Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Top Surnames

view all

Profiles

  • Cvita Vukičević (aft.1795 - d.)
  • Marta Mrdeža (aft.1767 - d.)
    Izvori:* Varoš, Šibenik MKV-17 -> 27.11.1845. - vjenčlanje sina Stipana, roditelji pokojni

Maovice (Maovizze)

Ovaj projekt je dio projekta Hrvatsko Rodoslovlje - Dalmacija naselja Maovice / Croatian Genealogy – Dalmatia, settlement of Maovice

Ovaj projekt je podprojekt od / This project is a subproject of : Vrlika

Maovice, Hr | En | Hu | Sl

Lokacija / Location: Maovice

Maovice su malo selo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dio su gradskog područja grada Vrlike imaju 494 stanovnika koji su većinom Hrvati.

Nalaze se na 640 – 700 m nadmorske visine na platou Maovičkog polja pri sjevernim obroncima planine Svilaje. Zauzimaju površinu od 27,57 km2 zapadno od grada Vrlike na cesti prema Drnišu.

Maovice čine dva naselja Gornje Maovice i Donje Maovice te više zaselaka: Šokci, Režići, Poglavičani itd.

Povijest / History

Iako naselje postoji od davno tek u 17. stoljeću područje Maovica značajnije naseljavaju većinom stanovnici prebjezi iz područja Bosne i Hercegovine koji u zamjenu za borbu protiv Turaka dobijaju zemlju.

Od 1869. – 1889. naselje nosi naziv Mahovice, a od 1890. – 1910. Mavice tek poslije u jeziku se zbog izgovora formirao naziv koji se uvrežio do dandanas Maovice.

U selu se nalazi rimokatolička crkva svetog Jure koja datira iz 1901. a sagrađena je na temeljima starohrvatske crkve od koje su vidljivi samo ostaci. Sadašnja crkva je građevina dimenzija 15 m x 8 m sa oltarnim suženjem dimenzija 4,5 m x 6 m na kojoj je nadodan novoizgrađeni zvonik. Od 1981. godine u selu je i pravoslavni hram Sv. velikomučenice Nedjelje.

U NOB-u tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovalo je 137 stanovnika.

Sredinom 20. stoljeća Maovice broje oko 1.500 stanovnika ali zbog siromaštva, odlaska na obrazovanje i rad u susjedne gradove došlo je do raseljavanja koje je kulminiralo u domovinskom ratu kada je selo bilo pod okupacijom gotovo četiri godine. Selo je oslobođeno 6. kolovoza 1995. drugog dana Oluje, oslobodilačke akcije HV.

Prezimena u Maovice / Surnames from Maovice

Most common surnames - Danas-Today / U prošlosti (nekoć) - In the past, from ActaCroatica

U prošlosti (nekoć) / In the past: Režić, Milković, Blažević, Kojundžić, Škalic, Zečević, Samardžić, Baturina, Kuduz, Skorup, Škorić, Denić, Ljulj, Mišić, Totić, Biuk, Erceg, Batalić, Grizelj, Hrga

Danas / Today: Režić, Blažević, Milković, Samardžić, Totić, Škalic, Baturina, Denić, Grizelj, Mišić, Batalić, Ljulj, Varnica, Erceg, Giljan, Kojundžić, Vuletić, Škorić, Kuduz, Kričković