Puskarininkiai nėra KARININKAI!

Started by Robertas Čerškus on Thursday, June 3, 2021
Showing all 11 posts
6/3/2021 at 9:55 AM

Gerbkite Lietuvos kariuomenės karininkų laipsnį bei luomą ir nedėkite čia puskarininkių.
Nepriklausomoje Lietuvoje buvo net atskiros Ramovės puskarininkiams, nes nuo puskarininkio iki karininko Lietuvos kariuomenėje buvo dar ilgas ir sunkus išbandymų bei mokslo kelias, kurį labai retas puskarininkis nueidavo.. :)

Viktoras Rastauskas

r.

6/3/2021 at 10:17 AM

Sveiki, geras komentaras.

Pridedu puskarininkius į pavadinimą, nes nesinori palikti Lietuvai tarnavusių žmonių už borto.

6/3/2021 at 3:45 PM

Pardon, tuomet visus Lietuvos kariuomenės karininkus, kuriuos pridėjau, aš būsiu priverstas iš čia patraukti (iš pagarbos jų atminimui bei jų statusui) ir atsisveikinti su šiuo projektu.

Puskarininkių buvo atskiros Ramovės Nepriklausomos Lietuvos laikais, nes jie puikiai žinojo savo statusą bei vietą Lietuvos kariuomenės hierarchijoje. Jūs tikriausiai neturėjote ir nepažinojote artimoje aplinkoje tikrų Lietuvos kariuomenės karių (nei puskarininkių, nei karininkų) jeigu čia darote tokias "mišraines".

Net senatvėje, jau ir atgavus nepriklausomybę, net būdami garbaus amžiaus senukais ir tikrieji Lietuvos kariai puikiai jautė tuos skirtumus, ir jų laikėsi. Renginiuose ar šiaip kokiuose suėjimuose buvę Lietuvos kariuomenės karininkai bendraudavo dažniausiai su karininkais, puskarininkiai tik su puskarininkiais ir ir kartais kariais. Bet ne priešinga tvarka. Ir prie staliukų Kauno karininkų Ramovėje jie atitinkamai susėsdavo.

Negali tos hierarchijos nepaisyti, jeigu Jūs čia norite atiduoti pagarbą tikriesiems Lietuvos Respublikos kariuomenės karininkams.

6/3/2021 at 3:55 PM

Buvusiems Lietuvos Respublikos (1918-1940) kariuomenės eiliniams kariams, grandiniams, bei visų laipsnių puskarininkiams, jeigu jau norite juos pagerbti, sudarykite atskirą projektą, o nemaišykite ir nepainiokite juos su karininkais. Nes tai žeidžia tiek vienų, tiek kitų statusą bei atminimą.

6/5/2021 at 12:57 AM

Man nesinorėjo prigaminti daug įvairių projektų, nes po to žmonės jų neranda, o norisi, kad jie būtų aktyviai naudojami.

Pasiskaičiau šia tema, visgi hierarchija kariuomenėje yra esminis dalykas, tad būtų protinga karininkus palikti kaip buvo, o visiems kitiems liktiniams ir puskarininkiams (t.y. tie kurie atėjo į kariuomenę kaip šauktiniai) padaryti naują projektą.

6/5/2021 at 6:03 AM

Vėl išsiduodate, kad visiškai nesiorientuojate temoje: "o visiems kitiems liktiniams ir puskarininkiams" :)

Gal reiktų pradžiai nors pagrindines Lietuvos kariuomenės istorines sąvokas įsisavinti, o tik po to apie tai "projektus" kurti.

Nebuvo tokio dalyko atskirai "liktiniai ir puskarininkiai". Puskarininkiai buvo arba liktiniai, arba būtinosios tarnybos metu, pvz. Autorinktinėje, užsitarnavę puskarininkio laipsnį. :)

6/5/2021 at 8:50 AM

Geni yra komandinis darbas. Galite tapti bet kurio projekto bendradarbiu ir jį redaguoti, diskutuoti su projekto dalyviais ir prieiti prie bendro sutartinio varianto, koks tas projektas norėtųsi, kad būtų. Šis projektas nebuvo mano idėja. Mano asmeninė idėja yra pažymėti kitus nei karininkus nauju projektu. Jei gerai išmanote Lietuvos kariuomenės istoriją, būtų malonu, jei padėtumėte sugalvoti sąvokas kitam projektui ar projektams, bei surasti šaltinius pasiskaitymams internete.

6/5/2021 at 10:41 AM

Jūs, panele Egle, nesate nuosekli ir čia pat Sau prieštaraujate.

