Edmond Jacob Safra

How are you related to Edmond Jacob Safra?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Edmond Jacob Safra

Hebrew: אדמונד יעקב ספרא
Birthdate:
Birthplace: Beirut, Beirut, Beirut, Lebanon
Death: December 03, 1999 (67)
Monaco, Monaco
Place of Burial: Monaco, Monaco
Immediate Family:

Son of Jacob Safra and Esther Safra
Husband of Lily Safra and Private
Brother of Elie Safra; Private; Moise Yacoub Safra; Joseph Yacoub Safra; Private and 3 others

Occupation: Banker
Managed by: Rafael Kassin
Last Updated:
view all 17

Immediate Family

About Edmond Jacob Safra

Edmond J. Safra (Arabic: ادموند يعقوب صفرا‎; August 6, 1932 – December 3, 1999) was a Lebanese Brazilian Jewish banker who continued the family tradition of banking in Lebanon, Brazil and Switzerland. . . .More

About אדמונד יעקב ספרא (עברית)

אדמונד יעקב ספרא

' (בערבית: إدموند يعقوب صفرا; בפורטוגלית: Edmond Jacob Safra; ‏6 באוגוסט 1932 – 3 בדצמבר 1999) היה יהודי יליד ביירות, לבנון. אדמונד היה בנקאי, איל הון, בן למשפחת הבנקאים היהודית ספרא, שמוצאה בעיר חלב בסוריה, אך את הונם החלו לצבור לאחר שעברו ללבנון. ספרא עמד בראש תאגיד החובק עסקים פיננסיים בינלאומיים, הקים וניהל קרנות פילנתרופיות, ותרם למפעלי חינוך וצדקה. שמו של ספרא מונצח באתרים ומוסדות רבים. היה נשוי ללילי ספרא לה נישא בגיל מאוחר ולא הותיר ילדים.

תוכן עניינים 1 קורות חיים 2 אישיותו של אדמונד ספרא 3 פעילויות פילנתרופיות 4 אותות כבוד והנצחה 5 ראו גם 6 קישורים חיצוניים קורות חיים נולד בביירות, לבנון, ליעקב ספרא, הנחשב למייסד השושלת של משפחת הבנקאים ספרא. אביו עסק בפיננסים בתחילת המאה ה-20, ועסקיו השתרעו בין סוריה, לבנון, טורקיה ומצרים. אדמונד השתלב בעסקי המשפחה בגיל שש עשרה והפנה את מרצו לעיסוק בסחר בזהב ומתכות יקרות אחרות.

בסוף שנות ה-40 המשפחה הרחיבה את עסקיה גם לאיטליה. בשנת 1952 עברה המשפחה לברזיל, שם ייסדו יעקב ואדמונד ספרא את הבנק הברזילאי הראשון שבבעלות המשפחה. בשנת 1956 התיישב אדמונד ספרא בז'נבה, שם הקים את Trade Development Bank תוך פיתוח קשרים אישיים והענקת יחס אישי לבעלי הון מרחבי העולם. הבנק גדל מהון ראשוני של מיליון דולר לשווי של 5 מיליארד דולר. בשנת 1966 הקים אדמונד ספרא את Republic National Bank of New York. בשנות השמונים, החזיק הבנק ב-80 סניפים בניו יורק וסביבתה. בשנת 1988 הקים אדמונד ספרא את Safra Republic Holdings S.A., חברת אחזקות לקבוצת הבנקים. בשלהי שנות ה-80, היה אדמונד ספרא מעורב ברכישה של הבנק הבינלאומי הראשון לישראל על ידי קרוב משפחתו, ז'אק נאסר.

בתחילת שנות ה-90, נאמד הונו של אדמונד ספרא בכ-2.5 מיליארד דולר. אדמונד ניהל את חייו בין ז'נבה, ניו יורק, והריביירה הצרפתית. במהלך שנים אלה, הרחיב אדמונד ספרא את פעילותו הפילנתרופית והשקיע זמן וכסף בהאדרתה של מסורת יהדות ספרד. בשנים אלו חלה במחלת פרקינסון.

אדמונד ספרא נספה בביתו במונקו בשנת 1999 בשריפה שהוצתה בידי אח סיעודי אשר הורשע בהצתה.

רעייתו של אדמונד ספרא, לילי, הייתה בבית בזמן השריפה, אולם ניצלה על ידי המשטרה. לילי ספרא, נשיאת הקרן על שם אדמונד י. ספרא, ממשיכה להיות פעילה בשורת פעילויות צדקה בישראל וברחבי העולם. לאחר מותו נערך טקס מרשים לזכרו בקהילת יהודי לבנון אשר בברוקלין, ניו יורק: קהילה אשר היו בה חברי הילדות שלו מביירות, והוא תרם לה רבות.

