Is your surname Perälä?

Research the Perälä family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Feodor Perälä

Birthdate:
Birthplace: Hyrsylä, Salmi, Finland
Death: January 16, 1967 (63)
Juuka, Finland
Place of Burial: Juuka, Finland
Immediate Family:

Son of Ivan ("Ješan Iivana") Jefiminpoika Perälä and Jeudokia Maksimantytär Perälä
Husband of Tatjana Perälä
Father of Georgij Perälä; Vihtori Perälä; Nikolai Perälä; Väinö Perälä; Lahja Koivunen and 8 others
Brother of Maria Perälä; Matrona Perälä; Pekka Perälä; Feodor Perälä; Irja Hattunen and 1 other

Managed by: Reijo Mitro Savola, Geni Curator
Last Updated:
view all 22

Immediate Family

About Feodor Perälä

Talollinen, pienviljelijä, pientavarakauppias. Muldumägi eli Szopana, Hyrsylä, Salmi ja Vihtasuo, Juuka. Pientavarakauppias. Lieksa, Kalliosärkkä, ja Vuokko.

Omisti veljensä Pekan kanssa yhteisen talon Muldumäellä Hyrsylässä.

Syntymä / Birth / Рождение:

Feodor Ivaninpoika Perälän syntymämerkintä Veskelyksen seurakunnan metrikkakirjassa (01.05.1903):

Synt. 01.05.1903, kast. 15.06.1903, Feodor. Isä: talollinen Ivan Jevfimov, Äiti: Jevdokija Maksimova, Hyrsylän kylä, kummi: talollinen Vasilij Petrov Ragov Hyrsylän kylästä.

Avioliitto / Marriage / Брак:

Feodor Ivaninpoika Perälä solmi avioliiton Tatjana Jefimintytär Supisen kanssa.

Kuolema / Death / Смерть:

Feodor Ivaninpoika Perälä kuoli 16.01.1967 Juuassa.

Elämäkerta / Biography / Биография:

Feodor Ivaninpoikaa Perälä oli Ivan Jefiminpoika Perälän, eli Ješan Iivanan kolmanneksi vanhin poika. Vanhin poika oli Pekka ja toiseksi syntynyt niinikään Feodor, joka kuoli 2-vuotiaana. Johannes oli nuorin poika. Sisaria heillä oli kolme: Matrona (joka kuoli vauvana), Maria ja Irina.

Ammatiltaan Feodor oli pienviljelijä. Hyrsylän Slobodan agijan Muldumäellä hän asui yhteistä taloa Pekka-veljensä kanssa. Talon toisella puolella oli sisäänkäynti Feodorin perheelle ja toisella Pekan perheelle. Taloudessa oli muutama lehmä. Feodorin ja Pekan perheiden talon hirsirunko oli pitkälti vielä olemassa 2-3 vuotta sitten (ks. kuvat). Talo sijaitsi n. 200-300 metria Suojeluskuntatalolta [1].

