Conrad C. Stöckell

Started by Kaisu Berg on Saturday, August 10, 2019
Problem with this page?

Participants:

  • Geni member
  • Private User
    Geni member
  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni member

Profiles Mentioned:

Showing all 18 posts
8/10/2019 at 2:33 PM

Kyse tästä henkilöstä:
Conrad Christopher Stökell

Profiilin tietoa-osion loppuun lisäsin Ruotsin puolelta löytämäni tiedon leskestään Anna Tammelinista. Toinen samanniminen Conrad-kaima on kuitenkin kai tämän toisen Conradin isä?

En osaa etsiä muita tietoja ruotsalaisista arkistoista, jotka tukisivat näitä faktoja. Kemijärven kirkonkirjoissakin Stöckell on kirjoitettu, että on Stökell. Jossain välissä nimeen on lisätty myös c-kirjain.

Olisiko joku kiinnostunut auttamaan selvittämään tämän ruotsalaisen lähtökohdan ja isän, kun kuitenkin aika mielenkiintoinen tausta tällä sotilaalla? Löydän Genistä myös vanhempia Conrad Stöckeleitä, mutta heitä ei ole liitetty tähän Kemijärvellä eläneeseen.

Yst. terv. Kaisu Berg

Private User
11/18/2019 at 6:02 AM

Hei Kaisu, huomasin vasta nyt viestisi koska en ole ollut kovin aktiivinen sivustolla aikoihin. Olen halukas selvittämään Conradin taustoja, mutta en ole varma millä keinoin se tapahtuisi?

Private User
11/24/2019 at 12:28 AM

Ruotsin sotilastietoja voi etsiä täältä : https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Yleisesti ruotsalaisia tietokantoja:

https://www.genealogi.se/blog/entry/massor-av-databaser-och-register

-------------------

Nämä eivät sovi tähän tapaukseen mutta tulkoot nyt tässäkin mainittua:

Suuren Pohjan sodan jälkeen Hämeeseen siirretyt ruotsalaissotilaat noin vuoteen 1760

Heikki Vuorimiehen väitöskirja:

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/47149/978-951-...

Transport av manskap från svenska regementen till Finland 1721:

http://www.genealogia.fi/hakem/regem/indexr.htm

-pn

Private User
12/2/2019 at 3:23 AM

Onko tiedossa mistä lähteestä Conradin syntymäpaikka on peräisin? Tähän mennessä olen vain löytänyt merkinnän "tarinan mukaan".

Private User
12/2/2019 at 6:23 AM

Kannattaa kysyä profiilin (useilta) ylläpitäjiltä, mistä syntymäpaikka on peräisin.

Kysymyksen mukaan pyyntö liittää profiiliin kaikki lähteet mitä on olemassa.

-pn

Private User
12/2/2019 at 7:52 AM

Tälläiset kyselyt olisivat kohtuullisessa määrässä tervetulleita. On paljon motivoivampaa selvittää profiilia, josta joku on kiinnostunut, kuin hakea dokumentteja sinne ja tänne.

12/18/2019 at 3:07 AM

Hei, kiitos teille kaikille, kun olette vastanneet! En ole Genin pro-käyttäjä, joten löysin nämä vastaukset googlaamalla. Ehkä siksi on se Fb:ssä oleva virheketju, että saa helpommin yhteyden muihin. Kirjoitin tänne yleensä sen vuoksi, että ehkäpä saisin yhteyden ylläpitäjiin siten, kun en ole saanut heihin kontaktia pistämällä suoraan viestiä.

