Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

KHL : Koninklijke Hollandsche Lloyd ‧ 1907-193x ‧

Project Tags

Top Surnames

view all

Profiles

KHL : Koninklijke Hollandsche Lloyd ‧ 1907-193x

voorganger: HZAL : Holland-Zuid-Amerikalijn ‧ 1899-1908 ‧

De geschiedenis van KHL is verbonden met de opkomst en ondergang van de scheepvaart in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd, in 1908 voortgekomen uit de Zuid-Amerika Lijn, verlegde de koers van veevervoer uit Zuid-Amerika naar personentransport.

In 1915 kocht de rederij twee hectare grond aan de Oostelijke Handelskade en bouwde aan de kade loodsen, kantoorgebouwen, personeelswoningen, het Lloyd hotel én een koffiehuis. Vlak na de eerste wereldoorlog profiteerde het koffiehuis van de drukte in de haven. Kapiteins, officieren, bemanningsleden en passagiers kwamen langs voor koffie, bier of een klein menu. De deftige voorzaal was voor het hogere personeel, in de achterzaal kregen de bootwerkers aan lange tafels koffie en snert met worst.

In de jaren dertig sloeg ook bij Koninklijke Hollandse Lloyd de crisis toe en de scheepvaart-maatschappij legde het loodje. Het koffiehuis deelde in de malaise en kwijnde langzaam weg. Na jarenlange leegstand, een winkelfunctie (kruidenier) en een groothandel in Delfts blauwe souvenirs, werd in oktober 1997 de Vereniging Vrienden van de KHL opgericht, met als doel het pand van de sloop te redden, in oude luister te herstellen en de KHL terug te geven aan de buurt.

bronnen ‧ documentatie ‧ informatie

ACTORES

oprichters
management - directie - etcetera


BE-MENS / MAN-NING

gezagvoerders

ZIE pagina KHL : gezagvoerders

machinisten
koks
etcetera


SCHEPEN

ZIE pagina KHL : schepen

——2024-I-15——jMVu-cum-suis——