Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Obitelj Radica (Radičić-Radica)

Top Surnames

view all

Profiles

RODOSLOVLJE OBITELJI Radica (Radičić-Radica, Radicich-Radizza,Radiza)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju splitske obitelji prezimena Radica, njenim precima, potomcima i srodnicima.

Obitelj Radičić-Radica pripada, prema katalogu iz 1799. godine, poljičkom plemstvu (očito vrlo brojnom), čime je istodobno određeno mjesto njihova doseljavanja u Split. Iz popisa stanovništva splitske nadbiskupije iz 1725. godine doznajemo da su Radičići iz sela Dubrava u Poljicima. U splitskim se maticama prvi put javljaju 1615. godine pod prezimenom Radičić, pod kojim se kontinuirano javljaju do kraja 18. stoljeća. Tada je vjerojatno u obitelji obnovljeno saznanje o poljičko-plemićkoj kombinaciji Radičić-Radica te počinju upotrebljavati ovo posljednje prezime. Tako na primjer 1787. godine bilježimo smrt Ivana (starog dvije godine), sina Ante, da bi zatim prilikom smrti njegove djece Marina i Dujke (1790. i 1791.) bilo korišteno prezime Radica. Obitelj koja je od svoga dolaska u Split nastanjena u Velom Varošu, seli se na Dobri, gdje pod prezimenom Radica 1794. i 1798. godine bilježimo vjenčanja Ivana i Pavla, sinova Frane Radičića sa Šimicom Božulić-Nade, odnosno Katom Cotić. Godine 1832. u Splitu živi dvadeset članova obitelji, pretežno težačke orijentacije. Iznimku čini drvodjelac Mate Radica koji je 1818. oženio Mariju Lalise. Radice posjeduju 4505 m2 zemlje na Dračevcu i Velom Varošu, dok kao koloni obrađuju 49.963 m2 na području Smrdečca, Rogača, Karepovca, Sućidra, Duja, Pijata, Kopilice, Kmana i Kašjuna, uživajući prosječan prihod po glavi sa 1891 m2, što je s obzirom na strukturu obitelji nešto ispod prosjeka.

U crkvenim matičnim knjigama rođenja, smrti i vjenčanja prezime Radica se pojavljuje u obliku: Radizza, Radiza, Radicich.

  • Izvor: feljton Slobodne Dalmacije 24.4.2002. i knjiga "Splićani - obitelji i prezimena, prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M.N. Kuzmanić.

Pripremio, izradio, pronašao: Ozren