אישיותו של אדמונד ספרא אם כי לא היה הבן הבכור, נחשב אדמונד, לאחר מות האב יעקב, למנהיג המשפחה. בתחילת דרכו, יזם אדמונד ספרא רעיונות יצירתיים רבים, ביניהם יוזמה שיווקית שהגה בשנות ה-60 עבור Republic National Bank of New York במסגרתה פנה הבנק לתושבי ניו יורק במבצע "תביא חבר אל הבנק ותזכה במכשיר טלוויזיה חינם". היוזמה הצליחה והבנק צמח במהירות. אולם, גם כאשר העסקים צמחו והתרחבו, נשאר אדמונד ספרא נאמן לעקרונותיו השמרניים של אביו יעקב, והבנקים שבבעלותו נודעו בשל זהירותם. הבנקים העדיפו פיקדונות על פני אשראי, ונמנעו מליטול סיכונים מיותרים. הבנקים טיפחו יחס אישי עם לקוחותיהם, אשר נהנו מאמון ודיסקרטיות, ומיחס שווה לכל לקוח, גדול או קטן.

פעילויות פילנתרופיות אדמונד י. ספרא תמך במפעלי חינוך, דת, רפואה, תרבות, וסיוע הומניטארי ברחבי העולם. קרן Edmond J. Safra Philanthropic Foundation ממשיכה את דרכו ואת פעילותו למען הנצחת זכרו.

נאמן לאמונתו היהודית, אדמונד ספרא האמין כי לבנייה ושיפוץ של בתי כנסת חשיבות רבה במקומות שבהן מצויות קהילות יהודיות וכי בתי הכנסת המחודשים יסייעו לקהילות לפרוח. בתי כנסת רבים ברחבי העולם נושאים את שמו של אביו וממחישים את נאמנותו של אדמונד ספרא לאמונתו. רבים מבתי הכנסת הללו מצויים במרכזים יהודיים גדולים ברחבי העולם, אך תמך גם בבניית בתי כנסת לקהילות במקומות מרוחקים כדוגמת מאנילה וקינשאסה.

500 שנה לאחר בנייתו של בית הכנסת האחרון במדריד, בנה אדמונד ספרא בית כנסת חדש בעיר. הוא סייע לשחזר ולהגדיל בתי כנסת באמסטרדם, איסטנבול, פטרבורג, נאפולי, בודפשט, רודוס ווינה. הוא הציל מהרס את בית הכנסת העתיק ביותר בצרפת, Clermont-Ferrand ורכש אותו עבור הקהילה. הוא תרם להרחבת בית הכנסת בעיר קאן ובית הכנסת "בית אל" בפריז. הוא סייע לשפץ בתי כנסת בערים קטנות רבות בצרפת, ובהן אוויאן, אנמאס, ועוד.

בישראל, בנוסף למספר בתי כנסת שבהם תמך, היו קברי רבי מאיר בעל הנס ורבי שמעון בר יוחאי קרובים במיוחד לליבו של אדמונד ספרא. הוא היה הנדבן הגדול ביותר לקברי הצדיקים האלה, שאותם פוקדים מאמינים רבים. במשך שנים רבות נהג אדמונד ספרא לפקוד את קבר רבי מאיר בערב חג השבועות, יום פטירתו של אביו, ולהתפלל בו עד השחר.

בימי חייו, תרם אדמונד י. ספרא מיליוני דולרים שאפשרו טיפול רפואי לחולים נזקקים. בתי חולים רבים ברחבי העולם נהנו מנדיבותו של אדמונד ספרא, ובהם בית החולים של קנטון ז'נבה Hôpital Cantonal de Genève, Hôpitaux de France וכן מספר רב של מוסדות רפואיים בארצות הברית. אדמונד ספרא היה ממייסדיו של בית החולים על שם אלברט איינשטיין בסן פאולו, הנחשב לאחד המרכזים הרפואיים הגדולים והחשובים ביותר בדרום אמריקה. בישראל, הוא יזם את הקמתו של בית חולים חדשני לילדים על שם אדמונד ולילי ספרא בתל השומר.

בתחום המחקר הרפואי, היה אדמונד ספרא מהתומכים המשמעותיים של מכון פסטר בפריז, מכון ויצמן בישראל, וקרן המחקר למחלת פרקינסון על שמו של השחקן האמריקני מייקל ג'יי פוקס. בנוסף, תרם למוסדות מחקר המתמקדים בחקר מחלות ספציפיות בצרפת, ארצות הברית ובמקומות נוספים ברחבי העולם. אדמונד ספרא ייסד את הקתדרה לחקר סרטן השד של שם אדמונד ולילי ספרא ב-Tulane University בניו-אורלינס בארצות הברית.

