How are you related to Erik Eriksen Pontoppidan?

Connect to the World Family Tree to find out

Erik Eriksen Pontoppidan's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Biskop i Nidaros Erik Eriksen Pontoppidan dä

Birthdate:
Birthplace: På Bjærgegaard i Sønder Broby Sogn på Fyn
Death: June 12, 1678 (62)
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Place of Burial: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Immediate Family:

Son of Godsforvalter Erik Knudsen and Anna Lauridsdatter, af Espe
Husband of Karen Valentinsdatter Køhler, Født Catharine
Father of Valentin Lillienkrantz and Valentine Pontoppidan
Brother of Præs Knud Eriksen Pontoppidan; Karen Eriksdatter Pontoppidan; Lars Eriksen Pontoppidan; Jacob Eriksen Pontoppidan; Henrik Eriksen Pontoppidan and 2 others

Occupation: dr.theol., bisp, Biskop, Dansk biskop, forfatter, 1660 i Slagelse. biskop i Tronheim
Managed by: Private User
Last Updated:

About Erik Eriksen Pontoppidan

Fødsel: Jan 21 1616 - Bjærgegaard, Sønder Broby Sogn, Fyn

Død: Juni 12 1678 - Trondhjem, Norge

Forældre: Erik Knudsen Pontoppidan, Anne Pontoppidan (født Lauridsdatter)

Søskende: Knud Eriksen Pontoppidan, Karen Eriksdatter Lauritsen (født Pontoppidan), Lars Eriksen

Eriksen, Jacob Kristen Eriksen Pontoppidan, Henrik Eriksen Pontoppidan Weile, Maren Eriksen

Pontoppidan, Sara Eriksen Pontoppidan

Kone: Catherine Valentinsdatter Pontoppidan (født Køhler)

Søn: Valentin Erik Pontoppidan

Erik Pontoppidan, Erik Erikssøn Pontoppidan, født 21. januar 1616, fødested Broby på Fyn, Danmark, død 12. juli 1678, dødssted Trondheim, Sør-Trøndelag, begr. i Nidarosdomen. Geistlig og språkforsker.

Foreldre: Godsforvalter Erik Knudssøn (1568–1631) og Anne Lauridsdatter (1579–1670).

Gift 6.11.1653 med Catharina Valentina (“Karen”) Køler, datter av sogneprest i Kalundborg Valentin Christensen Køler (1587–1649). Farfars bror til Erik Ludvigsen Pontoppidan (1698–1764).

Erik Pontoppidan d.e. var biskop i Trondheim fra 1673 til sin død. Han var dyktig og avholdt, tok seg av skolevesenet og interesserte seg for samene; han lot antakelig Luthers katekisme oversette til samisk.

Erik Erikssøn ble 1635 dimittert fra Odense skole til Københavns universitet. Navnet Pontoppidan forekommer for første gang i universitetets matrikkel og er en latinisering av Broby. Denne navneformen ble senere benyttet av hele slekten. Han fullførte sin teologiske eksamen 1638 og reiste 1641 med kongens reisestipend til sentrale læresteder som Franecker, Leiden og Paris og oppdaget at i Europa var levende språk i vinden som studieobjekt.

Tilbake i København tok Pontoppidan magistergraden 1643 og fikk smigrende stillingstilbud. Men istedenfor å binde seg til et fast embete holdt han private forelesninger for å kunne fortsette sine studier. Målet var å utarbeide en grammatikk for det danske språk. Manuskriptet til pionerarbeidet Grammatica Danica, et verk på nesten 600 sider, forelå 1649, men han rettet og flikket på det, og det utkom først 1668. De grammatiske termene i verket er på latin, men eksemplene er på dansk. Han har friske observasjoner om dansk dagligtale og dialektiske trekk, og bak i boken foreslår han hjemlige betegnelser for grammatiske termer og forbereder med det en rent danskspråklig grammatikk.

Pontoppidan ble 1649 slottsprest på Antvorskov og hospitalsprest i Slagelse og 1668 sogneprest i Køge. Ved siden av utfoldet han et betydelig teologisk forfatterskap. Han inntok en mellomstillling mellom samtidens ortodoksi og den senere pietisme og dvelte med forkjærlighet ved Jesu Kristi blod som sonoffer for våre synder. I hans første salmesamling fra 1653 står pasjonsmotivet sentralt. Noen betydelig salmedikter var han neppe, men i motsetning til tidens barokke mote var hans uttrykksform enkel og tilgjengelig.

