Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Obitelj Vidović od Emanuela Vidovića,slikar

Top Surnames

view all

Profiles

  • Ivan Marin Vidović (1844 - d.)
  • Amalia Vidović (Baffo) (1874 - 1963)
    Arhiv SD
  • Emanuel Vidović (1870 - 1953)
    Emanuel Vidović (Split, 24. prosinca 1870. - Split, 1. lipnja 1953.), hrvatski slikar. Sa sedamnaest godina upisuje se na Akademiju u Veneciji, ali je napušta i slika vedute kanala, lagune i motive iz...

RODOSLOVLJE OBITELJI VIDOVIĆ (Vidovich)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju obitelji prezimena Vidović predaka od slikara Emanuela Vidovića i njegovih potomaka.

Rodonačelnik obitelji Vidović u Splitu je Ivan Splićanin Vidović odnosno Emanuel Vidović (1870–1953) hrvatski slikar.

Emanuel Vidović (1870.-1953.) rodio se u Splitu u srcu Velog Varoša na Šperunu, kako reče njegov prvi biograf 24. prosinca 1870., od oca Ivana Splićanina i majke Paškve rođ. Grubić iz Solina.Emanuel je prvijenac u obitelji, za njim rodiše se sestra Tonka i brat Petar (rodio se u Primorju Velog Varoša uvrh Šperuna u ulici Tomića stine 2, na kući se dan danas nalazi spomen-ploča). Djetinje i dječačke godine poživi u slikovitom okružju, na domak luci, starom škveru i ribarskoj Matejuški. Mali svijet, što ga je dječak svakoga jutra mogao obuhvatiti jednim jedinim pogledom, odraslome će dostajati za doživotno gledanje: za stotine slika.

U bilancu mirne godine 1909. treba ubrojiti i prinovu u obitelji: sina Veljka (1909.-1980.) koji će tridesetih godina "napraviti ime" kao umjetnički fotograf (ne samo što je stekao odličnu praksu nego se trudio da svlada tehniku toliko da je u cijeloj bivšoj državi stekao prvo mjesto kao fotograf u boji, pisalo je 1940. za njegovu četvrtu splitsku izložbu). Veljko Vidović se oženio iz susjedne obitelji Hektora Kargotića, sa kćerkom mu Ljubicom, koji je bio suvlasnik zadnje pučke kuće u ulici Tomića stine 9 s pročeljem u Trumbićevoj obali pod kojom je pod prizemljem i danas jedan od sumpornih izvora. Hektor Kargotić bio vlasnik Prve odlikovane parne tvornice voštanih i starinskih svijeća, utemeljene daleke 1889. i odlikovane u Milanu 1909. i nagrađene počasnom diplomom uz srebrenu kolajnu na izložbi u Splitu 1925. Sin Veljko, da počasti svog oca i tasta u to ime, jednog sina krsti imenom gosp. Nenad-Emanuel-Hektor prvog muškog unuka od pok. Emanuela i Amalie Vidović rođ. Baffo.

Podrijetlo slikarske obitelji Vidović je iz Biska kod Trogira.

Završivši 1881. pučku školu Emanuel Vidović pohađa Veliku realku, ali ju je u petom razredu napustio i dalje učio kod nastavnika crtanja na Realci, arhitekta Emila Vecchiettija. Taj je otkrio u njemu slikarski talenat i nagovorio ga da pođe u Veneciju na daljnje slikarske studije. I tako je kao sedamnaestogodišnjak, a uz potporu strica Grge Vidovića, krenuo 1887. u Veneciju.

Venecija je mladog Vidovića privukla slikovitošću palača, kanala, gondola i bogatstvom boja vlagom zasićene atmosfere njezinih laguna, ali akademsko naukovanje, crtanje antičkih sadrenih modela i motode starih profesora odbijali su ga, pa je nakon tri godine napustio Umjetničku akademiju i nastavio slikati po mletačkim ulicama i kanalima. Naročito mu je bilo blisko slikarstvo Pietra Fragiacoma, slikara mletačkih laguna, sutonskih magličastih ugođaja, s ribarskim lađama i lađicama. To će krepuskularno slikarstvo poslije dugo biti presudno u Vidovićevim marinama i vedutama splitske luke.

Signorina Amalia iz Chioggie

Napustivši nauke na Akademiji izgubio je i novčanu potporu strica Grge Vidovića, pa je bohemski životario, gladovao i spavao kojekuda. Prehranjivao se pokojom prodanom sličicom mletačkih veduta, a kao atelijer mu je poslužio atrij bazilike sv. Marka.

