Johannes Nicolaas Hermanus Grobler, General (1864 - d.)

‹ Back to Grobler surname

Is your surname Grobler?

Research the Grobler family

Johannes Nicolaas Hermanus Grobler, General's Geni Profile

Records for Johannes Nicolaas Hermanus Grobler

142,397 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nicknames: "Generaal Hans Grobler"
Death: (Date and location unknown)
Managed by: Lea Herbst
Last Updated:

About Johannes Nicolaas Hermanus Grobler, General

Generaal J. N. H. GROBLER

Johannes Nicolaas H. Grobler is een Lijdenburger van geboorte. Hier zag hij het levenslicht op 27 Februari 1864; later verhuisde zijn vader naar Ermelo, en in 1891 werd Grobler gekozen om zijn medeburgers als assistent Veldkornet te dienen; drie jaar later werd hij Veldkornet, en in 1899 in de plaats van Komdt. Tobias Smuts - die Volksraadslid werd - gekozen als distrikts Kommandant. Onder Kommandant Grobler was het Ermelo kommando onder de eersten die de Natal grens, na het uitbreken van de laatste oorlog, overtrok. Behalve de veldkornetten van wijken 1, 2 en 3, ressorteerden ook onder hem Veldkornetten Roelof Jansen van Vuren, N J Breijtenbach, F. W. Ernst en een sektie Staats-artillerie. Met zijn kommando nam hij een werkzaam aandeel in de slagen te Dundee, Modderspruit, Colenso, Spioenkop, Bosrand, Pietershoogten en meer anderen. Uit Natal werd zijn kommando naar de Vrijstaat gezonden.

Na de slag van Donkerhoek werd hij naar Ermelo georderd en na Dalmanutha keerde hij eveneens naar het Hoogeveld terug. Toen besloten werd een tweede inval in Natal te doen, werd ook het Ermelo kommando zuidwaarts gezonden en was tegenwoordig te Melmoth, Itala en de andere veldslagen die daarop volgden. Toen men in het Ermolo distrik was teruggekeerd - 23 Oklober 1901 - werd Grobler tot Vechtgeneraal aangesteld en door de heer Buhrmann als kommandant opgevolgd. Zeventien van de burgers, die te Bakenlaagte sneuvelden, behoorden tot het kommando van generaal Grobler.

Vervolgens opereerde hij in vele kleinere gevechten en schermutselingen op het Hoogeveld, had menige nauwe ontkoming en werd ook naar Vereniging afgevaardigd. Op 9 Juni 1902 legde zijn kommando nabij Ermelo de wapens neer.

view all

Johannes Nicolaas Hermanus Grobler, General's Timeline