Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Правителствата на България (1878-1944)

Project Tags

view all

Profiles

Governments of Bulgaria (1878-1944).

Правителствата на България от Освобождението до преврата на 9 IX 1944 г.

Изпълнителната власт в България, осъществявана от правителствата след Освобождението до Съветската окупация, досега не е проучвана цялостно и последователно. Тя, за разлика от другите две - законодателната и съдебната, има изключително важно значение за развитието на икономиката, политиката и културата на страната. Малко са хората обаче, които знаят имената поне на министър-председателите, да не говорим за отделните министри. Нещо повече - не знаят нищо за полезната дейност на отделни правителства. Съществува една мъдрост - "Историята е учителка на народите". Към нея може да се прибави в допълнение - който не познава миналото си, сътворено в случая именно от тези политически дейци, рискува да го повтори вероятно с отрицателни политически последици.

Основен /задължителен/ език на проекта: български.

Специални благодарности към всички досегашни активни участници в проекта: Лалю Метев, Борис Станимиров, Светлана Дяконова, Владислав Метев и др.

Внимание: David Prins, Hea Aitaja Vaatleja (прякор) и Калоян Иванов - не са администратори, не могат да бъдат и не са били никога коректни участници в проекти свързани с онагледяването на българската история!

Препоръчителни източници: Ташев, Ташо. Министрите на България 1879-1999. С., 1999. Цураков, Ангел. Енциклопедия на правителствата, народните събрания и атентатите в България. С., 2008.

Координатор на проекта: Лалю Метев (България) - meteff@abv.bg

Авторски права: © 2007-2010 Lalu Metev, ets.

Foreign project names: Governments of Bulgaria (1878-1944).