Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Obitelj Barić (Barich)

Project Tags

view all

Profiles

RODOSLOVLJE OBITELJI Barić (Barich)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i cjelokupno rodoslovlje obitelji prezimena Barić (Barich) u Splitu i šire, njenim precima, potomcima i srodnicima.

Barić

Barići su kontinuirano prisutni u Splitu od 1658. godine, nastanjeni u Velom Varošu, te ponajviše na Dobrom. Mjesto iz kojeg su doselili moglo bi biti Kaštel Sućurac, Klis, Kamen ili Srinjine. Godine 1832. nalazimo 45 članova obitelji od kojih se tek manji broj bavi obradom zemlje. Od obrtnika susrećemo krojače, postolare, bačvare, drvodjelca, zidara, te uz trgovca i jednog svećenika (Šimun Barić, počasni kanonik i župnik Velog Varoša 1814.-1862.). Barići posjeduju 8690 m2 zemlje na predjelu Mejaša, Spinuta, Velog Varoša, Dobrog, Gripa i Lučca, od kojih jedan dio obrađuju u vlastitoj režiji, dok na 3021 m2 imaju kolona iz obitelji Martić. Kao koloni Barići obrađuju 47.590 m2 na lokalitetima Trnovac, Tršćenica, Dragovode, Mejaši, Sućidar, Duje, Plokite i Meje. Njihov prosječni prihod po članu obitelji iz osnova obrade zemlje iznosi samo 853 m2, što očito ukazuje da je riječ o obitelji kod koje je težaštvo sporedno zanimanje.

  • Izvor: (feljton Slobodne Dalmacije 25.2.2002. i knjiga "Splićani - obitelji i prezimena prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M.N.Kumanić; 2008.)

O prezimenu Barić

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren

Suradnici: