Under construction
Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang
De oorlogsgraven op het ereveld Kalibanteng bij Semarang herbergen het stoffelijk overschot van meer dan 3100 personen. Het ereveld heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek en is omgeven door een gracht en naaldbomen. Daarnaast staan er langs de voorzijde zeven waringinbomen, en een wariningboom achterin de punt van de driehoek.
Het overgrote deel van deze slachtoffers zijn burgers uit de beruchte Japanse interneringskampen van Midden-Java, zoals Ambarawa, Banju Biroe, Lampersari en Karangpanas. Zij kwamen om als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden in deze kampen, gedurende de Japanse bezetting van 1942 tot 1945. Veel vrouwen en kinderen liggen hier begraven. Voor hen werden op het ereveld het vrouwenmonument en het jongenskampenmonument opgericht. Het is bij dit ereveld niet bekend hoeveel Nederlanders er precies liggen. Er zijn veel graven waarbij geen naam vermeld staat.
Adres, Ereveld Kalibanteng, Taman Makam Kehormatan Belanda Jl. Siliwangi 293 Kalibanteng Kulon, Semarang 50145, Indonesie
De moord op de kinderen Wijk
De moord op de kinderen Wijk
Vandaag, 11 oktober 2017 is het precies 72 jaar geleden dat zeven kinderen van het gezin Wijk en zeven andere Nederlanders door pemoeda's, extremistische Indonesiërs onder leiding van een hadji genaamd Boesari, op gruwelijke wijze werden vermoord bij een waterput in Balapoelang, een dorp op Midden-Java in voormalig Nederlands-Indië.
Wij herdenken in eerbied
- de 7 kinderen van het gezin Wijk
- de heer en mevrouw Lapré en hun 2 dochters
- 3 leden van de familie Von Gallwitz-Uhlenbusch