Tuosta samasta kysymyksestä olen kiinnostunut kuin Tuomas. En ole löytänyt kirkonkirjoista minkäänlaista viitettä, että Stökell olisi syntynyt Saksassa. Hänen vaimonsa Ulrica Fleischerin isän (Stökelliä vanhemman miehen) kohdalla löysin merkinnän Tyskland. Siksipä olen sitten seikkaillut tuolla Riksarkevitin puolella, kun voisi olettaa Stökellin olleen ihan ruotsalainen. Kiitos Pekka vinkeistä. Minusta sitä Riksarkevitia on suhteellisen helppo selailla, käyttää. En ole silti vielä onnistunut löytämään tätä Conradia tai paremminkin ehkä Chrisiä (muualta kuin mainitsemastani kuninkaallisesta arkistosta liitettynä luultavasti kaima isäänsä), kun hänet on "suomalaisiin" kirkonkirjoihin lyhennetty tuolla toisella etunimellään. Varmasti on kyse samasta Stökellistä, kun hänen vaimonsa mainitaan eläkkeensaajana.

Löysin Chrisin Saaren kartanosta! Hän on siellä Turun lähellä olevissa Mietoisissa everstiluutnantin kartanossa, virkatalossa, tilanhoitajana eli inspectorina ennen Kemijärvelle menoa. Ruotsin puolelta löysin kokonaisen raportin, mitä tuollainen tilanhoitaja on tehnyt ja mitä hänen vastuullaan on ollut, niin ihan yleensä Ruotsissa se on tarkoittanut, että tuon ammatin omaava on ollut mukana talousasioista metsänvartijan tehtäviin. Vaimonsa Ulrica Fleischer on ollut kartanossa jungfruna. Jossain kartanon pohjapiirroksessa/selostuksessa oli talon keskellä huone merkitty jungfrun huoneeksi. Olen käsittänyt, että tämä tarkoittaa kotiopettajatarta tuohon aikaan ja sellaista kartanon rouvan kamarineitoakin. Tuon Ulrican isähän oli se saksalainen, joten saksalaisen tytär ehkä opetti saksaa talossa oleville lapsille. Mielenkiintoista, että tuo Ulrica on ollut Chrisin jälkimmäisen vaimon, Annan, täti, äitinsä sisar. Ulrican kuolinilmoituksesta pääsin jäljille. Siellä lukee tieto, että Chris on ollut hänen miehensä ja inspectorina Saaren kartanossa. En ole pystynyt/osannut yhdistää heitä tänne Geniin. Voisiko teistä joku ystävällisesti tehdä niin? Kyse tästä naisesta: Ulrica Fleischer

Mietoisia (nyk. Mynämäki) ennen Chris on ollut Nyynääsin kartanossa. Mielenkiintoista on kyllä häntä etsiä ja ottaisin kiitollisena apua vastaan kun alkaa hahmottua aika mielenkiintoinen henkilö.

12/18/2019 at 3:25 AM

Yhdeltä Stökellin jälkeläiseltä kysyin suoraan, miksi hän olettaa Chrisin syntyneen Saksassa (olen ollut suorassa yhteydessä useampaan). Hänelläkään ei ollut asiaan mitään lähdettä vaan ihan noiden nettitietojen perusteella ajatteli asian olevan niin. Tuo sama tieto on Myheritagessa, mutta sehän on voinut tulla täältä Genin puolelta (käsittääkseni sielläkään ei ole lähdettä). Kahdessa pitkässä nettitarinassa se syntymäpaikka Saksana on myös merkittynä, mutta he eivät ole käyttäneet alkuperäislähteitä vaan ovat käyttäneet pohjana näitä muiden etsimiä tietoja. Olen siksi käsittänytkin, että tämä Geni nyt jakaa tällaista todistamatonta tietoa, että uskon todeksi sitten, kun joku löytää sen alkuperäislähteen. Itse olen pyrkitnyt liittämään Chrisiin sivuun paljon tietoja (jos sinne vielä liitetään ylläpitämäni Ulrica Fleischer), mutta minua ei ole liitetty ylläpitäjäksi sinne itse Chrisin sivuille. En tiedä, mutta ehkä ne ylläpitäjät eivät enää käytä tätä Geniä.

