Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

  • Juho Tatnitschenko (deceased)
    Avioliittoon kuulutettu Etelä-Savo 15.1.1931
  • Nestor Jefimovits Beresofskij (1896 - 1969)
    Berezovski, Nestor Jefimovitš (*1895 Podolian al.), Turkinsaari [1116]. Harry Halen: Sotakommunismista sotavankeuteen - Kronstadtin pakolaiset Suomessa
  • Mihail Shiloff (deceased)
    Otti osaa Kronstadtin kapinaan 1921 ja pakeni Suomeen. Asui Viipurin läänin maaherran antamalla oleskeluluvalla Savitaipaleella 1922. On mahdollista, että on palannut Neuvostoliittoon.
  • Grigori Konstantinoff (deceased)
    Suomen Kuvalehti 24/2007: Kapinallisen salaisuus
  • Konstantin Iljanpoika Huusari (1894 - 1962)
    Erkki Wessman, Pertti Huusari, Veikko Lintinen: Kronstadtin kapina 1921 ja sen perilliset Suomessa books.google.ru Константин Ильич Боровиков

Kronstadtin pakolaisilla tarkoitetaan Kronstadtin kapinaan osallistuneita venäläisiä upseereita ja matruuseja, jotka pakenivat kapinan kukistamisen yhteydessä maaliskuussa 1921 Kronstadtin laivastotukikohdasta Pietarin edustalta Suomeen.

Heitä oli noin 6 500 henkilöä. Suomeen paenneiden joukossa olivat myös kapinan johtaja Stepan Petritšenko ja kommunistien propagandassa johtajaksi väitetty kenraalimajuri Aleksandr Kozlowsky.

Matka taittui Suomenlahden jääpeitteen yli Terijoelle jalkaisin. Pakolaiset sijoitettiin aluksi eristys- tai keskitysleireihin Karjalankannakselle ja Viipurin sekä Mikkelin seuduille. Muutaman kuukauden päästä heidät asutettiin muun muassa maataloihin. Suomessa oleskelun alkuaikoina pakolaisia oli kaivamassa suo-ojia ja rakentamassa teitä ja siltoja mm. Multian, Kurun ja Tammelan alueilla.

Suuri osa pakolaisista palasi takaisin Neuvosto-Venäjälle parin vuoden sisällä, kun heille oli luvattu armahdus. Lupausta ei tosin pidetty. Noin 1 600 miestä jäi pysyvästi Suomeen ja useimmat heistä pyrkivät myöhemmin salaamaan taustansa peläten luovutusta Neuvostoliittoon. Suomen kansalaisuuden useimmat saivat vasta 1950-luvulla.

Kronstadtin pakolaisten tiedot SPR:n tiedostoissa internointiajalta vapautuvat v. 2021, jolloin sotilaiden nimilistoja pääsee tutkimaan.

Lähteet ja lisätietoa: