Alexander "Sammy" Babitzin

Is your surname Babitzin?

Research the Babitzin family

Alexander "Sammy" Babitzin's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Alexander Babitzin

Russian: Александр Бабицын
Also Known As: "Sammy"
Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: April 29, 1973 (24)
Jyväskylä, Finland (died in a car accident)
Immediate Family:

Son of Leon Mihailovich Babitzin and Jelizaveta Lvovna Babitzin
Husband of Private
Brother of Levushka Babitzin; Kirill (Kirka) Babitzin; Private; Georgij Babitzin; Private and 1 other

Occupation: pop music star
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Alexander "Sammy" Babitzin

Aleksandr ”Sammy” Babitzin (11. heinäkuuta 1948 Helsinki – 29. huhtikuuta 1973 Jyväskylä) oli suomalainen laulaja ja muusikko. Hän kuului tunnettuun Babitzinien musikaaliseen sisarussarjaan. Babitzinin musikaalinen ura alkoi 1960-luvun alkupuolella, ja se päättyi äkillisesti vuonna 1973 kuolemaan auto-onnettomuudessa 24-vuotiaana kesken hänen menestyskautensa. Varhaisen kuolemansa lisäksi Babitzin muistetaan varsinkin vuoden 1972 Syksyn sävel -kilpailun voitosta Kari Kuuvan säveltämällä ja sanoittamalla kappaleella ”Daa-da daa-da”.

Suku, perhe ja varhaisvaiheet

Alexandr (Sammy) Babitzin syntyi Helsingissä 11. heinäkuuta 1948 kuusilapsiseen perheeseen toiseksi vanhimpana. Sammyn isän Leon (s. 1914 Pietarissa Venäjällä) perhe oli paennut bolševikkien marraskuussa 1917 suorittamaa lokakuun vallankumousta Suomeen. Sammyn äiti Jelizaveta eli Elisabeth (o.s. Zarubina, s. 1917) syntyi Suomen myöhemmin luovutettu luovuttamassa osassa Karjalaa ja oli osittain juuriltaan saksalainen Reininmaalta. Äidin isä oli ollut komendantti Venäjän laivastossa ja teki itsemurhan, kun bolševikit tulivat hakemaan häntä. Sammyn vanhempien suvuissa oli muitakin tsaarin armeijan upseereita.

Sammyn vanhemmat olivat tavanneet toisensa venäläisessä sisäoppilaitoksessa Karjalankannaksella ensimmäisen ja Toinen toisen maailmansodan välillä. He olivat solmineet avioliiton jatkosodan aikana vuonna 1943. Isä Leo eli Suomessa Nansen-passin turvin. Sammyn lisäksi pariskunnan lapsiksi syntyivät niin ikään musikaaliset Kirill (Kirka) (1950–2007), Marija (Muska) (s. 1952), Georgij (Ykä) (s. 1955) ja Anna (s. 1960). Lisäksi perheeseen oli jo aiemmin syntynyt Leo (1946–1948), joka hukkui kaksivuotiaana. Äiti Elisabeth uskoi, että lapset olivat perineet musikaalisuutensa hänen suvustaan.

Putkimiehenä työskennellyt Leo ja kotiäiti Elisabeth asuivat lastensa kanssa Helsingin Eirassa Huvilakadulla näiden ollessa pieniä. Kotitaloa vastapäätä oli pieni baari, jossa soi aikakauden rockin kärkinimien Elvis Presleyn, Tommy Steelen ja The Shadowsin musiikki. Sammy, Kirka ja Muska kävivät baarin ikkunan takana ihmettelemässä sisällä ollutta jukeboxia. Babitzinien perheen kotikielenä oli venäjä, ja perheen lapset kävivät Lönnrotinkadun ja Mannerheimintien kulmauksessa sijaitsevaa venäjänkielistä Tabunoffin lastentarhaa ja koulua. Ortodoksisena perheenä Babitzinit kävivät lauantaisin ja sunnuntaisin Uspenskin katedraalissa. Myöhemmin perhe muutti Helsingin Maunulaan.

Kun kanadalainen laulajatähti Paul Anka tuli vuonna 1959 esiintymään Helsinkiin Linnanmäen huvipuistoon, otti 11-vuotias Sammy kaksi vuotta nuoremman pikkuveljensä Kirkan mukaansa. Musiikin esittämisestä innostunut Sammy soitti naapurin pojan kanssa kitaraa ja myös alkoi hankkia vähitellen esiintymispukuja ja kasvattaa tukkaansa. Vanhempiensa pettymykseksi hän lopetti koulunsa kesken ja ryhtyi työskentelemään Musiikki-Fazerin palveluksessa aluksi tsupparina ja myöhemmin mopolähettinä. Sammy alkoi tuoda kotiinsa jukeboxeja varten tarkoitettuja singlelevyjä, joilla esiintyivät Paul Ankan lisäksi esimerkiksi Elvis Presley, Duane Eddy, Little Richard ja The Beatles. Sammyn kotiinsa tuomien levyjen lisäksi Babitzinin sisarukset kuuntelivat aikakauden nuorisomusiikkia soittaneita Radio Luxembourgia, Radio Londonia ja Radio Nordia.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sammy_Babitzin

https://www.findagrave.com/memorial/151173238/aleksandr-babitzin

view all

Alexander "Sammy" Babitzin's Timeline

1948
July 11, 1948
Helsinki, Finland
1973
April 29, 1973
Age 24
Jyväskylä, Finland