Private User
12/18/2019 at 4:03 AM

Hei,
tämä kiinnostaa minuakin, on mieheni suora esivanhempi.
Miksi ei voisi olla sama henkilö? Ei siihen aikaan ole monta samannimistä voinut pyöriä näin pienissä piireissä?

12/18/2019 at 4:07 AM

Yritin nyt googlaamalla etsinä tuossa ekassa viestissä mainitsemiani vanhempia ruotsalaisia Stökeleitä Genistä, enkä enää löytänytkään googlaamalla. Kyselin ylläpitäjiltä mahdollisia liittymiä tähän minun esi-isääni, mutta taisin säikäyttää heidät, kun heillä ei ollut ilmeisesti lähteitä ollenkaan niihin vanhempiin henkilöihin. En tiedä, mutta olisiko Myheritage taas ollut taustalla.

Googlaamalla löydän tällaisen tiedon, joka liittyy Myheritageen: " Conrad Christopher Stöckell, 1752 - 1801
Conrad Christopher Stöckell syntyi päivä kuukausi 1752, paikassa syntymäpaikka, henkilölle Christopher Stöckel.
Christopher syntyi 22. Helmikuu 1718, paikassa Åstabron, Sverige.

Olisin kyllä mielissäni, jos tälle jutulle löytyisi joku lähde (onko sitä Myheritagessa kun en ole siellä vuosiasiakkaana?). Silloin voisi liittää löytämäni kaiman (sieltä Riksarkivetista) Chrisille isäksi, jos tämä on hänen oikea syntymäaikansa Ruotsissa. Mistä tämä syntymäaika ja paikka on saatu?

12/18/2019 at 4:46 AM

Lisäksi netissä leviää ehkä väärää tietoa siitä, että Chris olisi ollut Tukholmassa hovikuskina tai ainakin VUOSI tuntuu ihan väärältä, kun löydän hänet tuolloin Saaren kartanosta ja sen jälkeen Turusta kun vaimonsa Ulrica on kuollut tuona vuonna 1783.

Kaikki löytävät googlaamalla tämän jutun: "Conrad Christopher Stöckel (Stökell). *1752 24/9, +1801 15/6 (död och begraven i Kemi sn). Conradlär ha flyttat till Stockholm 1783, och uppges där ha varit verksam som hovkusk. 1787 flyttade han till Isokylä, Kemijärvi sn. Han hade fältväbels grad, och var på 1790-talet kronolänsman i Kemijärvi."

Tuossa sentään mainitaan tuo (tai ainakin ymmärrän sen vietittävän sukunimimaininnan kohdalla), että alkuperäinen nimi on Stökell (sillä nimellä löysin Ruotsista kuninkaallisesta arkistosta). Hovikuskina olosta ei löydy todisteita, mutta sen taloudenhoitajana olon Saaren kuninkaankartanossa löysin tuolta ajalta eli olisiko suvussa voinut elää tarina kuninkaan hoviajurista, kun Kustaa III vieraili Suomen puolella, niin täytyihän häntä joku sinne kuninkaankartanoon kuskata hevoskärryillä laivalta? Olen käsittänyt, että tilanhoitajan tehtävänä oli yleensäkin käydä asioilla kaupungissa (Turussa) ja ostaa kartanoon hienommat tarvikkeet (ulkomailta tuodut), joita tila itsessään ei tuottanut. Lisäksi Kemijärvellä nimismiehenä oloon kuilui (nimismiehen töitä) huolehtia hevoskyydityksistä. Nimismiehet ikään kuin hoitivat alueensa kuljetukset ja sijoittivat virkatehtävissä olevat vieraat (kestikievarityylisesti). Voi päätellä, että Kemijärvellä ainakin syntyi tarina hienosta "hovikuskista", kun harvat siellä saivat sellaista hevoskyyditystä. Lisäksi yleensähän fältväbelit hoitivat "kentällään" tapahtuvista järjestelyistä. Lehtijutuista löysin, että ovat jotku herrat Kemijärvelläkin kokoustaneet (matkustaneet sinne asti) ja pohdinnat ovat liittyneet saamelaisten kalastusoikeuksiin.

