Geboren als jongen, overleden als meisje

Started by Fred Bergman on Thursday, April 21, 2011
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 6 posts
4/21/2011 at 1:47 AM

Geboren als Antoon en drie maanden later overleden als Antonia. Wat zou er precies zijn gebeurd in Mill in 1849?

In 1849 deed zich te Mil (toenmalige schrijfwijze voor Mill en Sint Hubert) iets ongewoons voor. Was de 43-jarige vader Ermert Haps erg aangedaan toen hij de aangifte ging doen? Was de ambtenaar van de burgerlijke stand misschien even onoplettend? Vader Ermert verklaarde (zoals dat bij vele hardwerkende mensen het geval was) niet te kunnen schrijven.

Daarentegen ondertekenden wel mede de plaatselijke 42-jarige secretaris en 25-jarige klerk, nadat de dienstdoende ambtenaar de tekst van de geboorteakte had voorgelezen. Daarmee mocht duidelijk zijn dat de vader wel degelijk aangifte deed van een uit zijn echtgenote Hendrina Dennissen op 7 mei 1849 geboren kind van het mannelijk geslacht. De jongen kreeg de naam Antoon.

Drie maanden later, op 10 augustus 1849, meldde vader Ermert Haps zich opnieuw bij dezelfde ambtenaar van de burgerlijke stand te Mil. Hij was daarbij vergezeld van een familielid (de oom van de aan te geven overledene). Vader Ermert verklaarde, dat op ‘gisteren des avonds ten zeven ure’ zijn dochter Antonia Haps was overleden ‘in den ouderdom van drie maanden’. Antoon bleek klaarblijkelijk een meisje te zijn, want op 7 mei was er ook echt geen tweeling uit het echtpaar geboren.

En hierin schuilt het zeer opmerkelijke. Als op 9 augustus het drie maanden oude kind van Ermert Haps als dochter Antonia sterft, kan het niet op 7 mei geboren zijn als zoon Antoon. Misschien dat het doopboek van Mill en Sint Agatha (van na 1 januari 1811 en dus niet berustend bij het Brabants Historisch Informatie Centrum) de waarheid over het werkelijke geslacht aan het licht kan brengen. Anders verdwijnt dit geheim met Antoon of Antonia voor eeuwig in het graf.

http://www.brabantbekijken.nl/2011/04/geboren-als-jongen-overleden-...

Private User
4/21/2011 at 1:55 AM

Nog even en ook de genealogie moet zich gaan bezighouden met hoe Gender-wisselingen adequaat te registreren...

4/21/2011 at 5:19 AM

welke naam moeten we dan vermelden, geboortenaam, geslachtswisseling naam, partnernaam, bijnaam, kortom voer voor discussie !

4/21/2011 at 6:39 AM

Eenvoudige theorie... Ik zou denken dat Ermert uit vreugde bij de geboorte net wat te diep in het glas gekeken had. Bij het overlijden was-ie vermoedelijk triest en nuchter. Ik wed erop dat het een meisje was :-)

Private User
4/21/2011 at 3:47 PM

Mijn vader was in een Census van Atlanta Georgia bijgeschreven als een meisje. Fout van de ambtenaar.

Private User
9/3/2013 at 11:38 AM
Showing all 6 posts

Create a free account or login to participate in this discussion