Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Läheniemi, Räisälä

Kylä Läheniemi, Räisälä

Project Tags

Läheniemi

Läheniemi ei ollut varsinainen kylä, vaan siihen kuului Läheniemen tila ja muutama lähitalo. On oletettu, että nimeen sisältyvällä lähteellä tarkoitettiin tilan alueella olevaa Läheniemen lammeksi kutsuttua lampea. Läheniemi kuului Unnunkosken koulupiiriin.

Matti Läheniemi s.1861 oli aikansa tunnetuimpia räisäläisiä. Hänen isänsä Erik Puputti siirtyi kotivävyksi Aatam Lavosen omistamaan Läheniemeen. Kun Matti tuli täysi-ikäiseksi, hän vaihtoi sukunimensä talon nimeen. Hän oli radikaali talonpoikaispoliitikko ja joutui usein konfikteihin viranomaisten kanssa. Läheniemi vastusti kiivaasti kaikenlaisia herroja, ja hän oli aina oppositiossa hallintoa vastaan. Läheniemi oli köyhän kansan ja erityisesti talonpoikien etujen puolustaja.

Matti Läheniemi ja Aina Maria Streng saivat lapset Veikon ja Lainan. Veikko Läheniemi oli jääkärivänrikki ja sai kaatui v.1918 Kivennavalla. Veikko haudattiin Läheniemen lammen rannalle. Laina tytär meni naimisiin veljensä räisäläisen taistelutoverin jääkärikapteeni Antti Junnkarin kanssa. Heidän isännyydessään oli Läheniemen vanha sukutila aina Karjalasta lähtöön saakka. Matti Läheniemi kuoli v.1942 ja haudattii poikansa Veikon hautakumpuun. Isä ja poika taistelivat maalle itsenäisen Suomen ja itselleen haudan rakastamansa kotilammen rannalla.

Nykytilanne: Läheniemen rakennukset ovat poissa. Hautakumpu on enää tuskin havaittavissa ellei ennestään tiedä sen tarkkaa paikkaa. Muistomerkki ja katos ovat ajat sitten hävinneet.

Lähde: räisälä.fi, Räisälä- kotisivut