12/18/2019 at 5:00 AM

Hei Anna sinullekin!

Muistan, että Chris on esivanhempi myös miehellesi. Käytiin tästä joskus keskustelua. Nyt kun aloin tuota mahdollisen Chrisin isän syntymäpaikkaa katselemaan (yleensä missä se on), niin huomaan, että minulle ihan outo paikka Ruotsissa; Åstabron, Sverige.

12/18/2019 at 5:26 AM

Tämä ehkä helpottaa visualisoimaan (olen pistänyt jo Chrisin sivuille aikoja sitten), mistä yritin kertoa aikaisemmin: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/B0002235_00153#?c=&m=&am...

Tässä hejderidaren selitys sekä ruotsiksi että suomeksi: http://fho.sls.fi/uppslagsord/4673/hejderidare/

Tässä merkintä siis kaimasta ennen kuin Chris on edes syntynyt vuodelta 1749. Luultavasti Chrisin isä siis, mutta en ole löytänyt syntymävuotta. Lisäksi koko Skaraborg län on Ruotsissa historiaa. Se löytyy vielä vanhoista kartoista (lääni melko lähellä Örebrota).

Toivottavasti minun pyyntö liittyen Ulricaan ei "huku", kun minulla on tähän liittyen niin paljon asiaa.

12/18/2019 at 5:34 AM

Tässä kiinnostuneille lisää tietoa hejderidaresta. Hieno on tuo virka-asu. Lisäksi tuo kullattu lätkä ikään kuin sheriffin merkki. http://fotdragoner.se/kronojagare/

Private User
12/21/2019 at 12:52 PM

Erik Kuoksuhan on tehnyt jotain tutkimusta suvusta, mutta en millään saa palikoita paikalleen sen suhteen kuka on tehnyt mitäkin kenen kanssa ja millä lähteillä.

"Conrad Christoffer Stökel. Hejderidare, bosatt i Åstabron, Ekby sn.
Gift med Kristina Engman.
Barn:
1. Carl Gustaf *1716 3/9 –
2. Christopher *1718 22/2 i Åstabron"

Ajatuksia?

http://erikkuoksu.se/wp-content/uploads/2014/04/St%C3%B6ckel.pdf

12/29/2019 at 3:19 PM

Olen löytänyt tämän C.C. Stökelin Familysearchista ja tuon vaimonsa nimi on kirjoitettu siellä Christinana. He olisivat Familysearchin mukaan menneet naimisiin vuonna 1709.
Tässä linkki kyseisen sivuston sivulle (sinne pitää kirjautua): https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:VWCG-K3D

Tuonkin on joku tuonne lisännyt, mutta ei ole alkuperäislähdettä nähtävissä. Lähde mainittu näin: Sweden, Örebro Church Records, 1613-1918; index 1635-1860. Kopioin tuohon alle, mitä sivulla on tietoina:

Name: Conrad Christoffer Stöckel
Event Type: Marriage
Event Date: 03 Oct 1709
Event Place: Askersund landsförsamling, Örebro, Sweden
Event Place (Original): Askersund landsförsamling, Örebro, Sweden
Residence Place: Stiernesund
Gender: Male
Spouse's Name: Christina Engman
Spouse's Gender: Female
Volume Note: 1653-1666, 1707-1710. Innehåller även vigsel- och dödbok samma år, inventarium 1657, räkenskaper 1654-1661, visitationer 1714-1725, bänklängder m m.

Voisiko tämä kaima olla isoisä? Hänellä sitten nämä pojat, jotka Kuoksu on saanu jostain selville?

