Otto-Iivari Meurman

Is your surname Meurman?

Connect to 192 Meurman profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Otto-Iivari Meurman

Also Known As: "Mörri", "Otto-I"
Birthdate:
Birthplace: Ilmajoki, Finland
Death: August 19, 1994 (104)
Helsinki, Finland
Place of Burial: Kangasala
Immediate Family:

Son of Otto Meurman and Aina Meurman
Husband of Toini Elisabeth Meurman
Father of Kalle Otto Agathon Meurman; Eva Kristina Elisabeth Paatela and Elli Aina Ottilia Toikka
Brother of Yrjö Meurman; Mauri Olavi Meurman; Kaarlo Meurman and Pontus Heikki Fredrik Meurman

Managed by: Pekka A.E. Husgafvel
Last Updated:

About Otto-Iivari Meurman

(I.) Media-aineisto - hautakivi: Kangasala, 11.5.2024

_______________________

https://biografiasampo.fi/henkilo/p4653

https://en.wikipedia.org/wiki/Otto-Iivari_Meurman

http://fi.wikipedia.org/wiki/Otto-Iivari_Meurman

http://www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=3850

http://runeberg.org/kuka/1978/0592.html

Suomen ensimmäinen asemakaavaopin professori (v. 1940). Hän työskenteli Viipurin asemakaava-arkkitehtina vuosina 1918–37 ja Teknillisen korkeakoulun asemakaavaopin professorina vuosina 1940–59. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Viipurin, Joensuun, Kajaanin, Karhulan, Riihimäen ja Tornion asemakaavat. Julkaisi 1989 muistelmateoksen Mörrin muistelmia. Myöskin Oulaisten kaupungin silloisen kauppalan asemakaavaluonnokset ovat Otto Iivarin tekemiä.

Arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen rakennutti itselleen huvilan Kirkkonummelle Vitträsk-järven rannalle vuonna 1901-03. Siellä Elielin poika, sittemmin arkkitehti hänkin Eero Saarinen vietti lapsuutensa. Eliel Saarisen toimisto oli kodin yhteydessä, ja siten Eero jo lapsena sai käsityksen arkkitehtitoimiston ilmapiiristä. Saarisen toimistossa työskenteli ja sen pihapiirissä asui lupaavia arkkitehteja, Otto-Iivari Meurman, Yngve Lagerblad ja Jarl Eklund.

Helsingin Puu-Käpylän asemakaavan tekivät Otto-Iivar Meurman ja Birger August Konstantin Brunila, jotka tuskin tiesivät kaukaisesta sukulaisuudestaan Wilcken-Husgafvel sukupuussa.

Sibeliuksen kuollessa oli vaimonsa kanssa HS 2.10.1957 (sivu 16) listan mukaan yksityinen Sibelius-rahastoon lahjoittaja.


Syntynyt 5.6.1890 Ilmajoki > syntyneet, 1888-1891 > Sivu 60 60: 06.1890: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7721...

Ilmajoki > rippikirja, 1889-1898 > Sivu 1074 1000: Kirkonkylä Ala Laurosela, Kunnallislääkäri : http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7718...

view all

Otto-Iivari Meurman's Timeline

1890
June 5, 1890
Ilmajoki, Finland
1920
November 27, 1920
Viipuri, Karjala, Finland
1922
August 5, 1922
1928
April 14, 1928
1994
August 19, 1994
Age 104
Helsinki, Finland

Helsingin Sanomat 20.8.1994:

Professori Otto-Iivari Meurman Suomen asemakaavoittaja rakasti väljyyttä

Suomen asemakaavoituksen uranuurtaja ja yhdyskuntasuunnittelun tunnetuin opettaja, professori Otto-Iivari Meurman kuoli perjantain vastaisena yönä kotonaan Helsingissä. Hän oli 104-vuotias.

Otto-Iivari Meurman oli syntynyt 4. kesäkuuta 1890 Ilmajoen kunnanlääkärin poikana. Hänen isoisänsä oli vanhasuomalainen valtiopäivämies, Kangasalan Liuksialan kartanon isäntä Agathon Meurman.

Professori Meurmanin elämänkaaren poikkeuksellista pituutta kuvaa se, että hän valmistui arkkitehdiksi 1914, muutamia kuukausia ennen kuin ensimmäinen maailmansota syttyi.

Eliel Saarinen otti vastavalmistuneen arkkitehdin töihin toimistoonsa Hvitträskiin avustamaan Munkkiniemi-Haaga-suunnitelman teossa. Saarinen asetti työpaikan saannin ehdoksi sen, että uuden työntekijän piti erikoistua asemakaavasuunnitteluun.

