Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Schuttersstukken in het Rijksmuseum ‧ Amsterdam

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

view all

Profiles

  • Reynier Adriaensz Pauw (1564 - 1636)
    Pauw, Reynier, Adriaensz., ridder (29 juli 1564-19 februari 1636) Deel 1, 191 Hij werd zowel door de Engelse als door de Franse vorst met de titel "ridder" ge-eerd. Was commissaris van de Wisselban...

—UNDER CONSTRUCTION—

Schuttersstukken ‧ Amsterdam

Push the -button to see the pieces full-screen

1588 A'dam : Cornelis KETEL ‧ Gouda 18-mrt 1548-1616 aug-08 A'dam ‧

‧ Het korporaal-schap van kapitein Dirck Jacobsz ROSECRANS en luitenant PAUW
Schutters-stuk met 't korporaal-schap van kapitein Dirck Jacobszn. ROSECRANS en luitenant PAUW. Dertien schutters van de Voetboogdoelen, staande naast elkaar, ten voeten uit, de meesten gewapend.

1616 A'dam : Paulus MOREELSE ‧ Utrecht c.1571-x Utrecht ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk III in Amsterdam o.l.v. kapitein Jacob Gerritsz HOYNGH en luitenant Nanningh Florisz CLOECK.
Schuttersstuk van de Kloveniersdoelen met het korporaalschap van kapitein Jacob HOYNCK en luitenant Nanning CLOECK. Veertien figuren in twee rijen, de bovenste achter een balustrade. Beneden in het midden de vaandrig, andere schutters met hellebaarden.

1642 : Nicolaes Eliaszn. PICKENOY ‧ A'dam c.1588-c.1653 A'dam ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk IV in Amsterdam o.l.v. kapitein Jan Claesz van VLOOSWIJCK en luitenant Gerrit HUDDE.
Schutters-stuk van het korporaal-schap van kapitein Jan Claeszn. VLOOSWIJCK en luitenant Gerrit HUDDE, van de Kloveniersdoelen te Amsterdam, 1642. De kapitein en de luitenant zijn gezeten, om hen heen staan de schutters, in het midden de vaandrig. Vermoedelijk bevinden zij zich voor brouwerij De Zwaan. De schutters zijn bewapend met pieken, hellebaarden, lansen en geweren.
  • de schutters zijn: Jan WITSEN ‧ ‧ Hillebrant BENTES ‧ ‧ Andries Dircksen van SAANE ‧ ‧ Jan BENTES ‧ ‧ Willem Simonsz MOONS ‧ ‧ Jan Huybertsen CODDE ‧ ‧ Roelof Roelofsen de LANGE ‧ ‧ IJsbrant van de WOUWER ‧ ‧ Johannes LOOTEN ‧ Ulrich PETERSEN ‧ ‧ Jacob BLEYENBERCH ‧ ‧ Pieter HARPERTSEN ‧ ‧ Pieter TONNEMAN ‧ ‧ Evert Huibertsen KRIECK ‧ ‧ Hendrik Jansen van AS ‧ ‧ Nicolaes KUYSTEN ‧ ‧

1645 : Govert FLINCK ‧ Kleef 25-jan 1615-1660 feb-02 A'dam ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk XVIII in Amsterdam o.l.v. kapitein Albert BAS en luitenant Lucas CONIJN.
Het korporaalschap van kapitein Albert BAS en luitenant Lucas CONIJN. Schuttersstuk waarin de leden van de schutterij staan opgesteld in een verhoogde galerij. Bas en Conijn zitten rechts onderaan de trap met wandelstokken in de hand. De andere schutters hebben wapens (hellebaard en geweren) en vaandels bij zich.

1637 A'dam : Frans HALS ‧ Antwerpen c.1582-1666 26-aug Haarlem ‧ & Pieter CODDE ‧ A'dam c.1599-1678 okt-12 A'dam ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk XI in Amsterdam o.l.v. kapitein Reijnier Reael en luitenant Cornelis Michielsz Blaeuw, bekend als 'De magere compagnie'
Het korporaalschap van kapitein Reinier REAEL en luitenant Cornelis Michielsz. BLAEUW, bekend als 'De magere compagnie'. Schuttersstuk met twee zittende en verder alleen staande mannen. Sommigen met een vaandel, hellebaard en lans.

1529 : Dirck JACOBSZ. ‧ c.1497-1567 ‧

‧ Een groep schutters.
Een groep schutters van de Kloveniersdoelen. Schuttersstuk bestaande uit drie delen: een middenstuk uit 1529 met zeventien personen en twee zijstukken elk met zeven portretten die later zijn toegevoegd. Alle figuren zijn in buste of ten halven lijve voorgesteld, met een zwarte baret op het hoofd en meestal met gebarende handen. Op het linker zijstuk een man met een lied op een stuk papier, een man met een roemer en een schutter met een haring en een mes. In het middenstuk houden twee schutters in hun hand de loop van hun geweer, boven een man met een pen. In het rechter stuk ook een schrijvende man met een pen naast de man met een tinnen kan.