12/29/2019 at 3:41 PM

Edellä mainitsemani Kristina on syntymätodistuksessa kyllä K-kirjaimella. Hän on Mårten Engmannin bokhållaren tytär, syntynyt 04 Jul 1686 Nikolai, Stockholm, Sverige. Äidiksi on merkitty Kerstin Kollvin. Lähteeksi merkitty; Sweden, Stockholm City Archives, Index to Church Records, 1546-1927. Page 446. Piece/Folio CIa1. Volume number 4. Tämäkin siis Familysearchissa. Mukaan on liitetty konekirjoitettu liuska, missä on vanhempien nimet. Siitä näkee, että Kristina on kastettu 06 Jul 1686. Siitä paperista otettu nuo sivunnumerotiedot viitteenä varsinaiseen rekisteriin. Jos tuo ed. ollut kaima siis Kemijärvelle töihin menneen miehen isoisä, niin sitten tämä olisi isoäiti?

Carl Gustaf Conradsson Stökel
Nämä vanhemmat ja heidän poikansa Carl Gustaf löytyvät Genistä ja myös tuo Christopher.
Christopher Stökel

Se siis nyt kysymyksessä onkin, ovatko nämä kyseiset henkilöt Ruotsi-Suomessa vaikuttaneen nimismiehen ruotsalainen perhe; isovanhemmat, setä ja isä? Näköjään he löytyivätkin vielä Genistä, mutta välillä en löydä.

10/28/2021 at 4:57 AM

Nyt onnistuin löytämään Conrad Christopher Stökelin Ruotsista (unohtakaa sukunimi c-kirjaimen kanssa häneen liittyen, poikansa vasta myöhemmin vaihtoi oman sukunimensä). Kuulin ruotsalaisilta sukututkimussivustoilta, että Ruotsissa ovat avanneet digitaalisia ruotsalaisia lehtitietokantoja koronatilanteen vuoksi. Niinpä sitten ilokseni löysin lehtileikkeitä tästä miehestä. Vuonna 1771 hän on asunut Göteborgin lähellä Kungälv-nimisessä paikassa (vanha Norjan ja Ruotsin raja). Siellä hän on ollut karduansmakare. Liitän tähän Wikipediasta selityksen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Karduansmakare. Tuo vuoden 1771 lehti-ilmoitus liittyy kuitenkin siihen, että mies on mennyt naimisiin Catharina Sjöbergin kanssa. Ehkä se lehtileike näkyy tässä linkissä: https://tidningar.kb.se/2627963/1771-10-12/edition/147359/part/1/pa...

Toinen lehtileike on vuodelta 1786, kun kenttävääpeli Stökel on lähteny Grisslehamnista (oli Ruotsissa, Tukholman pohjoispuolella, pääpostipaikka Suomeen ja laiva kulkivat Ahvenansaaren kautta Suomeen) loppuvuodeksi Suomeen. Löydänkin hänet Saaren kartanosta edellisenä vuonna (rippikirjasta) ja tuon vuoden 1786 rippikirjassa on Anna Tammelinin kotona Turussa toukokuun lopussa. Toukokuussa 1786 ovat siis jäät sulaneet merestä ja liikenne on voitu aloittaa purjelaivoilla. https://tidningar.kb.se/2509100/1786-05-11/edition/145120/part/1/pa...

Kävin läpi myös Tukholman saksalaisen kirkon kastekirjoja ja en löytänyt Conrad Christopher Stökeliä sieltä. Tuo väitetty "tarinan mukaan" syntymäpaikka, Etu-Pommer, on ollut vuonna 1752 osa Ruotsia ja sitten vasta myöhemmin liitettiin Preussiin. Siitä siis ajatus, että jospa kuitenkin Pommer olisi liittynyt silloiseen Ruotsin saksalaiseen kirkkoon (kai Pommerissa kuitenkin puhuttiin saksaa?), kun siltä ajalta on merkintöjä heidän kirkonkirjoissa. Vieläkin on siis hakusessa tuon syntymäpaikan lähde. En ymmärrä, missä se merkintä siitä on, ja ne sen ajan kastekirjat Pommerista, jos se kuitenkin oli osa Ruotsia.

Showing all 18 posts

Create a free account or login to participate in this discussion