Trbuhom za kruhom krenuo je 1892. u Milano. Taj ga industrijski razvijeni grad kao slikara nije privlačio, ali je u njemu našao zaposlenje, prvo restaurirajući stare slike, a zatim oslikavajući namještaj u jednoj tvornici. U Milanu je 1894. na jednoj skupnoj izložbi izložio i prvu svoju sliku Ribarska Venecija. Na toj je izložbi mladi Vidović vidio i slike tada istaknutog talijanskog slikara Giovannija Segantinija i prihvatio njegov način divizionističkog slikanja čistim odvojenim točkama i potezima boja, s naglašenom svijetlom atmosferom, drukčiji od ranijeg zagasitog i magličastog slikanja mletačkog razdoblja. Tih je godina nastao niz Vidovićevih slika vrlo živog kolorita, u punom sunčanom svjetlu, srodnih suvremenom europskom postimpresionističkom likovnom stilu. Iz Venecije, a zatim i iz Milana, posjećivao je Vidović ribarsko mjestance nedaleko od Venecije, također sa slikovitim kanalima, mostićima preko njih i ribarskim lađama crvenih jedara. Chioggia ga je privlačila svojim motivima kao slikara, ali u njoj i mlada djevojka Amalia Baffo, u koju se zaljubio i s kojom se nešto poslije, 1899., vjenčao.

Život na Lučcu

Nakon osam godina boravka u Italiji, izmirivši se s rođacima i sredivši probleme u vezi s vojnom stavnjom, 1895. opet se vratio u Split. Ali ni u Splitu nije slikarima život bio ružičast. Iako su mladi slikari Antun Katunarić, Virgil Meneghello Dinčić i Josip Lalić pokušavali potaknuti zanimanje građana za umjetnost, čak i svojim napisima i karikaturama u mjesnom satiričnom listu Duji Balavcu, od slikarstva se u tada malenom Splitu, u kojemu su više od pola stanovništva bili još nepismeni težaci, nije moglo živjeti. Nije bilo ni izložaba ni izložbenog salona, nego su ti mladi slikari pojedine svoje radove predstavljali javnosti u izlozima Ševeljevićeve i Morpurgove trgovine na gradskom trgu. Po narudžbi nekog stranog trgovca slikao je Vidović nevelike venecijanske i splitske vedute i marine za prodaju u inozemstvu. Vidovićevo se materijalno stanje nešto poboljšalo dobivši 1898. službu profesora pripravnika crtanja na Velikoj realci, a skromni atelijer u potkrovlju jedne kuće na Lučcu, iznad prostranog atelijera splitskog slikara dominikanca Vicka Draganje, koji ga je tu i portretirao. U tom tavanskom atelijeru nastala je i veća, tada poznata, Vidovićeva slika s motivom venecijanske lagune i ribarske lađice, po Danteovu stihu L'ora che volge il desio (Čas koji pokreće želju). Sa svojim splitskim kolegom slikarem Josipom Lalićem priredio je Vidović u foajeu splitskog kazališta 1901. prvu izložbu na kojoj se predstavio splitskoj publici i stekao priznanja, ali nije prodao ni jednu sliku.

Krajolici uz Jadro

Mnogo je značajnija bila njegova samostalna izložba 1903. u Splitu, a zatim i u Zagrebu. Ona ga je potvrdila kao mladog, ali pozornosti vrijednog hrvatskog slikara, a i prodaja radova bila je povoljnija. O izložbi, naročito onoj u Zagrebu, pisali su brojni naši tadašnji književnici i rijetki likovni kritičari. Osim manjeg broja slika u segantinijevskom divizionističkom stilu, slikao je Vidović tada u Splitu i u realističkom stilu, također otvorenim i živim bojama, poput dviju veduta tada još slikovitog Vranjica, ali se često vraćao i marinama u sutonskim ugođajima, s naglašenim atmosferskim značajkama. Tada mladi profesor gubi službu na Realci zbog sukoba s drugim profesorom talijanašem. Molba da mu se dodijeli atelijer u Zagrebu, kao drugim hrvatskim umjetnicima, nije uslišana, kao ni molba za stipendijom za usavršavanje u inozemstvu. Bez zaposlenja, bez atelijera, Vidoviću su i u Splitu život i djelovanje bili onemogućeni. Tada se sklonio u majčine rodbine u Solinu, slikajući krajolik uz rječicu Jadro, radeći pod murvom u dvorištu kuće. Osim nekoliko realistički oblikovanih okolnih krajolika, Vidović tada, Emanuel Vidović: Na konalu, Chioggia, Canal Vena, 1898.tijekom nekoliko godina, a pod utjecajem literarnog i likovnog društva u kojemu se u Splitu kretao i općeg usmjerenja europske književnosti i slikarstva, prihvaća simbolizam, u kojemu stilu izvodi niz radova s naglašenim literarnim značajkama, o čemu govore i sami nazivi tih slika: Angelus, Crveni oblak, Tristitia, Sfinx.

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren

Suradnici: Ozren, Jadra,