Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Parhaita projektikäytäntöjä: Taloprojektit

Project Tags

Parhaita projektikäytäntöjä -pääsivulle - klikkaa tästä!

Talo on ollut asutuksen perusyksikkö ja maaseudun elinkeinotoiminnan perusta. Jokaisella talolla on oma historiansa ja omat erityispiirteensä, jotka selviävät talon vaiheita tutkimalla.

Kuinka laadin taloprojektin?

1. Aloita talonhaltijaluettelosta

Talon historia lyhimmillään on luettelo sen isännistä ja emännistä eli talonhaltijaluettelo. Talonhaltijaluettelon laatiminen on talon historian tutkimisen ensimmäinen vaihe.

Jos haluamaasi taloprojektia ei ole vielä perustettu Geniin, perusta se ensin. Kaikki käyttäjät, myös Basic-käyttäjät, voivat perustaa projekteja Geniin. Perustamisohjeen löydät täältä.

  • Projektisivun sisältöä varten voit katsoa mallia jo olemassa olevista taloprojekteista.
  • Lisää projektillesi tunnisteet Finland ja taloprojekti sekä haluamasi muut tunnisteet sekä linkkaukset aiheeseen liittyviin projekteihin. Ohjeen sitä varten löydät täältä. Lisäksi kaikki talo-ja kyläprojektit on hyvä listata kyseisen pääprojektin (paikkakuntaprojektin) projektisivulle samaan paikkaan. Jos tarvitset apua näissä toimissa, niin pyydä apua muilta projektiaktiiveilta tai kuraattorilta.
  • Voit myös tiedottaa perustamasi projektista muille käyttäjille ja kutsua siihen lisää yhteistyökumppaneita.

Laadi taloprojektisi projektisivulle kattava, aikajärjestyksessä oleva luettelo kaikista talon isännistä ja emännistä siten että luettelon henkilöistä on linkit sukupuuhun. Voit katsoa projektisivua varten mallia muista taloprojekteista.

Talonhaltijaluettelon laatimisessa voit hyödyntää mm. paikallishistorioissa julkaistuja talonhaltijaluetteloita. Netissä julkaistuista talonhaltijaluetteloista tunnetuimpia ovat mm. Lasse Iso-Iivarin laatimat talonhaltijaluettelot Kokemäenjoen varrelta ja läntisestä Hämeestä.

Jos olemassa olevaa talonhaltijaluetteloa ei ole käytettävissä, aloita luettelon laatiminen käyttämällä lähteenä rippikirjoja. Niiden avulla pääset jo pitkälle. Rippikirjat ovat useimmille sukututkijoille tuttu sukututkimuksen peruslähde. Rippikirjat löytyvät digitoituina Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen palvelusta ja Kansallisarkiston Digitaaliarkistosta.

Kun rippikirjat on tutkittu, voit tutkia Suomen Asutuksen Yleisluetteloa (SAY). Vertaa tietoja alkuperäislähteisiin (maakirjat, kymmenysluettelot, henkikirjat, autioluettelot). Seuraavaksi voit tutkia tuomiokirjat. Tietoja löydät myös kirjallisuudesta, esim. Sukutilat-matrikkeleista, joita ollaan digitoimassa palveluun Sukutilat Webissä. Lisää projektiisi lähdeluettelo, josta selviävät ne lähteet, joita olet jo käyttänyt.

Talonhaltijaluettelon sisältämä taloprojekti Genissä ei siis ole vain pienempi profiilikokoelma suuremman profiilikokoelman kuten paikkakuntaprojektin tai kyläprojektin sisällä, vaan se tarjoaa tekijöilleen ja lukijoilleen todellista täsmätietoa. Talonhaltijaluetteloihin perustuvat taloprojektit muodostavat maaseutupaikkakunnan sukuverkostoon samalla eräänlaisia runkopuita.
.

2. Laajenna talonhaltijaluettelo varsinaiseksi taloprojektiksi

Kun talonhaltijaluettelo ei enää tarjoa aktiivista tekemistä, voit laajentaa talonhaltijaluettelosi varsinaiseksi taloprojektiksi lisäämällä siihen muuta talohistoriaa koskevaa aineistoa.

Muuta aineistoa ovat esimerkiksi valokuvat, rakennushistoriaa koskevat tiedot, pohjapiirrokset, asemapiirrokset, kiinteistöä koskevat kiinteistötoimitukset, luettelot torpista ja mäkituvista, lehtileikkeet ja tarinat.

Esimerkkejä taloprojekteista Genissä

Kirjallisuutta

  • Erkki J. Hämäläinen: Talonhaltijaluettelot sukututkimuksen apuneuvoina. Suomen Sukututkimusseuran vuosikirja 43, Pieksämäki 1993.
  • Matti J. Kankaanpää: Talon kertomaa - opas talojen historian tutkijalle.



Huom: Geni-projektin perustamisessa erityisesti huomioitavaa: 1. Muista aina ennen uuden projektin perustamista tarkistaa projektihaulla, ettei samasta aiheesta ole jo ennestään projektia Genissä. 2. Älä lisää projektiisi nimikäytäntöä koskevia ohjeita, vaan tarvittaessa viittaa pääprojekti Suomi ja Karjalan yleiseen nimistandardiin.