1673 ble Pontoppidan kalt til biskop i Trondhjems stift. Han var meget betenkt og viste til sin alder, men dette var et pålegg. Før han forlot København, satte han opp sitt testament og utpekte verger for hustru og sønn. Møtet med hans stiftsby ble da heller ikke muntert. Bisperesidensen var så forfallen at når “de gruelige sterke Vinde” inntraff, var han redd huset skulle blåse ned. Med nådesår (bidragsplikt) til to bispeenker hadde han heller ikke midler til å kjøpe eget hus.

Biskopen gikk imidlertid ufortrødent løs på sine nye oppgaver. I løpet av følgende vinter og sommer visiterte han i Trøndelag, Nordlandene og Finnmark og reiste 250 mil! Da kongen 1674 inviterte ham til København for å motta doktorgraden, bad han seg unnskyldt og viste til sine 59 år og mange lange reiser. Avslaget ble tatt nådig opp, og 1675 ble han kreert til dr.theol. in absentia.

Undervisning og katekisasjon hadde en bred plass i Pontoppidans visitaser. Han hadde med seg småting som han premierte barn og unge med under overhøringene. Tradisjonen om den milde, vennesæle biskop og den store barnevenn levde lenge utover bygdene. 1673 fikk han utgitt en katekisme med anmerkninger til bruk ved undervisningen. To av hans biografer hevder at han også skal ha etterlatt seg en “finsk” oversettelse av katekismen, i så fall det første forsøk på å benytte samisk skriftspråk i Norge.

Det skulle falle i Pontoppidans lodd å hevde kirkens autoritet i to saker, typiske for tidens demonredsel og ortodoksiens intoleranse. Den mest groteske var saken mot Kirsten Iversdatter, som tilstod å ha “givet seg Djevelen i vold og øvet Troldoms verk”. En verdslig domstol dømte henne til bål og brann, men fordi hun hadde angitt en rekke kvinner som medskyldige, ble det i dommen krevd at hun skulle pinlig forhøres for å få beskyldningene bekreftet eller avkreftet. Først måtte dog biskop og domkapitel rådspørres. Domkapitlet konstaterte at det gjaldt å redde uberyktede kvinner, og de gav sin tilslutning til forhøret. Under tortur fragikk Kirsten beskyldningene. Selv ble hun den siste heks i lagdømmet som ble brent.

Den andre saken gjaldt svensken Anders Kempe, som i skrift og tale forsøkte å bekjempe den offisielle kirke. Han ble utvist fra Sverige og slo seg ned som naturlege på Heggstad i Verdal. Pontoppidan gjorde sitt ytterste for å bringe ham på bedre tanker og oppfordret ham til å avsverge sitt kjetteri, men Kempe foretrakk “at blive ved sin Confession”. Myndighetene gav ham da valget mellom å forlate landet innen tre dager, eller å miste sitt liv.

Tross skrantende helse la Pontoppidan sommeren 1678 ut på den store nordlandsvisitasen. Allerede ved Nærøy sviktet kreftene. Tilbake i byen konstaterte byens lege, Joachim Irgens, at han led av skjørbuk og at livet ikke stod til å redde.

Pontoppidans ettermæle er helt entydig i alle bevarte kilder. Han var “en ret Hyrde og Biskop, et godt Exempel og klartskinnende Lys [...]”, sa Domkirkens sogneprest i sin gravtale.

Pontoppidans kiste ble satt ned i en gravkrypt i Søndre oktogonkapell i domkirken. En blyplate på kisten og gravsteinen over krypten har inskripsjoner med panegyrisk omtale av ham: “Vi Trønder” vil minnes den fromme biskop så lenge Nidelva renner ut ved Trondheim! Enken bekostet et ruvende epitafium, som opprinnelig var plassert over hans grav i kapellet, det eneste gravminne av dette slag som har overlevd alle domkirkens branner. Det henger nå i Søndre tverrskip.

