
Ramdala socken i Blekinge ingick i Östra härad, ingår sedan 1974 i Karlskrona kommun och motsvarar från 2016 Ramdala distrikt i Blekinge län.
Socknens areal är 83,2 kvadratkilometer, varav land 82,3[1]. År 2000 fanns här 2 076 invånare. Tätorten Gängletorp samt tätorten Ramdala med sockenkyrkan Ramdala kyrka ligger i socknen.
Administrativ historik
Socknen har medeltida anor med en kyrka från 1200-talet.
Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Ramdala församling och för de borgerliga frågorna till Ramdala landskommun. Landskommunen inkorporerades 1963 i Jämjö landskommun och uppgick 1974 i Karlskrona kommun.
1 januari 2016 inrättades distriktet Ramdala, med samma omfattning som församlingen hade 1999/2000.
Socknen har tillhört fögderier, tingslag och domsagor enligt vad som beskrivs i artikeln Östra härad.
Socken indelades fram till 1901 i 95 båtsmanshåll, vars båtsmän tillhörde Blekinges 1:a (2:a före 1845) båtsmanskompani.
Geografi
Ramdala socken sträcker sig i ett smalt nord-sydligt band från smålandsgränsen till kusten öster om Karlskrona. Norra delen består mest av glesbebyggda skogstrakter. I söder finns öppna bördiga dalbygder samt innerskärgård med bland annat ön Senoren.
Namnet
Namnet (1334 ecclesie Randala, 1345 ecclesie Rafndalæ), innehåller förleden rafn, ravn (danska för korp) efterledet dal.
Orter i Ramdala socken
Följande (byar och öar) ingår i Ramdala socken:
- Berntorp
- Björstorp, Ramdala
- Tornby, Ramdala
- Bäckareboda/Beckareboda
- Stockabromåla / Stockebromåla
- Sötevallsryd
- Dragdö / Dragda
- Rävsmåla
- Granhult, Ramdala
- Fabbemåla
- Sälleryd
- Skrävle
- Pungsmåla
- Gåsamåla
- Ramdala
- Vinberga
- Vallby, Ramdala
- Vallby-Rosendal, Ramdala
- Hejetorp
- Åby, Ramdala
- Säby, Ramdala
- Gängletorp
- Torstäva
- Möcklö
- Senoren
- Östernäs
Om samarbetsformen för Geni, socken och kommun- och landskaps-projekten:
Denna projektgrupp är startad i oktober 2021. När du har gått med i denna grupp kan du lägga till profiler som varit födde, avlidna eller verksamma i Ramdala socken.
Att arbeta i Geni är teamarbete, och samarbetet sker via nätverk och det gemensamma släktträdet. Geni-projekt är samarbetsnätverk - så ordet projekt ska här förstås lite annorlunda än det man vanligtvis tänker på när man hör ordet "projekt". Ett Geni-projekt administreras av de frivilliga som ingår i nätverket och projekten har inte en ledande person. Först och främst, arbetar man i Geni för att söka gemensamma rötter och arbetet är ett exempel på crowdsourcing. Kvaliteten på genealogiska uppgifter i detta forum kan förbättras kontinuerligt. Lägg gärna till referenser eller källor till profilerna som läggs till i landskapsprojektet. Kvaliteten ökar ju fler medlemmar det finns i samarbetsprojektet, eftersom det ger fler personer som kontrollerar informationen i den stora datamiljön. Kontrollen genomförs i det gemensamma trädet och förbättringar är en kontinuerlig aktivitet. Om du hittar motstridiga uppgifter, starta gärna en diskussion om ämnet på profilen i fråga.
- Eftersom många har samma eller snarlika namn, hjälp till att minimera risken för att andra släktforskare länkar fel person till sina släktträd - snåla inte med information!
- Skriva in så mycket information du kan om i vilken församling, socken, stad, eller kommun, personen levde eller verkade i.
- Dela med dig information om de källor, arkiv eller dokument du har använt dig av.
- Dela gärna med dig av informationen på fler språk än svenska, om du kan, engelska till exempel.
- Dina anfäder och anmödrar delas ofta av tusentals andra personer. Hjälp varandra.