אדמונד י' ספרא האמין שהשכלה גבוהה היא הכרחית עבור כל צעיר בעולם המודרני, אף על פי שהוא עצמו מעולם לא פקד את ספסלי האוניברסיטה. הוא תרם עשרות אלפי מלגות אוניברסיטאיות לסטודנטים ראויים ונזקקים באמצעות הקרן הבינלאומית לחינוך (ISEF), שאותה הקים בישראל יחד עם רעייתו בשנת 1977 לשם תמיכה בסטודנטים ראויים בישראל. מקבלי מלגות ISEF הוכיחו את עצמם והצטיינו בכל תחום ברחבי העולם.

בנוסף, תרם אדמונד י. ספרא ישירות לאוניברסיטאות, לעיתים בסיוע להקמת קתדרות או תוכניות לימודים מסוימות (תוכניות ללימודי היהדות, לדוגמה). כך לדוגמה, תרם ספרא את מימון משרת פרופסור להיסטוריה יהודית ותרבות יהודי ספרד באוניברסיטת הרווארד, והעניק תרומות משמעותיות לתוכנית לפרופסורים-מבקרים על שם רוברט פ. קנדי ללימודי אמריקה הלטינית באוניברסיטת הרווארד. בבית הספר וורטון ללימודי מנהל עסקים, המסונף לאוניברסיטת פנסילבניה, ייסד אדמונד ספרא את משרת פרופסור לבנקאות בינלאומית על שם יעקב ספרא, ואת מרכז המחקר במינהל עסקים ע"ש ספרא.

אדמונד י. ספרא היה מהתומכים החשובים ביותר של האוניברסיטה האמריקנית בביירות, וזכה למספר תוארי דוקטור לשם כבוד מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים וישיבה יוניברסיטי בניו יורק (שם ייסד את המכון ללימודי יהדות ספרד על שם יעקב ספרא), כהוקרה על תמיכתו המתמשכת במוסדות לימוד אלה.

אדמונד ספרא ייחס חשיבות לחינוך הבסיסי לילדים ובמיוחד דאג לבתי ספר בערים שבהן גר. כך לדוגמה, הוא ייסד בז'נבה את בית הספר היהודי הראשון והגדול ביותר – École Girsa. הוא היה גאה במיוחד בבית הספר "בית יעקב" שאותו ייסד בבת ים, שזוכה בקביעות לדירוג גבוה מבין בתי הספר בישראל. כמו כן, הוא היה מהתורמים הגדולים ביותר לישיבות בכל רחבי העולם.

אותות כבוד והנצחה אדמונד י. ספרא זכה להכרה והוקרה בינלאומית רחבה בזכות נדבנותו. ממשלת צרפת העניקה לו את אות "לגיון הכבוד" (Légion d'honneur) ואת תואר Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres, הדוכס הגדול (Grand Duke) של לוקסמבורג העניק לספרא את תואר Commandeur de l’Ordre de Merite וממשלת ברזיל העניקה לו את תואר Commandeur d l’Ordre de Rio Branco.

שמו של אדמונד ספרא הונצח באתרים רבים בישראל בזכות תרומתו לעם היהודי ולמדינת ישראל.

בין האתרים המנציחים את שמו של ספרא בישראל: בתי כנסת במודיעין ופתח תקווה, ובירושלים כיכר ספרא וקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם. בארצות הברית נבנו בתי כנסת במנהטן בניו יורק, במיאמי בפלורידה ובעיירת הנופש Deal בניו ג'רזי. כמו כן בית הכנסת הגדול והעתיק בפטרבורג, שופץ על ידו ונקרא גם הוא על שמו. ספרא הקים גם מרכז תרבות וספורט בברוקלין אשר מיועד לקהילה יהודי סוריה ולבנון, קהילה שתמיד הרגיש חלק ממנה.

בנוסף גם בית החולים לילדים והאגף למומי לב במרכז הרפואי וביה"ח תל השומר (חיים שיבא) נקרא על שמו ועל שם רעייתו לילי ספרא.

ראו גם יעקב ספרא יוסף ספרא קישורים חיצוניים קרן Edmond J. Safra Philanthropic Foundation קרן אייסף מיסודו של אדמונד ספרא

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%93%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%93_...

view all

Edmond Jacob Safra's Timeline

1932
August 6, 1932
Beirut, Beirut, Beirut, Lebanon
1999
December 3, 1999
Age 67
Monaco, Monaco
1999
Age 66
Monaco, Monaco