Verker

Et utvalg

Gudelige og gaffnlige Betænkninger over Jesu Christi Bloddaab Fasteprædikener, København 1653

Grammatica Danica, København 1668

Sjælens Opløftelse til Herren og Himmelen ved aandelige Sange, København 1672

Luthers lille Catechismus med Anmærkninger for Ungdommen i Throndhjems Stift, København 1673

Bibliografi i Ehrencron-Müller, bd. 6, 1929, s. 318–321

Etterlatte skrifter

Ikke-publisert materiale i Det Kgl. Bibliotek, København, i Gunnerusbiblioteket, UBT, i RA, Oslo og i SA, Trondheim

Kilder og litteratur

Erlandsen/Trondheim, 1844, s. 22–23

H. F. Rørdam: Ny Kirkehistorisk Samling, bd. 2, København 1853–56, s. 231–246

L. Daae: Nogle nye Bidrag til Den norske Kirkes Historie, 1860, s. 41

M. Augustinussøn: “Annaler”, i PHT, rk. 3, bd. 3, 1894, s. 259

E. Pontoppidan: Annales ecclesiae Danicae diplomatici, bd. 4, s. 224

P. Hansen: Illustreret dansk Litteraturhistorie, bd. 1, København 1902, s. 488

A. V. Heffermehl: Folkeundervisningen i Norge indtil omkring Aar 1700, 1913

Ehrencron-Müller, bd. 6, 1929

H. Blom Svendsen: biografi i NBL1, bd. 11, 1952

J. Bromé: Jämtland og Härjedalens Historia, bd. 3, Stockholm 1954, s. 447f.

M. Kristensen: biografi i DBL3, bd. 11, 1982

T. Lysaker: Nidaros erkebispestol og bispesete, bd. 2: Reformasjon og enevelde, Trondheim 1987, s. 189–201

Kilde: Store Norske Leksikon, artikkelforfatter Trygve Lysaker.



Profilfoto: Kilde: Wikipeida: Erik Pontoppidan den ældre malet af Abraham Wuchter.


Fødsel: Jan 21 1616 - Bjærgegaard, Sønder Broby Sogn, Fyn

Død: Juni 12 1678 - Trondhjem, Norge

Forældre: Erik Knudsen Pontoppidan, Anne Pontoppidan (født Lauridsdatter)

Søskende: Knud Eriksen Pontoppidan, Karen Eriksdatter Lauritsen (født Pontoppidan), Lars Eriksen

Eriksen, Jacob Kristen Eriksen Pontoppidan, Henrik Eriksen Pontoppidan Weile, Maren Eriksen

Pontoppidan, Sara Eriksen Pontoppidan

Kone: Catherine Valentinsdatter Pontoppidan (født Køhler)

Søn: Valentin Erik Pontoppidan

Erik Pontoppidan, Erik Erikssøn Pontoppidan, født 21. januar 1616, fødested Broby på Fyn, Danmark, død 12. juli 1678, dødssted Trondheim, Sør-Trøndelag, begr. i Nidarosdomen. Geistlig og språkforsker.

Foreldre: Godsforvalter Erik Knudssøn (1568–1631) og Anne Lauridsdatter (1579–1670).

Gift 6.11.1653 med Catharina Valentina (“Karen”) Køler, datter av sogneprest i Kalundborg Valentin Christensen Køler (1587–1649). Farfars bror til Erik Ludvigsen Pontoppidan (1698–1764).

Erik Pontoppidan d.e. var biskop i Trondheim fra 1673 til sin død. Han var dyktig og avholdt, tok seg av skolevesenet og interesserte seg for samene; han lot antakelig Luthers katekisme oversette til samisk.

Erik Erikssøn ble 1635 dimittert fra Odense skole til Københavns universitet. Navnet Pontoppidan forekommer for første gang i universitetets matrikkel og er en latinisering av Broby. Denne navneformen ble senere benyttet av hele slekten. Han fullførte sin teologiske eksamen 1638 og reiste 1641 med kongens reisestipend til sentrale læresteder som Franecker, Leiden og Paris og oppdaget at i Europa var levende språk i vinden som studieobjekt.

Tilbake i København tok Pontoppidan magistergraden 1643 og fikk smigrende stillingstilbud. Men istedenfor å binde seg til et fast embete holdt han private forelesninger for å kunne fortsette sine studier. Målet var å utarbeide en grammatikk for det danske språk. Manuskriptet til pionerarbeidet Grammatica Danica, et verk på nesten 600 sider, forelå 1649, men han rettet og flikket på det, og det utkom først 1668. De grammatiske termene i verket er på latin, men eksemplene er på dansk. Han har friske observasjoner om dansk dagligtale og dialektiske trekk, og bak i boken foreslår han hjemlige betegnelser for grammatiske termer og forbereder med det en rent danskspråklig grammatikk.

