Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

Projektin tarkoitus

Projektin tarkoituksena on koota yhteen Espoossa sijainneen Kallvikin tiilitehtaan omistajien ja työntekijöiden henkilöprofiilit Genissä. Kun lisäät henkilöprofiilin tähän projektiin, tarkista, että profiilin tiedoista ilmenee, miten henkilö liittyy Kallvikin tiilitehtaaseen. Tervetuloa mukaan projektin yhteistyöntekijäksi täydentämään sitä.

  • Projektiin liittyminen: Valitse Geniin kirjautuneena ollessasi tällä sivulla Toiminnot > Liity projektiin.
  • Profiilien lisääminen projektiin: Projektin yhteistyöntekijänä ollessasi valitse profiilisivulla Toiminnot > Lisää projektiin.

Kallvikin tiilitehtaan vaiheista lyhyesti

Kallvikin tiilitehtaan perusti vuonna 1889 tiilitehtailija Paul Chmelevski. Tehdas aloitti toimintansa vuonna 1890, jolloin sen ensimmäinen uuni valmistui. Ensimmäisen oman tilastoilmoituksen Kallvikin tiilitehdas teki vuonna 1895.

Tehtaan tuotanto oli suurimmillaan ennen vuosisadan vaihdetta. Vuonna 1897 tahtaalla työskenteli 108 miestä ja 14 naista valmistaen 1 080 000 tiiltä.

Tiilitehtailija Chmelevski kuoli vuonna 1915. Kallvikin tila tehtaineen myytiin Ab Stensvikille vuonna 1916. Kallvikin tiilitehtaan ilmoitettu lopettamisvuosi on 1917. Toimintaa oli kuitenkin vuoteen 1918 saakka siten, että tehtaan viimeisenä toimintavuotena ei valmistettu uusia tiiliä, vaan ainoastaan lastattiin vanhoja tiiliä.

Lähteet:

  • Timo Jussila & Timo Sepänmaa: Espoo Kallvik Vanhan tiilitehtaan alueen arkeologinen tarkkuusinventointi 2017.
  • Annamari Juvonen-Eskola: Kauklahden tiiliteollisuus - tiilimurskana pellossa. 2003.