prof.ds. Abraham Dirk Loman

How are you related to prof.ds. Abraham Dirk Loman?

Connect to the World Family Tree to find out

prof.ds. Abraham Dirk Loman's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

prof.ds. Abraham Dirk Loman

Birthdate:
Birthplace: 's-Gravenhage, ZH, Netherlands
Death: April 17, 1897 (73)
Amsterdam, NH, Netherlands
Immediate Family:

Son of ds. Jan Christaan Loman and Catharina Maria Stoop
Husband of Anna Maria Willet and Ida Augusta Kerkhoven
Father of Jan Cornelis Christiaan Loman; Rudolf Johannes Loman and Charlotte Octavia Loman
Brother of Alida Margaretha Loman; Jan Christiaan Loman; Petrus Johannes Loman; Dirk Cornelis Loman and ds. Willem Frederik Loman
Half brother of Maria Wilhelmina Cathrina Loman

Occupation: Luthers predikant (1855), Hoogleraar (1860),
Managed by: Private User
Last Updated:

About prof.ds. Abraham Dirk Loman

WieWasWie: luthers predikant

http://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Dirk_Loman: Loman bezocht de lagere school en daarna de Koninklijke Muziekschool en enige tijd de Nutsschool. In oktober 1840 werd hij als theologiae studiosus ingeschreven bij het Athenaeum Illustre en het Evangelisch-Luthersch Seminarium in Amsterdam. In oktober 1845 werd Loman tot proponent bevorderd, nadat hij in de voorafgaande jaren al zijn examens aan de Rijksuniversiteit te Leiden cum laude had afgelegd. Na enige tijd te Maastricht als hulpprediker en te Deventer als predikant werkzaam te zijn geweest, aanvaardde Loman in 1856 het ambt van hoogleraar bij het Evangelisch Luthers Kerkgenootschap. In zijn oratie De germani theologi humanitate legde hij de nadruk op de eis van algemene ontwikkeling, die aan godgeleerden en aan predikanten moest worden gesteld. In 1860 publiceerde Loman in De Gids een artikel Over de opstanding van Jezus. Ook zijn paastoespraak Wat zoekt gij de levende bij de doden leidde tot veel beroering. Later publiceerde hij Over het Onuitsprekelijke waarin hij pleitte voor een streven naar vermeerdering van kennis die op het onbekende moest worden veroverd en die helder en duidelijk overgedragen moest worden.

Naast zijn liturgische werkzaamheden en zijn werk als hoogleraar schreef hij in 1872 een boekje genaamd Twaalf Geuzeliedjes uit de Geusen Liedenboecxkens van 1588 en later. Met de Oorspronkelijke Wijzen waarop ze in den Spaanschen Tijd gezongen werden. Ook deed hij werk voor de Vereniging ter bevordering der toonkunst en de Vereniging voor Noord-Nederlandse muziekgeschiedenis. Daarnaast publiceerde hij artikelen in De Gids, De Nederlandsche Spectator, Navorscher, Caecilia, Theologisch tijdschrift, enz. en gaf hij een bundel Over Oud-Nederlandsche liederen bij Valerius (1625) uit. Vanwege zijn betrokkenheid bij het werk van Valerius heeft de gemeente Amsterdam een straat naar hem genoemd (de Lomanstraat), parallel lopend aan de Valeriusstraat in Oud-Zuid.

Een lied van zijn hand (op een melodie uit Valerius) werd opgenomen in de populaire liedbundel Kun je nog zingen, zing dan mee. De eerste regels luiden: "Wie gaat mee, gaat mee over zee? Houd het roer recht!".

Loman was de laatste 20 jaar van zijn leven blind.

meer informatie: http://www.dbnl.org/tekst/_jaa002189801_01/_jaa002189801_01_0016.php

view all

prof.ds. Abraham Dirk Loman's Timeline

1823
September 16, 1823
's-Gravenhage, ZH, Netherlands
1856
February 19, 1856
Deventer, Deventer, Overijssel, Netherlands
1861
October 14, 1861
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1873
1873
Amsterdam, North Holland, Netherlands
1897
April 17, 1897
Age 73
Amsterdam, NH, Netherlands