Pontoppidan ble 1649 slottsprest på Antvorskov og hospitalsprest i Slagelse og 1668 sogneprest i Køge. Ved siden av utfoldet han et betydelig teologisk forfatterskap. Han inntok en mellomstillling mellom samtidens ortodoksi og den senere pietisme og dvelte med forkjærlighet ved Jesu Kristi blod som sonoffer for våre synder. I hans første salmesamling fra 1653 står pasjonsmotivet sentralt. Noen betydelig salmedikter var han neppe, men i motsetning til tidens barokke mote var hans uttrykksform enkel og tilgjengelig.

1673 ble Pontoppidan kalt til biskop i Trondhjems stift. Han var meget betenkt og viste til sin alder, men dette var et pålegg. Før han forlot København, satte han opp sitt testament og utpekte verger for hustru og sønn. Møtet med hans stiftsby ble da heller ikke muntert. Bisperesidensen var så forfallen at når “de gruelige sterke Vinde” inntraff, var han redd huset skulle blåse ned. Med nådesår (bidragsplikt) til to bispeenker hadde han heller ikke midler til å kjøpe eget hus.

Biskopen gikk imidlertid ufortrødent løs på sine nye oppgaver. I løpet av følgende vinter og sommer visiterte han i Trøndelag, Nordlandene og Finnmark og reiste 250 mil! Da kongen 1674 inviterte ham til København for å motta doktorgraden, bad han seg unnskyldt og viste til sine 59 år og mange lange reiser. Avslaget ble tatt nådig opp, og 1675 ble han kreert til dr.theol. in absentia.

Undervisning og katekisasjon hadde en bred plass i Pontoppidans visitaser. Han hadde med seg småting som han premierte barn og unge med under overhøringene. Tradisjonen om den milde, vennesæle biskop og den store barnevenn levde lenge utover bygdene. 1673 fikk han utgitt en katekisme med anmerkninger til bruk ved undervisningen. To av hans biografer hevder at han også skal ha etterlatt seg en “finsk” oversettelse av katekismen, i så fall det første forsøk på å benytte samisk skriftspråk i Norge.

Det skulle falle i Pontoppidans lodd å hevde kirkens autoritet i to saker, typiske for tidens demonredsel og ortodoksiens intoleranse. Den mest groteske var saken mot Kirsten Iversdatter, som tilstod å ha “givet seg Djevelen i vold og øvet Troldoms verk”. En verdslig domstol dømte henne til bål og brann, men fordi hun hadde angitt en rekke kvinner som medskyldige, ble det i dommen krevd at hun skulle pinlig forhøres for å få beskyldningene bekreftet eller avkreftet. Først måtte dog biskop og domkapitel rådspørres. Domkapitlet konstaterte at det gjaldt å redde uberyktede kvinner, og de gav sin tilslutning til forhøret. Under tortur fragikk Kirsten beskyldningene. Selv ble hun den siste heks i lagdømmet som ble brent.

Den andre saken gjaldt svensken Anders Kempe, som i skrift og tale forsøkte å bekjempe den offisielle kirke. Han ble utvist fra Sverige og slo seg ned som naturlege på Heggstad i Verdal. Pontoppidan gjorde sitt ytterste for å bringe ham på bedre tanker og oppfordret ham til å avsverge sitt kjetteri, men Kempe foretrakk “at blive ved sin Confession”. Myndighetene gav ham da valget mellom å forlate landet innen tre dager, eller å miste sitt liv.

Tross skrantende helse la Pontoppidan sommeren 1678 ut på den store nordlandsvisitasen. Allerede ved Nærøy sviktet kreftene. Tilbake i byen konstaterte byens lege, Joachim Irgens, at han led av skjørbuk og at livet ikke stod til å redde.

Pontoppidans ettermæle er helt entydig i alle bevarte kilder. Han var “en ret Hyrde og Biskop, et godt Exempel og klartskinnende Lys [...]”, sa Domkirkens sogneprest i sin gravtale.

Pontoppidans kiste ble satt ned i en gravkrypt i Søndre oktogonkapell i domkirken. En blyplate på kisten og gravsteinen over krypten har inskripsjoner med panegyrisk omtale av ham: “Vi Trønder” vil minnes den fromme biskop så lenge Nidelva renner ut ved Trondheim! Enken bekostet et ruvende epitafium, som opprinnelig var plassert over hans grav i kapellet, det eneste gravminne av dette slag som har overlevd alle domkirkens branner. Det henger nå i Søndre tverrskip.

