Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Parhaita projektikäytäntöjä: Kyläprojektit

Project Tags

Parhaita projektikäytäntöjä -pääsivulle - klikkaa tästä!

Kyläprojektit sopivat erityisesti niille maaseutupaikkakunnille, joiden asutus perustuu luonnolliseen kyläasutukseen. Siten ne sopivat useimmille paikkakunnille.

Kuinka laadin kyläprojektin?

Tyypillinen aloittava kyläprojekti Genissä on pienempi profiilikokoelma suuremman profiilikokoelman eli paikkakuntaprojektin sisällä. Kyläprojektiin liitetään kylässä syntyneitä, asuneita tai kuolleita ja sinne haudattuja henkilöitä. Henkilöprofiilien järjestäminen kyläprojekteihin voidaan nähdä seuraavana vaiheena paikkakuntaprojektin henkilöprofiilien järjestämisessä erityisesti niillä paikkakunnilla, joiden asutus perustuu luonnolliseen kyläasutukseen (ei vain hallinnollisiin kyliin).

Jos haluamaasi kyläprojektia ei ole vielä perustettu Geniin, perusta se ensin. Kaikki käyttäjät, myös Basic-käyttäjät, voivat perustaa projekteja Geniin. Perustamisohjeen löydät täältä.

  • Projektisivun sisältöä varten voit katsoa mallia jo olemassa olevista kyläprojekteista.
  • Lisää projektillesi tunnisteet Finland ja kyläprojekti sekä haluamasi muut tunnisteet sekä linkkaukset aiheeseen liittyviin projekteihin. Ohjeen sitä varten löydät täältä. Lisäksi kaikki kylä- ja taloprojektit on hyvä listata kyseisen pääprojektin (paikkakuntaprojektin) projektisivulle samaan paikkaan. Jos tarvitset apua näissä toimissa, niin pyydä apua muilta projektiaktiiveilta tai kuraattorilta.
  • Voit tiedottaa perustamastasi projektista muille käyttäjille ja kutsua siihen lisää yhteistyökumppaneita.

Kyläprojektin kyseessä ollessa yhteistyökumppaneiden kutsuminen on erityisen tärkeää, sillä joukkovoima on projektin sisällön kehittämisen että sen muodostaman verkoston toiminnan edellytys.

Profiilien liittäminen projektiin on tärkeää, sillä sitä voivat tehdä kaikki käyttäjät riippumatta sukututkimusosaamisesta tai muusta asiantuntemuksesta.

Kyläprojekteissa voidaan ottaa käyttöön myös projektiautomaatio profiilien liittämiseksi projekteihin, ks. Parhaita projektikäytäntöjä: Projektiautomaatio ja laadunparannus.

Kyläprojektin ei kuitenkaan ole tarkoitus jäädä vain profiilikokoelmaksi, vaan sen sisällön voi järjestää täsmällisesti eri tavoin. Yksi tyypilinen tapa jäsentää sisältöä on koota talonhaltijaluetteloita. Sitä varten voi perustaa kyläprojektille aliprojekteja. Kyläprojektien aliprojekteja voivat olla niin taloprojektit kuin kyläkarttoja, tarinoita tai muuta aineistoa käsittelevät projektit. Kyläprojektiin ja sen aliprojekteihin voi myös tallettaa valokuvia, lehtileikkeitä, tarinoita ja muuta sukututkimusta tukevaa aineistoa sekä selventää arkistolähteitä.

Kaikilla paikkakunnilla paikkakunnan ja kylien rajat ovat eläneet historian saatossa. Lisäksi paikkakunnalla voi olla kyläprojektien suunnitteluun vaikuttavia erityispiirteitä. Jos paikkakunnan kyläjako tai jokin muu asia uhkaa aiheuttaa harmaita hiuksia, projektin yhteistyökumppanit ovat sitä varten, että yhdessä suunnitellen asiat selviävät.

Esimerkkejä kyläprojekteista Genissä

  • Aurejärvi, Kuru, Parkano ja Ylöjärvi; Pirkanmaa. Tämä kyläprojekti on esimerki kylästä, joka on kuulunut eri kuntiin historiansa aikana. Kullekin kylälle riittää yksi projekti Genissä riippumatta kulloisestakin hallinnosta. Huomaa nimeäminen.
  • Haavisto, Jämsä ja Jämsänkoski, Keski-Suomi. Tämä Jämsän kylä kuului jonkin aikaa Jämsänkosken kuntaan. Huomaa nimeäminen.
  • Kaitajärvi, Suojärvi, Raja-Karjala. Tällä kyläprojektille on perustettu aliprojektit kyläkartalle, tarinoille, asutusluettelolle ja kaitajärveläisten sukujen esittelyille. Muillakin Suojärven kyläprojekteilla on vastaavia aliprojekteja.
  • Jos kylän nimi on vaihtunut, projektin voi nimetä esim. "Kylä X, entinen Y". Nimenmuutoksen vuoksi ei ole syytä perustaa kahta erillistä projektia.

Projektiautomaatio kyläprojekteissa

Paikkakuntaprojektien lisäksi myös kyläprojekteihin voidaan soveltaa projektiautomaatiota. Lue lisää täältä.




Huom: Geni-projektin perustamisessa erityisesti huomioitavaa: 1. Muista aina ennen uuden projektin perustamista tarkistaa projektihaulla, ettei samasta aiheesta ole jo ennestään projektia Genissä. 2. Älä lisää projektiisi nimikäytäntöä koskevia ohjeita, vaan tarvittaessa viittaa pääprojekti Suomi ja Karjalan yleiseen nimistandardiin.