waar ze een eilandengroep naar hem vernoemden, de Schouten-eilanden. Het schip en goederen van Schouten en le Maire werden bij aankomst in Jacatra door Jan Pieterszoon Coen geconfisqueerd onder verdenking van het schenden van VOC-octrooien. Schouten en le Maire werden met de vloot van Joris van Spilbergen teruggestuurd naar Nederland, maar le Maire overleed tijdens de terugreis. Willem Cornelisz Schouten en Joris van Spilbergen waren daardoor na Olivier van Noort de tweede en derde Nederlander die om de wereld waren gezeild.

De reisbeschrijving van de ontdekking van Le Maire Straat en Kaap Hoorn Iournael Ofte Beschryvinghe van de wonderlijcke reyse, ghedaen door Willem Cornelisz Schouten van Hoorn, inde jaren 1615.1616 en 1617. werd onder zijn naam in 1618 uitgegeven, maar eigenlijk was dit het verslag van Jacob le Maire. De VOC was namelijk in conflict met Jacobs vader, Isaac le Maire over de rechten op reizen naar de Oost. Deze geschiedsvervalsing werd later door Joris van Spilbergen rechtgetrokk.

Schouten voer na terugkeer in Nederland opnieuw voor de VOC en leerde Bontekoe kennen. Samen vertrokken zij in april 1625 uit Batavia.[7] Hij overleed op de terugreis toen het schip, de Middelburg, Madagaskar aandeed.

_____________________

Schouten, Willem Cornelisz.

  • Geboren te Hoorn ca 1580. Overleden in de Baai van Antongil in 1625.

Zeevaarder. Voer als eerste rond de Zuidpunt van Zuid-Amerika. Noemde die naar zijn geboortestad Hoorn: Kaap Hoorn. De Schouteneilanden, boven het eiland Celebes, zijn naar hem vernoemd. Nam als schipper van de Eendracht deel aan de reis om de wereld met Jacques le Maire (1615-1617). Er verschenen van deze reis twee beschrijvingen, de eerste waarschijnlijk ontleend aan het journaal van Schouten zelf en geheel vanuit diens gezichtshoek geschreven (1618), de latere van de hand van Le Maire (1622; postuum); beide vullen elkaar aan.

Literatuur: W.A. Engelbrecht en P.J. van Herwerden (ed), De ontdekkingsreis van Jacob le Maire en W.C. Schouten in de jaren 1615-1617 (2 dln; Linschoten-Ver., XLIX, 1945).

view all

Willem Corneliszoon Schouten's Timeline

1580
1580
Hoorn, North Holland, The Netherlands
1625
1625
Age 45
Antongil Bay