Cecilia Haakonsdatter Bolt

Is your surname Bolt?

Research the Bolt family

Cecilia Haakonsdatter Bolt's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Cecilia Haakonsdatter Bolt, i Gyridugaard

Also Known As: "Gyridsgard", "Gyridsgaard", "Gyridugaard"
Birthdate:
Birthplace: Ringerike, Norway
Death: circa 1393 (84-102)
Immediate Family:

Daughter of Haakon Ogmundson Bolt and Elin Lauritzdatter
Wife of Hallvard Jonsson Næpa, på Haga; Jon Assurson and Erik Viljalmsson i Torgar
Sister of Sigrid Haakonsdotter Bolt, 1; Gudrun Haakonsdatter Bolt and Borghild Haakonsdatter Bolt

Managed by: Rolf Inge Holden
Last Updated:

About Cecilia Haakonsdatter Bolt

1336 får Jon Assursson etter kong Magnus Erikssøns andragende pavens tillatelse til å ekte ridderen Haakon Ogmundssønns datter Cicilia. Han kalles da kongens junker. Grunnen til at han måtte søke var at han hadde vært trolovet med Cicilas søster Elin, som døde. Det var tydelig i kongens interesse å få til et ekteskap, usikkert av hvilken grunn. Cicilia var enke etter Erik Viljalmssønn da hun ble gift med Jon.

Hun fører Bolt-ættens våpen.

I 1363 er hun nevnt som barnløs enke og gir Mariakirken flere betydelige eiendommer.

Kilde: JOHAN GARDER: "Fru Gyda til Haavardstad og Askheim" i NST Bind XVII Hefte 4.


1346: Kunngjøres det at Cecilia Haakonsdatter avstod til korsbrødrene ved Mariakirken i Oslo, sin rett til 2 Markebol i Sundby og 6 øresbol 5 penningbol i Bårderud som Jon Assursson i sitt testamente hadde skjenket til kirken og korsbrødrene, mot å få gravplass i kirken. (DN IV 296) I et brev fra 23 September 1392 (DN IV 611) skjenker hun hele gården Askheim til Hallvard Hallvardsson, betingte av at hvis han døde barnløs skulle gården tilfalle henne. Hvis han selv døde barnløs skulle gården tilfalle Mariakirken i Oslo, til sjelemesse for henne og mannen Jon Assursson. Elieson har i sin artikkel påstått at Cecilias far Haakon var sønnesønn av Gyda på Askheim, dette avviser Sollied og påpeker at det er Jon Assursson som var barnebarn av Gyda!

Kilde: SOLLIED "Kildekritiske studier"


Det nevnes at det var etter at hennes tredje mann Hallvard Jonssøn død i 1376 at hun gikk i kloster. (Denne mannen er i senere forskning ikke nevnt??) Hun holdt til i Nonneseter kloster der hennes søster Gudrun senere ble abedisse (nevnt 1389) ""Den tidligere nævnte fru Cecilia Haakonsdatter Bolt- av den kanskje mest fremtrædende æt på Østlandet i slutten av 14. aarh. -som hadde været gift med Lensherren på Akershus, Hr Hallvard Jonsson Næpa, gav sig ind i Nonneseter efter sin mands død, og i 1389 nævnes hendes søster Fru Gudrun Haakonsdatter som abbedisse her."

Kilde:

Dagsgaard, eid av Cecilia Haakonsdatter Bolt, hun skjenker i 1363 fjerdeparten i den nordre halvpart av gården til Mariakirken.

Kilde: BULL: "Kristianias histore", Side 173.

Gyridsgaard nevnes 1327-1403. Den søndre delen eies av husfru Sigrid Torkelsdatter i 1327, hun har da en loftsstue der. Denne parten er senere eid av Ogmund Berdorsson Bolt. Som i 1399 overlater den til Bjørn Alvsson mot to markebol på 1/2 øresbol i Askestad i Røken. Den nordre delen eies rundt år 1400 av Sigrid Hallvardsdatter i Gyridsgaard.

Kilde: BULL: "Kristianias histore", Side 175.


Hun omtales i et skifte utstedt i Oslo 15 Februar 1408 (DN IV 771)

Sammendrag:

Meretta Petersdatter, velb. Mands Halvard Halvardssöns Næpas Enke, giver til Mariæ Kirke i Oslo, til Aartidehold for sin Husbonde, sig selv og Fru Cecilia, Hr. Halvard Jonssön Næpas Frue, Gaardene Askheim, Stufner og Glisbud paa Follo. (jfr.Nr.772)

view all

Cecilia Haakonsdatter Bolt's Timeline

1300
1300
Ringerike, Norway
1393
1393
Age 93