1613 Amsterdam ‧ Jan TENGNAGEL ‧ A'dam 1584-1635 mrt A'dam ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk XI in Amsterdam, o.l.v. kapitein Geurt Dircksz van BEUNINGEN en luitenant Pieter Martensz HOEFFIJSER.
Schuttersstuk met de maaltijd van de zeventien schutters van de Handboogdoelen onder kapitein Geurt van BEUNINGEN. In het midden tussen de schutters is een gedekte tafel zichtbaar waarop enkele borden met etenswaren (brood, pastei, olijven) staan en een roemer in een bekerschroef. Sommige van de schutters hebben een glas of een wijnkan in de hand.
  • bovenste rij van links naar rechts: Hans van der VOORT ‧ Jan Cornelisz MEULEN ‧ Gerrit Martsz CONIJNENBURGH ‧ Willem KIK ‧ Heindrik HOGENDORP ‧ Cornelis GERRITSZ ‧ Laurens Laurensz van BAALEN ‧ Cosmo de MOUCHERON ‧ Pierre de NIMAY ‧
  • onderste rij: Vaandrig Klaas BISSCHOP ‧ ‧ kapitein Geurt Dircksz van BEUNINGEN ‧ ‧ luitenant Pieter Martsz HOEFIJZER ‧ ‧ Laurens Jansz van LIER ‧ ‧ Heindrick Sybrantsz VOET ‧ ‧ Adriaen van NIEULANDT ‧ ‧ sergeant Jan TENGNAGEL ‧ ‧ Aert KEYSER ‧ ‧

1640 ‧ Joachim von SANDRART ‧ Frankfurt a/Main 12-mei 1606-1688 okt-14 Neurenberg ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk XIX in Amsterdam o.l.v. kapitein Cornelis BICKER en luitenant Frederick van BANCHEM, gereed voor de ontvangst van Maria de’ MEDICI, koningin-weduwe van Frankrijk, in september 1638.
Schuttersstuk van de kloveniersdoelen met de compagnie van kapitein Cornelis BICKER en luitenant Frederick van BANCHEM, gereed voor de ontvangst van Maria de' Medici, koningin-weduwe van Frankrijk, in september 1638. Een portretbuste van de koningin met een kroon en een papier staat op een tafelje.
  • voorgesteld zijn: Cornelis Bicker van SWIETEN ‧ ‧ Frederick van BANCHEM ‧ ‧ Pieter VINCK ‧ ‧ Willem Ysebrants KIEFT ‧ ‧ Jacob VRIES ‧ ‧ Guilliamo van ERPEKOM ‧ ‧ Willem MUYLMAN ‧ ‧ Isbarnt VINCK ‧ ‧ Pauwels RAS ‧ ‧ Guilliamus MOSTERT ‧ ‧ Salomon van EXEL ‧ ‧ Jan SELIJNS ‧ ‧ Franscoys WOUTERS ‧ ‧ Gerrit Stoffels van TRIGHT ‧ ‧ Lenart CORNELIS ‧ ‧ Broer IANSZ ‧ ‧ Simon van ALCKENADE ‧ Bartholomeus vander WIERE ‧ ‧ Gijsberth van WIERINGEN ‧ ‧

1566 ‧ Dirck BARENDSZ. ‧ A'dam 1534-1592 mei A'dam ‧

‧ Maaltijd van achttien Amsterdamse schutters van Rot L., bekend als 'De poseters'.
Schuttersstuk met de maaltijd van achttien Amsterdamse schutters van Rot L, bekend als 'De poseters'. De schutters van de Kloveniersdoelen eten vis met brood.

1642 Amsterdam ‧ Jacob Adriaensz. BACKER ‧ Harlingen 1608-1651 aug-27 A'dam ‧

‧ Officieren en andere schutters van wijk V in Amsterdam o.l.v. kaptein Cornelis de GRAEFF en luitenant Hendrick LAUWRENSZ.
Schuttersstuk met de officieren en manschappen van de Compagnie Kloveniers van kapitein Cornelis de GRAEFF en luitenant Hendrick LAUWRENSZ. Groepsportret van de schutters van de Kloveniersdoelen.
  • geportretteerd zijn verder: Joachim Jansz SCHEEPMAKER (vaandrig) ‧ ‧ Teunis Jansen VISCH ‧ ‧ Jan Gerritsz van LEEUWAERDEN (sergeanten) ‧ Marten CANTER ‧ ‧ Hans van der ELST ‧ ‧ Warnar Wiggertzen ‧ ‧ Adam GERRITZEN ‧ Hendrick JANZEN ‧ ‧ Hendrick RIJCKZEN ‧ ‧ Elias de HAES ‧ ‧ Cornelis Cornelissen KARSEBOOM ‧ ‧ Barent van BRUYNINCKWINCKEL ‧ ‧ Willem Janzen van MIDDELUM ‧ ‧ Hendrick PAUWELS ‧ Jan Gerritzen PARYS ‧ ‧ Gerrit Brauningh KOECKEBACKER ‧ ‧ Hendrick Aertzen de KEYZER ‧ ‧ Jan Jacobsz LANTSMAN ‧ Willem Janzen BUYS ‧ ‧ Jan Evertzen van HEERDEN ‧ ‧ Jan Evertzen MATTYS ‧ ‧

1800-1899 ‧ ANONIEM ‧ tekening ‧

‧ Maaltijd van officieren van de Handboogdoelen te Amsterdam
Schuttersstuk uit 1586 met de maaltijd van officieren van de Handboogdoelen te Amsterdam. Officieren gezeten en staand rond een tafel. De aanwezigen genummerd 1-19, onder de voorstelling op een apart blad de nummers van sommige van de geportretteerden. Links Pieter Dirksz. HASSELAER ‧ ‧
—2014-feb-13-do-14:22+GMT-winter~time—jMVu—