Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Selvennettyjä ja suomennettuja käräjäkirjoja - Liperi

Project Tags

Takaisin päävalikkoon

Selvennettyjä ja suomennettuja käräjäkirjoja - Liperi

Pielisjärven ja Liperin käräjät 20.─23.2.1685 GG 4

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 32

Helmikuussa 1685 Hemminki Hemminginpoika Saastamoinen Lieksasta tuomittiin 40 markan sakkoon saman kylän Mateli Tuomaantyttären kanssa kirkkoherra Laurentius Laurentiin, inspehtori Jakob Boismanin ja lautamies Pekka Vartian todistuksella. Hemminki tarjoutui maksamaan sakkonsa inspehtorille ja hänet tuomittiin lisäksi kirkonrangaistukseen.

s. 32

Helmikuussa 1685 ilmoitettiin, että Larinsaaren Pentti Lehikoinen oli ostanut edellisenä kesänä Vuonislahden Olli Ahoselta 11 tynnyriä tervaa hintaan kaksi taalaria 16 äyriä tynnyri. Pentti lupasi maksaa niistä yhteensä 20 kuparitaalaria ja Olli tyytyi tähän.

s. 35─35v

Helmikuussa 1685 Larinsaaren Pentti Lehikoinen valitti menettäneensä talvella 1683 tulipalossa sen rukiin, joka oli jo puituna hänen naapurinsa Kuorajärven Paavo Turpeisen riihen lattialla. Lisäksi riihen toisen täytön rukiit olivat palaneet yhdessä Turpeisen joidenkin satojen lyhteiden kanssa. Tästä vahingosta hän haki paloapua, sillä hänen naapurinsa Turpeinen vaati häneltä korvausta palaneesta riihestään. Lautamiehet Hovatta Savvanpoika ja Reko Partanen olivat tutkineet vahingon 25. helmikuuta 1684 oikeuden määräyksestä. Heidän todistuksensa mukaan Lehikoinen oli ensin puinut riihellisen ja sitten täyttänyt toisen. Tuli oli jätetty yöksi uuniin kuten tapana oli. Aamulla herätessään Lehikoinen oli väkineen havainnut riihen palaneen tuhkaksi ilman että kukaan oli huomannut mitään. Tulen epäiltiin levinneen uunista seinään. Lehikoisen vahingoksi arvioitiin kymmenen tynnyriä viljaa ja oljet.

s. 39

Helmikuussa 1685 Kaavin Olli Tirkkonen tuomittiin kolmen markan sakkoon, kun ei vastannut Retusen Matti Miettisen haasteeseen pykäliköstä, jonka hän oli hakannut tätä varten. Jussi Tirkkosen mukaan Olli oli haastettu näille käräjille.

s. 40

Helmikuussa 1685 mainitaan lautamies Paavo Kettunen.

Liperin käräjät 3.─6.2.1686 GG 5

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 3v

Helmikuussa 1686 Luikonlahden Antti Räsänen kertoi, että Maarianvaaran Mikko Räsänen oli raivannut puolen kuorman niittynsä Vuonoksenjoelle kylän yhteismetsään 13 vuotta aiemmin. Tämä oli tapahtunut Mikon erotessa samasta taloudesta Luikonlahden Antti ja Olli Räsäsen kanssa.

s. 4v

Helmikuussa 1686 lautamiehet todistivat, että Halivaaran itsellisten Matti Huovisen ja Antti Erkinpoika Tirkkosen Niinivaaraan kaatama ja kylvämä kaskimaa kuului Kaavin Jussi Heikinpoika Tirkkosen pykälikköön.

Liperin käräjät 4.-9.3.1701

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 45-45v

Maaliskuussa 1701 Kortteisen Brusius Tuomainen valitti, että Kaavin kappalainen Mårten Kiljander ei ollut palauttanut hänen kattilaansa ja turkkiaan, vaikka hän oli jo maksanut tälle tämän papinsaatavat. Nimismies Johan Jeremiasson määrättiin ottamaan selvää, oliko Tuomainen todella suorittanut kaikki saatavat.

s. 46

Maaliskuussa 1701 Kaavin Erkki Tirkkosen leski Valpuri Erkintytär valitti Retusen Paavo Voutilaisen ottaneen hänen mieheltään vuosi aiemmin kaksi lehmää ilman lain tuomiota. Tirkkonen oli antanut lehmät siitä syystä, että hänen luotaan oli löytynyt hovista varastettua tavaraa. Voutilainen tuomittiin antamaan leskelle kaksi yhtä hyvää lehmää ja maksamaan 40 markan sakko irtaimen omaisuuden varkaudesta.

Liperin käräjät 3.-8.3.1702

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 62

Maaliskuussa 1702 herra Mårten Kiljander valitti, että veljekset Erkki, Klemetti ja Elias Tirkkonen tunkeutuivat hänen niitylleen ja korjasivat siltä heinät.

Liperin käräjät 7.-12.2.1705

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 16

Helmikuussa 1705 Silja Silvennoinen Oravisalosta ilmoitti, että saman kylän Mikko Rautiainen oli kihlannut hänet Heikki Juvosen läsnä ollessa edellisen Pyhäinpäivän aikaan. Rautiainen oli antanut hänelle kihlalahjaksi soljen, mutta halusi nyt perua kihlauksen, vaikka oli maannut Silvennoisen. Tälle annettiin todistus, jotta hän voisi ajaa asiaansa konsistorissa.