Kai aš Jums aukščiau parašiau argumentuotą ir teisingą pastabą, kad nereikia painioti karininkų ir puskarininkių, Jūs į tai sureagavote priešingai, nei aš patariau. T. y. Jūs pridėjote prie šio projekto pavadinimo "ir puskarininkiai". O kai aš dar kartą argumentuotai paprašiau to nedaryti (nepainioti laipsnių ir statusų), nes kitaip paliksiu šį projektą su visais savo administruojamais profiliais, Jūs niekaip nesureagavote. :)

Kai aš taip ir padariau, kaip žadėjau. T. y. ne vien išėjau iš projekto su savo profiliais, bet ir sukūriau alternatyvų su teisingu pavadinimu bei turiniu jį atitinkančiu, Tamsta savo puskarininkius iš pavadinimo išėmėte, ir mėginate čia man dabar aiškinti "apie komandinį darbą".. Nesolidu.

Pirma, manyčiau, privalėjote paaiškinti, kodėl savo "komandiniame darbe" nepaisote kitų komandos narių (kurie gal kiek daugiau išmano duota tema), argumentuotos ir teisingos nuomonės. Antra - atsiprašyti, už tokį akivaizdų "komandos" nario nuomonės ignoravimą..

Ar čia aš turiu Jums aiškinti elementarią etiką.. Atleiskite, bet aš tikrai neturiu nei noro, nei laiko čia lopyti Jūsų išsiauklėjimo bei išsilavinimo spragų.. :)

Iš tiesų aš privalėjau patraukti iš Jūsų "ir puskarininkių" projekto visus savo čia pasiūlytus profilius, ne vien tuos, kuriuos pats sukūriau ir administruoju, bet tikiuosi, kad tą padarys tų profilių administratoriai.

r.

6/5/2021 at 11:15 AM

Apgailestauju, kad skubotai pervadinau projektą, taip pat gaila, kad iš jo pasitraukiate.

Puskarininkis buvo pridėtas asmens kuris galbūt nėra gerai susipažinęs su tarpukario kariuomenės struktūra ir netgi lietuvių kalba, bet turi gerų ketinimų, o projekto aprašymas neįvardina ką tiksliai reiktėtų pridėti prie projekto.

6/6/2021 at 10:57 AM

Mielas Robertai, aš suprantu, ką Jūs rašote. Tačiau tai yra genealogijos projektas, o ne vyriausybės projektas, skirtas pagerbti tam tikro rango karius. Jie turi tam medalius. Manau, kad pakanka vieno „Geni“ projekto visiems karo tarnyboje, neatsižvelgiant į rangą. Tikiuosi, kad rasite būdą leisti platesnį apibrėžimą.

Ed

6/7/2021 at 4:21 AM

Suprantu, koks tai projektas. Ir suprantu, koks tai portalas. Bet suprantu, kas yra Lietuvos kariuomenės karininkas, o kas ne.

Taip jau susiklostė, kad užaugau Nepriklausomos Lietuvos kario-savanorio šeimoje. Senelis buvo pirma Rusijos imperijos kariuomenės karininku, o po to Lietuvos Respublikos. Vyriausias tėvo brolis buvo vienas geriausių savo, t. y. PLP karo mokyklos XXII laidos karininku.

Net okupacijos laikais, net kalėjimuose ar lageriuose, aprengti tais pačiais skarmalais, kaip ir visi Gulago vergai, tikri karininkai išsiskirdavo. Juos iš tolo, iš pilkos minios, net po lagerių, okupuotos Lietuvos gatvėse, ar kokiuose privačiuose pobūviuose galima buvo nesunkiai atskirti, pagal elgesį, kalbą ir kūno kalbą, net iš toli, pagal eiseną..

Tik dabar, postsovietiniais laikais, radosi daug, atsiprašant, "karininkų", kurie net nesugeba gerbti savo, atsargos karininkų uniformų.

Lygiai panašiai civilių tarpe, jau po tarnybos, ar okupacijos laikais, išsiskirdavo iš Lietuvos buvusių eilinių Lietuvos Respublikos kariuomenės karių, buvę puskarininkiai.

Jokiu būdu negalima jų suplakti į vieną krūvą, ir vertinti vienodai, ar tai bus "vyriausybinis" ar visuomeninis projektas, ar tai bus nepriklausomybės metai, ar okupacijos laikotarpis. Tikrų Lietuvos karininkų ar karių vaikams net nereikėtų to aiškinti.

Showing all 11 posts

Create a free account or login to participate in this discussion