Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

Tervetuloa Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan paikkakuntaprojektiin!

Paikkakunta Jyväskylä -projekti keskittyy nykyisen Jyväskylän kaupungin alueeseen, poislukien Korpilahden jolla on oma projekti. Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta olivat kaupungin perustamiseen asti samaa seurakuntaa. Alueliitoksia maalaiskunnasta kaupunkiin tapahtui useita vuosien varrella, viimeinen suurempi alueliitos tapahtui 1960-luvulla, ja sen jälkeen vielä pari pienenpää liitosta. Projektin tarkoituksena on Jyväskylästä ja Jyväskylän maalaiskunnasta tutkimuskohteena kiinnostuneet sukututkimuksen harrastajat yhdeksi verkostoksi ja alueen henkilöprofiilit yhdeksi kokoelmaksi niin sukututkimuksen kuin muunkin mikrohistoriatyön tueksi lakia ja hyviä tapoja noudattaen.

Projektin toimintaperiaatteista

Jos sinulla on juuria Jyväskylässä tai Jyväskylän maalaiskunnassa, olet muusta syystä kiinnostunut paikkakuntien sukuhistoriasta tai vain hallinnoit heidän Geni-profiilejaan, liity projektimme jäseneksi valitsemalla Geniin kirjautuneena tällä sivulla Toiminnot > Liity projektiin. Projektin jäsenenä saat liitettyä hallinnassasi olevat profiilit suoraan projektiin. Kun perustat Geniin uusia alueella syntyneiden, asuneiden, kuolleiden ja/tai sinne haudattujen henkilöiden profiileja, toivoisimme, että samalla lisäisit ne projektiin. Yksi tapa lisätä profiili projektiin on valita profiilisivulta Toiminnot > Lisää projektiin. Voit hyväksyä myös uusia yhteistyökumppaneita. Liittymispyynnöt tulevat kaikille projektin jäsenille, ja kuka tahansa heistä voi hyväksyä pyynnön.

Haluamme projektissamme kiinnittää erityistä huomiota tiedon laatuun ja lähdetietojen näkyvyyteen. Toivomuksena on, että projektiin liitettäviin profiileihin liitettäisiin sellaiset lähdetiedot, joista muut käyttäjät pystyvät yksiselitteisesti tunnistamaan profiilihenkilön henkilöllisyyden. Kun käyt projektiin tai profiiliin liittyvää keskustelua, muistathan, että keskustelut ovat julkisia. Muista myös yksityisyyden kunnioittaminen. Tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa viittauskäytännöllä. Tarkempaa ohjeistusta löydät Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme -alueprojektin projektisivulta ja ohjekuvista. Liitythän myös Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme -alueprojektiin sekä Suomi ja Karjala -pääprojektiin.

Projektin sivut

Jyväskylän kaupunki, sivulta löytyvät Jyväskylän täydentävät projektit
Jyväskylän maalaiskunta, sivulta löytyvät Jyväskylän maalaiskunnan täydentävät projektit, mm kyläprojektit

Nykyiseen Jyväskylään kuuluu myös Korpilahti

Jos sinulla on Jyväskylään, niin kaupunkiin kuin maalaiskuntaankin, liittyvien henkilöiden profiileja, jotka eivät ole vielä yhteydessä maailman puuhun (isoon puuhun) liitä ne kelluvien profiilien projektiin. Kun niille on löydetty yhdistymiskohta isoon puuhun, ne poistetaan kelluvien projektista.

Jyväskylän alueen historiaa

Jyväskylän seutu on kuulunut hämäläisten eränkäynti alueisiin. Ensimmäinen tunnettu asukas seudulla oli Heikki Ihanninpoika Jyväsjoki. Hänet mainitaan asiakirjoissa vuonna 1506. Hänen talonsa sijaitsi Äijälänjoen suussa. Vuonna 1539 Jyväskylän ympäristössä oli jo seitsemän taloa: Kekkola, Kuokkala, Äijälä, Mattila ja Tourula sekä Mankola ja Rutala Palokassa.

Jyväskylä sai oman rukoushuoneen vuonna 1676 ja siitä kehittyi virallinen kappeliseurakunta viimeistään 1693. Laajalla alueella sijaitsevista kylistä muodostui Jyväskylä. Vuonna 1801 Jyväsjärven rannalle perustettu markkinapaikka sai viralliset markkinaoikeudet, ja siitä virisi ajatus kaupungin perustamisesta. Viimein vuonna 1837 perustettiin Jyväskylän kaupunki. Kaupungin ja maalaiskunnan välillä tapahtui useita rajamuutoksia vuosien varrella.

media.geni.com/p13/19/29/bf/ab/5344485f6fb2e715/640px-jyvaskyla_original.jpg?hash=7802ecc4109c28066f2463f871788a5afc47b1ba9514687f0645ecd0d6287c3e.1715929199
Alueliitokset Jyväskylän maalaiskunnasta kaupunkiin. (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Nykyinen Jyväskylän kaupunki on muodostunut Jyväskylästä, vuonna 1993 liittyneestä Säynätsalosta ja vuonna 2009 Jyväskylään liittyneistä Jyväskylän maalaiskunnasta ja Korpilahdesta. Säynäsalosta oli tullut itsenäinen vuonna 1924, kun se erosi Muuramesta, joka oli puolestaan oli itsenäistynyt Korpilahdesta kolme vuotta aikaisemmin, vuonna 1921.

Jyväskylän rajanaapurit ovat Joutsa, Toivakka, Jämsä, Luhanka, Muurame, Petäjävesi, Laukaa ja Uurainen.

Projekti aloitettu 28.7.2017.

Lähteitä sukututkimukseen

Suomen Sukututkimusseura. HISKI: http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi
Suomen sukuhistoriallinen yhdistys ry. Kirkolliset lähteet

Arkistolaitos: Digitaaliarkisto: http://digi.narc.fi/digi/

Jyväskylään liittyviä ryhmiä Facebookissa

Valokuvien vanha Jyväskylä
Entiset ja nykyiset Jyväskyläläiset
Uusi ja vanha Jyväskylä
We <3 Jyväskylä

Projektikuva: Jyväskylän kaupungintalo eli Kunnallistalo, Vapaudenkatu 32. Kokoelmasta: Jyväskylän kaupungin viestinnän vapaat kuvat, kuvaaja Merja Huovelin

Lähteitä

Jyväskylän lyhyt historia. Jyväskylän kaupunki. Viitattu 3.8.2017. Http://www3.jkl.fi/historia/lyhyt/1837_1880.