

Projekti poliiseille, nimismiehille, kruununvoudeille ja kaupungivoudeille. Poliisi on valtiovallan organisaatio, joka turvaa oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, ennaltaehkäisee rikoksia sekä selvittää näitä ja saattaa nämä syyteharkintaan. Sana poliisi juontuu ranskan kielen kautta kreikan sanasta politeia, joka viittaa hallitukseen tai hallintoon. Sana police otettiin käyttöön ranskan kieleen 1700-luvulla. Suomen kielessä nimitystä poliisi käytetään sekä poliisiorganisaatiosta että tämän palveluksessa työskentelevästä yksittäisestä poliisihenkilöstä.
(Wikipedia-artikkeli: Poliisi. Viitattu 7.5.2017. https://fi.wikipedia.org/wiki/Poliisi)
Nimismies (ruots. länsman) oli historiallinen luottamustoimi. Nimismies oli talonpoika, joka oli valittu pitäjän luottamusmieheksi. Myöhemmin nimismiehiksi kutsuttiin poliisitoimesta maaseudulla vastanneita virkamiehiä.
(Wikipedia-artikkeli: Nimismies. Viitattu 7.5.2017. https://fi.wikipedia.org/wiki/Nimismies)
Autonomian ajan alussa poliisin tehtäviä hoitivat vielä monet eri tahot. Kaupungeissa maistraatit palkkasivat kaupungin palvelijoita ja järjestysmiehiä. Autonomian ajalla alettiin perustaa poliisilaitoksia, jotka sitten valtiollistettiin vuonna 1904. Samalla moni kaupunki sai ensimmäisten poliisilaitoksensa. Kaupunkien ulkopuolella poliisin tehtävistä vastasivat nimismiehet apulaisineen ja erilaiset kirkolliset ja kunnalliset elimet, kuten lautakunnat. Vuonna 1891 määrättiin jokaiseen nimismiespiiriin palkattavaksi vähintään yksi poliisikonstaapeli.
Alueellista poliisitoimea hoitivat siis vuoteen 1996 asti nimismiehet ja poliisilaitokset. Nimismiespiirit ja poliisilaitokset lakkautettiin vuonna 1996 ja 1.12.1996 tuli käyttöön uusi kihlakuntiin perustuva paikallishallinto.
(Selvitys poliisitoimea koskevasta arkistoaineistosta Kansallisarkistossa ja maakuntaarkistoissa. Viitattu 7.5.2017. http://www.poliisimuseo.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/inte...)
Projekti on aloitettu 7.5.2017.