Heljä Kauhanen ja Paula Ryynänen kuvailivat Muldumäen (Multamäki, Szopana) kylänosaa: ”Slobodan kylän pelloista nousee vähän korkeammalle multainen mäki” ja Veikko Happonen näin: ”Muutaman talon käsittävä kylänosa. Mäki kuiva kangasmäki, kuivaa ruskeaa multaa.” [2] Martta Kajoksinen muisteli Feodorin ja Pekan taloa: ”Naapurina oli veljekset Pekka ja Feudor Perälä ostaen pienenlaisen tilan työvoimillaan rakentaen oman talon yhtehen veljesten kesken ja toinen omisti puolen ja toinen toisen, saman katon alla oli heilläkin 2 lehmää ja hevonen kumpaisellakin. Pekalla oli 4 lasti ja Feudoralla 6 lasta eläen osaksi hantti- ja maanviljelystyöllä, isän kuoleman johdosta saivat molemmat lisämaita ja metsää.”[2] Yrjö Häkki muisteli: ”Siinähän oli Fedža, Pekku/Peža ja sitte Iivan, kolme vel’l’estyhän niity oli Perälän. Ne asu siellä Muldimäellä, niil oli talo, jossa oli sitte kato keskellä oli seinä ja toisella puolen oli Pekka, Fedža asui tien puolella, perheineen. Ja Iivanahan oli sitä täs vanhas paikas, Lumpan vieres.”. [2] Martta Kajoksinen muisteli Feodorin isän Ješan Iivanan taloa Slobodan agijassa näin: ”Slopota on taas kylä Lahten järven rannalla eli osa kyläryhmää, ensinnä asui Jesa-niminen talo nykyisin Perälä. Iivan Perälä vanha isäntä on kuollut ja vaimo elää ja hänellä oli kolme poikaa ja kaksi tytärtä. Kaksi vanhempaa poikaa elää Multamäillä ja nuori oli Iivan-niminen isän perintötilalla. Elivät maanviljelyksellä ja oli 3 lehmää ja nuorta karjaa. Pojalla oli vaimo ja 5 lasta alaikästä ja mummo. Taloa nimitettiin enne Ješan Iivanah nyt Peräläh.” [2] Kylänosan nimi Sloboda tarkoittaa tiheään asuttua aluetta [2], Feodor oli avioitunut Jefim Vasileinpoika Supisen Tatjana-tyttären kanssa. Heille syntyi 12 lasta, joista kaksi kuoli lapsena.

Feodor oli tilallaan kova tekemään töitä, eikä aikaa liiemmin harrastuksille tuohon aikaan ollut. Hänen toinen keuhkonsa oli vaurioitunut Karjalasta evakuoinnin jälkeen ja hengenahdistus tuli helpommin tästä johtuen. Hänen poikansa muistelivat että hän oli kasvatusmenetelmiltään oikeudenmukainen ja ankara. Hänen sanansa noudattaminen oli tärkeää [1].

Feodor osallistui sotaan kun Tatjana ja lapset Nikolai, Väinö, Lahja, Toivo ja Armas joutuivat venäläisten siviilisotavangeiksi [3]. Hänen poikansa Toivo Perälä oli n. 4-vuotias tällöin ja talvisaikaisen traktorikuljetuksen yhteydessä hänen kuulonsa vaurioitui sotavankiaikana [1].

Feodorin ja Tatjanan perhe asui sodan jälkeen Juuan Vihtasuolla Hiekkaharjun tilalla. Talouteen kuului 2-3 lehmää ja kanoja. Feodor oli myös pientavarakauppiaana Lieksassa, Nurmeksen ja Juuan rajalla Kalliosärkässä ja Juuan Vuokossa. Kaupasta sai ostaa mm. tupakkaa ja karkkia [1].

Feodor oli hyvin harras ortodoksi. Kodin ikoninurkkaus oli hänelle tärkeä. Hän polvistui joka ilta nurkkaukseen iltarukoukselle [1].

Reijo Savola

[1] Puhelinhaastattelu, Kari Perälä, 17.06.2016.

[2] Helinä Konttinen: ”Hyrzylän kumbuzil: Hyrsylän kylä itärajan mutkassa”, Hyrzylniekat 2012.

[3] Ari Haasio ja Erkki Hujanen: ”Tasavallan panttivangit”, Suo-Säätiö 1990.



Tämä profiili oli Suojärvi-projektin 28. viikkoprofiili (19.06.2016-25.06.2016).

view all 17

Feodor Perälä's Timeline

1903
May 1, 1903
Hyrsylä, Salmi, Finland
1926
January 16, 1926
Suojärvi, Finland
1927
February 19, 1927
Suojärvi, Finland
1928
May 21, 1928
Hyrsylä, Salmi, Finland
1930
July 24, 1930
Suojärvi, Finland
1933
January 17, 1933
Hyrsylä, Suojärvi, Finland