Verker

Et utvalg

Gudelige og gaffnlige Betænkninger over Jesu Christi Bloddaab Fasteprædikener, København 1653

Grammatica Danica, København 1668

Sjælens Opløftelse til Herren og Himmelen ved aandelige Sange, København 1672

Luthers lille Catechismus med Anmærkninger for Ungdommen i Throndhjems Stift, København 1673

Bibliografi i Ehrencron-Müller, bd. 6, 1929, s. 318–321

Etterlatte skrifter

Ikke-publisert materiale i Det Kgl. Bibliotek, København, i Gunnerusbiblioteket, UBT, i RA, Oslo og i SA, Trondheim

Kilder og litteratur

Erlandsen/Trondheim, 1844, s. 22–23

H. F. Rørdam: Ny Kirkehistorisk Samling, bd. 2, København 1853–56, s. 231–246

L. Daae: Nogle nye Bidrag til Den norske Kirkes Historie, 1860, s. 41

M. Augustinussøn: “Annaler”, i PHT, rk. 3, bd. 3, 1894, s. 259

E. Pontoppidan: Annales ecclesiae Danicae diplomatici, bd. 4, s. 224

P. Hansen: Illustreret dansk Litteraturhistorie, bd. 1, København 1902, s. 488

A. V. Heffermehl: Folkeundervisningen i Norge indtil omkring Aar 1700, 1913

Ehrencron-Müller, bd. 6, 1929

H. Blom Svendsen: biografi i NBL1, bd. 11, 1952

J. Bromé: Jämtland og Härjedalens Historia, bd. 3, Stockholm 1954, s. 447f.

M. Kristensen: biografi i DBL3, bd. 11, 1982

T. Lysaker: Nidaros erkebispestol og bispesete, bd. 2: Reformasjon og enevelde, Trondheim 1987, s. 189–201

Kilde: Store Norske Leksikon, artikkelforfatter Trygve Lysaker. -------------------- Profilfoto: Kilde: Wikipeida: Erik Pontoppidan den ældre malet af Abraham Wuchter.

Kilde: Wiberg-net: https://wiberg-net.dk/664-67-Koege.htm#ErikPontoppidan:
No 664. Kjøge (St. Nicolai) og Ølsemagle, Ramsø Herred, Kjøbenhavns Amt, Sjællands Stift.
12. 1665 [Slotsp. p. Antvorskov, o. 29/8 49] Mag. Erik Eriksen Pontoppidan, f. Bjergegd., S. Broby S., 21/1 16; (Bdr. t. Henrik E. P. i Veile-H., t. Laurits E. P. i Utterslev, t. Jacob E. P. i Dannemarre-T., t. Knud E. P. i Halsted-A. og t. Karen E. P. ~ O. Lauritsen i Marslev-B.); F. E. Knudsen, Forv. hos Rigsraad Chr. Holck; M. Anna Lauritsdtr. af Espe-V.; St. Od. 35; Mag. 43; Pr. . . . ; ~ 53 Cathrine Valentine el. Valentinsdtr. Køler af Kallundborg; 1 S.; 2 ~ Dr. og Prof. Jens Jensen Bircherod af Birkerød; [Biskop over Trondhjem Stift 10/1 1673, o. 18/6; Dr. th. bullatus 75; † 12/7 el. 12/6 78. „Alvorlig og omhyggelig. Efterlod som Biskop en stor Længsel, der vedvarede hos Børn og Børnebørn i mange Aar. Der fortælles, at han tog Billeder og Æbler med til Børnene paa sine Visitatser.“ „From, sagtmodig og stille; vilde gjerne hjelpe og tjene Alle, og sin Geistlighed meget god og beforderlig; blev derfor af Alle beklaget og begrædt“ (Melchior Augustinussens Huuscancellie; see Daae: Trondhj. Stiftshist.). Laa 55 i Proces med sin Hustrues Formyndere, to Borgere i Kallundborg om hendes rede Penge; W. 2/203; N. 464].
KUM I, s. 126 (»Ericus Erici Pontopidanus«); KS 6:2 (1936-38), s. 223.

view all

Erik Eriksen Pontoppidan's Timeline

1616
January 21, 1616
På Bjærgegaard i Sønder Broby Sogn på Fyn
1661
1661
1678
June 12, 1678
Age 62
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
June 12, 1678
Age 62
Nidarosdomen, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
????
????