Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

KNIL : Militaire begraafplaatsen

Project Tags

KNIL : Militaire begraafplaatsen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger

bronnen documentatie informatie

Begraafplaats PEUTJOET - Kota Radja / Banda Aceh - sinds 1880

  • https://igv.nl/erebegraafplaats-peutjoet-kerkhoff-poetjoet/
  • adres : Peucut, Sukaramai, Baiturrahman, Kota Banda Aceh, Aceh 23116, Indonesië
  • 2019 : Gevallen op het veld van eer - Werkgroep IGV: Indische Genealogische Vereniging - Een genealogische verkenning van de militaire erebegraafplaats Peutjoet
    • Bedoeling van deze publikatie van Adriaan P. INTVELD is om de namen van de betreffende militairen aan de vergetelheid te ontrukken, niet alleen door het opsommen hiervan, maar ook door deze te voorzien van de belangrijkste genealogische en biografische gegevens, zonder onderscheid in rang of landaard. In totaal worden de gegevens van ruim 2300 militairen gepresenteerd. Naast militairen zijn er ook vele burgers begraven op Peutjoet. Vaak betrof het hier vrouwen en kinderen van militairen. Ook van hen wordt in deze publikatie een overzicht gegeven, bijna 700 in totaal.
    • Het digitale boek is zeer rijk geïllustreerd. Het bevat ruim 100 portretten en bijna 200 afbeeldingen van graven. Verder is het voorzien van een omvangrijk notenapparaat. Deze uitgave bevat 424 pagina’s.
    • De index op alle achternamen in het boek (dus van zowel de overledenen als van hun moeders, voor zover bekend natuurlijk) is apart verschenen in pdf-formaat.
    • Aanvullingen op het boek

Peutjoet was de militaire begraafplaats op Atjeh tijdens de Atjeh-oorlog en werd de laatste rustplaats van 2.200 soldaten van het Nederlands-Indische leger. De naam wordt ook wel gespeld als Peutjut. Tegenwoordig worden de graven gerestaureerd, gefinancierd door de Stichting Peutjoet-fonds.

Ereveld PANDU -

Het ereveld telt 4.000 graven. De meeste graven zijn van Nederlandse oorlogsslachtoffers en militairen uit Japanse concentratiekampen die bij de val van Japan in 1945 nog snel werden omgebracht. Op het hoogste punt van het ereveld staat een vlag met aan de voet van de vlag de namen waar de meeste mensen zijn omgebracht.

Ereveld LEUWIGAJAH -

Het ereveld Leuwigajah ligt even buiten de stad Cimahi, in Indonesië. Het ereveld is geplaatst op een braakliggend terrein achter de gemeentelijke begraafplaats. Tijdens de bezettingsjaren werd dit terrein gebruikt door de Japanse soldaten om de gesneuvelde soldaten en gevangenen uit de nabijgelegen interneringskampen te begraven.

Ereveld ANCOL -

Het Ereveld Ancol ligt aan de kust bij Jakarta (Tanjung Priok). Het ereveld werd ingewijd op 14 september 1946. Het wordt ook wel het 'ereveld der geëxecuteerden' genoemd.
Ereveld Menteng Pulo: Het ereveld Menteng Pulo ligt in Jakarta op het Indonesische eiland Java. Dit ereveld is uitsluitend voor Nederlandse oorlogsslachtoffers en militairen. Bij het ereveld staat een kerk, een zogenaamde simultaankerk. Deze bevat 700 urnen van Nederlandse krijgsgevangenen.

Ereveld CANDI -

Het ereveld Candi ligt in de heuvels van Semarang, Indonesië. Dit ereveld is aangelegd door Nederlandse militairen van de T-Brigade die op 12 maart 1946 aan land kwam. Op dit ereveld zijn uitsluitend Nederlandse gesneuvelde militairen begraven.

Ereveld KALIBANTENG -

Het ereveld Kalibanteng ligt vlak bij de luchthaven van Semarang, Indonesië. Het ereveld telt 3.100 oorlogsslachtoffers en militairen. Het overgrote deel van de mensen zijn slachtoffers uit Japanse concentratiekampen.

Ereveld KEMBANG KUNING -

Het ereveld Kembang Kuning ligt in Indonesië. Op het ereveld in Soerabaja zijn zowel burgerslachtoffers als militairen van het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger begraven. Er liggen op het ereveld meer dan 5.000 slachtoffers begraven.

Ereveld AMBON -

Het ereveld Ambon is een begraafplaats in Indonesië. Het aantal Nederlandse graven wordt geschat op 185.

Begraafplaats CEDAR LAWN - Amerika

De op Cedar Lawn begraven militairen dienden bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) of bij de Marine Luchtvaartdienst.

overige

Er zijn nog veel meer plaatsen in Indonesië waar officieren en manschappen van het Nederlandse leger begraven liggen. Veel van deze locaties zijn niet meer terug te vinden, omdat ze onbekend zijn of later door de een of andere oorzaak zijn geruimd.


2023-VIII-28---jMVu-cum-suis---