Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kuipers in de familie

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

view all

Profiles

  • Tinus Van der Auwera (1636 - 1683)
    Martinus was een kuiper of tonnenmaker Een kuiper is gewend met duigen om te gaan. Bij ons kan nog wel eens een plan in duigen vallen, maar de kuiper zou zeker zorgen, dat het bij hem niet voorkwam. ...
  • Siemon Boter (c.1832 - 1887)
  • Antonia Maria Bruin (1862 - 1917)
  • Frederik Tieter (1818 - 1907)
    Frederik Tieter (52 jaar; geb. te S; wed. van Maria Johanna van Vlierden) / Hendrina Adriana van Willemswaard (50 *jaar; geb. te S) Bron Schoonhoven 1811-1922 Aktenummer 3 Aktedatum 15-03-1871...
  • Hendrik Dubelaar (deceased)

-2011-05-18-21:25-gewijzigd-WdB-meewerkers & aanvulling welkom. Misschien zijn er ook met de achternaam -de- Kuiper, wiens oorsprong in dit beroep te vinden is? We zijn benieuwd en schroom niet -evt. via discussie- uw ervaringen te delen.

Kuiper

Bron: Oude Hollandse beroepen

NL: Een kuiper is gewend met duigen om te gaan. Bij ons kan nog wel eens een plan in duigen vallen, maar de kuiper zou zeker zorgen, dat dat bij hem niet voorkwam. De duigen zijn ijzeren, soms houten, ringen, die om een vat verwerkt worden om het totaal in verband te houden. Veel gereedschappen heeft deze man niet nodig. We zien een blok, waarop hij enigszins gebogen en wat spitser toelopende planken maakt, waarmee het vat moet worden samengesteld. Boven- en onderaan worden dan nog inkepingen gemaakt, waarin de bodem en het deksel geklemd moeten worden. Voor het klinken van ijzeren duigen heeft hij een soort aambeeld nodig, dat we op de voorgrond zien. Het staat op een driepoot en daarop is hout bevestigd, dat ook al op kuiperswerk wijst. Het zou ook een oude naaf van een wagenwiel kunnen zijn. In ieder geval zijn er ook duigen omheen gewerkt, zodat het hout niet uit elkaar kan barsten. In een gat bovenin is dan muurvast een aambeeld vastgezet.

Achter aan de wand zien we een serie duigen, zoals die voor een vat gebruikt worden. Eigenlijk moet dat een dubbel stel zijn, want onder en boven moeten ongeveer dezelfde duigen verwerkt worden. Zijn de bodem en de bovenafsluiting klaar en is het houtwerk passend om de bodem gemaakt, dan wordt met behulp van enkele duigen de bodem voorlopig vastgezet. Vervolgens werkt de kuiper naar boven. Hij slaat het deksel in de inkepingen en dan worden de duigen goed aangedreven. Meer naar het midden worden er ook nog enkele aangebracht. Het houtwerk sluit nu stevig aan en bodem en deksel zitten muurvast en volkomen dicht in de inkervingen van het hout geklemd. Het hangt van het toekomstige gebruik af, hoe de vaten worden gemaakt. Het hout kan dik zijn (bier-vaten) of vrij dun (haring-vaten). De concurrentie met metalen vaten is zeer groot. De drums (ijzeren vaten) hebben de kuiper heel wat werk uit handen genomen. Zelfs biervaten zijn tegenwoordig van metaal.

EN : ..translations welcome !

FR : ... pareil

DE : ... auch im Deutsch brauchen wir ubersetzungen...!