Hvitträskin kokemukset vaikuttivat ratkaisevasti siihen, että Meurmanista tuli asemakaavoittaja, alan opettaja ja tutkija, ei niinkään talonsuunnittelija.

Meurman toimi lähes kaksi vuosikymmentä Viipurin asemakaava-arkkitehtina vuodesta 1918. Hänestä tuli teknillisen korkeakoulun asemakaavaopin opettaja 1936 ja vähän myöhemmin Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen asemakaavaopin professori.

Hän opetti kaavoituksen periaatteet Suomen arkkitehtiopiskelijoille 1950-luvun loppuun saakka. Professori Meurman johti teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastoa kymmenen vuotta. Lähestulkoon kaikki vanhemman polven suomalaiset arkkitehdit ovat saaneet asemakaavakoulutuksensa professori Meurmanin opissa tai ainakin lukeneet hänen 1947 ilmestynyttä Asemakaavaoppiaan. Kirja tuntee jo myös sanan lähiö, joka ei kylläkään silloin tarkoittanut nukkumalähiötä vaan itsenäisempää kaupunginosaa.

Hänellä oli myös oma arkkitehtitoimisto, joka suunnitteli monille kaupungeille ja taajamille asema- ja yleiskaavoja. Meurmanin vaikutus näkyy mm. Riihimäellä, Oulussa ja Kajaanissa.

Meurman inhosi ahtautta. Hän vaati, että jokaisessa asemakaavassa, asunnossa ja huoneessa pitää olla turhaa tilaa. Hänen mielestään oli nurinkurista, että Suomessa kaupataan asuntoja neliömetreittäin.

Hyvän asemakaavoituksen ohjenuorana pitäisi Meurmanin oppien mukaan olla väljyysluku. Se kertoo, kuinka paljon rakentamatonta vapaata tilaa jää talojen väliin.

Hän oli vanhojen arvokkaiden rakennusten ja ympäristöjen suojelija jo silloin, kun se ei vielä ollut muodikasta. Hän joutui 1960-luvulla kiivaasti puolustamaan Helsingin puu-Käpylää, jonka asemakaavan tekemiseen hän oli 50 vuotta aikaisemmin osallistunut. Purkaminen ei nyt enää tulisi kenenkään mieleen.

Meurman oli intohimoinen Viipurin ystävä myös niinä vuosikymmeninä, jolloin itärajan taakse jääneen kaupungin ja sen historian tuntemus eivät välttämättä olleet ansio lainkaan. Hän ei sodan jälkeen koskaan enää suostunut käymään menetetyssä Karjalassa. Mörri oli yhtä sinivalkoinen kuin aikalaisensa Tahko Pihkala.

Meurman kirjoitti eläkepäivillään useita kirjoja Viipurin seudun rakennushistoriasta 1970- ja 1980-luvuilla. Hän osallistui arkkitehtuurikeskusteluun vielä muutama vuosi sitten.

Otto-Iivari Meurman ei pitänyt tarpeellisena 1980-luvulla järjestettyä ties kuinka monetta Helsingin keskustan arkkitehtikilpailua. Hän piti Alvar Aallon Terassitoria ja Vapaudenkatua edelleen toteuttamiskelpoisina ehdotuksina.

Viimeinen kirja, 99 vuotta Mörrin muistelmia ilmestyi 1989. Siinä hän kertoi lapsuudenkotinsa isänmaallisista ja suomenkielisistä ihanteista. Osa isän veljistä suomensi vuosisadan alussa nimensä Liuksialaksi kotikartanon mukaan. Otto-Iivarin isä ei suostunut tuumaan, paitsi jos nimeksi olisi otettu Mörri.

Meurman asettui Viipurin-kautensa jälkeen 1937 asumaan uuteen funkistaloon Helsingin Töölöntorin laidalle. Sen seurauksena torille istutettiin lehmuksia, jotka ovat kasvaneet isoiksi jo aikoja sitten. Meurman asui kuolemaansa saakka avarassa kodissaan, joka oli sisutettu talon valmistumisajan henkeen ja tyyliin sopivin kalustein.

Omaiset toivovat, että mahdollisten kukkalaitteiden sijasta kartutettaisiin Suomen kulttuurirahaston yhteyteen perustettua Otto-Iivari Meurmanin rahastoa, joka tukee yhdyskuntasuunnittelun kehittämistä ja rakennetun ympäristön tutkimusta ja säilyttämistä. Tilin numero on KOP 157230-11486.

ANTTI MANNINEN

????
Kangasala