Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Särkisalo, Räisälä

Kylä Särkisalo, Räisälä

Project Tags

view all

Profiles

Särkisalo

Särkisalon Hovisaari on historiallista seutua. Siellä on ikivanhaa asutusta ja monet hautalöydöt ovat antaneet arvokasta tietoa maamme historiasta. Kauniit korut ovat olleet esikuvina lukuisille tämän päivän koruille. Vuonna 1728 asui Särkisalossa ainakin seuraavat talolliset: Heikki Torkkeli, Yrjö Nikki, Niilo Nikki, Yrjö / Simo Torkkeli, Matti Sojakka, Juhana Laukkanen, Vilppu / Abraham Pokkinen, Risto Tontti, Antti Sallinen, Simo / Risto Puputti, Heikki Sallinen ja Eerik Puputin leski.

Särkisalon kylä sijaitsi Räisälän kirkonkylältä itään Käkisalmeen menevän maantien varrella. Tämä maantien määräsi Venäjän keisari rakennettavaksi v.1872. Lautat korvattiin silloilla v.1909. Särkisalon kylä alkoi Tyyskän sillasta ja päättyi Mustanojan siltaan. Siinä oli Korpelaa, Marttilankolkkaa, Salopuolta ja Salokylää, josta lähti tie Hovisaareen, Rammansaareen ja Sikosaareen. Ennen Mustaojan siltaa lähti Suotie Tiiranmäkeen päin. Kylän päätietä oli 7-8 kilometriä. Taloja oli 223 ja asukkaita toista tuhatta 1930-luvun lopuilla.

Suurin osa Särkisalolaisista sai toimeentulon maataloudesta. Oli myös seppiä, suutareita, muita nikkareita ja muutama ammattikalastaja. Kylässä oli mylly ja sen yhteydessä sahalaitos. Särkisalossa oli oma osuusmeijeri. Ensimmäisen kaupan perusti Mikko Haikonen 1900-luvun alkuvuosina Korpelan mäkeen. Vuonna 1936 oli Särkisalossa jo viisi kauppaa: Keski-Karjalan Osuusliike, Räisälän Osuuskauppa Korpelassa, Sokuran kauppa, Kaikkosen kauppa ja Räisälän Osuuskauppa Salokylässä. Särkisalon osuuskassa perustettiin v.1906.

Kansakoulu valmistui Särkisalon Pitkämäkeen v.1899. Koulu olikin Särkisalon toisessa laidassa, koska koulu suunniteltiin yhteiseksi Myllypellon oppilaiden kanssa. He kävivätkin 12 vuotta Särkisalon koulua, ennen oman koulun valmistumista. Särkisalon koulu muuttui ylä- ja alakouluksi v.1925. Työväenyhdistys perustettiin v.1907 ja se sai oman talon v.1914 (entinen osuuskauppa) Korpelanmäeltä. Nuorisoseura perustettiin v.1905 ja oma nuorisoseuran talo rakennettiin v.1920. Särkisalon marttayhdistys perustettiin v.1922. Särkisalossa oli oma suojeluskunnan osasto. Itsenäistä lotta toimintaa ei ollut, vaan se keskittyi kirkonkylän Vartiosuojan ympärille.

Nykytilanne: Kylän uusi nimi on Krotovo. Särkisalo on 2,4 km pituinen kyläkokonaisuus, jossa on harvakseltaan yksittäisiä pientaloja. Särkisalon koulu on säilynyt ja on nykyisin remontoitu ulkoapäin. Kylässä on toimiva kauppa.

Lähde: räisälä.fi, Räisälä- kotisivut