Gabriel Holgersen

Is your surname Rosenkrantz?

Connect to 1,394 Rosenkrantz profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gabriel Holgersen (Rosenkrantz)

Birthdate:
Birthplace: Boller slot, Skanderborg
Death: circa 1648 (78-96)
Egebjerggaard, Skanderborg
Immediate Family:

Son of Holger Ottesen Rosenkrantz, og Rosenvold and Kirsten Nielsdatter
Husband of ?? Eriksdatter Eriksdatter
Father of Holger Gabrielsen Rosenkrantz; Erik Gabrielsen and Anne Gabrielsdatter
Brother of Christoffer Holgersen and Diana Holgersdatter
Half brother of Otte Christoffer Holgersen Rosenkrantz; Frederick Holgersen Rosenkrantz; Henrik Rosenkrantz; Holger Holgersen Rosenkrantz; Margrethe Holgersdatter Rosenkrantz and 1 other

Occupation: Selvejer, Egebjerggaard
Managed by: Randi Harriet Hansen
Last Updated:

About Gabriel Holgersen

Del af Egebjerggårds historie
af Peder Pedersen

Gabriel Holgersen blev den af børnene, der kom til at føre slægten videre på den privilegerede Egebjerggaard, han måtte flere gange i sit lange liv – han blev næsten 100 år- føre processer mod sognets tiendeejer Kjeld Brochenhuus på Lerbæk, han kunne ikke forstå, at Gabriel Holgersen kunne slippe for at betale tiende af sin gård, hvad alle hans standsfæller måtte, men han blev hver gang frifundet, alene på grundlag af hans mors kongelige privilegium fra 1565.

Gabriel Holgersens ægteskabelige forhold er lidt uklare. Han synes første gang at have været gift med en datter af Erik Pedersen i Kørup, som var af den adelige slægt Gjødesen på Rask. I dette ægteskab havde han mindst tre børn, nemlig sønnen Holger Gabrielsen, der først var præst i Stouby, senere i Hylke, sønnen Erik Gabrielsen, som førte slægten videre på Egebjerggaard, samt en datter Anne Gabrielsdatter, som var gift med Jens Ottosen i Eldrup.

I 1623 var Gabriel Holgersen gift med Maren Hansdatter, som var forstanderinde for Børnehuset i København. Hun indsendte d. 11. september 1623 en klage til Kongen over, at hendes mand og ægtehusbonde Gabriel i Egebjerg i Stjernholms len ”ligger i et slemt og forargeligt levned med en løsagtig kvinde ved navn Anne Albrits (muligvis datter af Albrecht Christoffersen) en adelsmand, hvis enke Bodil Munk i 1616 boede på Raadvedgaard i Hansted sogn, og at de havde avlet børn sammen.“

Lensmand Laurits Ebbesen fik derefter befaling om at undersøge sagen, og dersom det virkelig forholdt sig som anført, skulle han rejse tiltale mod dem begge og tage dom over dem og lade dem straffe. Ifald det skulle vise sig, at Anne Albrits havde større skyld end Gabriel, skulle han sende hende til tugthuset i København og i øvrigt lade ham straffe, som det sig hør og bør.

Det ser ud som der i dette forhold har været i hvert fald 2 sønner, nemlig: Anders Gabrielsen, som i 1650 var nærværende ved skiftet efter faderen, og som i 1682 boede i Egebjerg,og en søn Otto Gabrielsen, som i 1685 var bosat i Serritslev.

Hvornår Maren Hansdatter døde vides ikke, men efter hendes død, da Gabriel Holgersen selv var i en fremskreden alder, giftede han sig med Kirsten Nielsdatter, med hvem han vist ingen børn havde.

I 1641 skødede han 1/3 af Egebjerggaard til sønnen Erik Gabrielsen, som allerede nogle år havde været gift med Anne Sørensdatter, der var søster til Clemen Sørensen ridefogden på Boller, som siden kom til at varetage mange af slægtens interesser (Clement Sørensen var 5 x tipoldefar til Aksel Østergaard Thomsen).

  • *
view all

Gabriel Holgersen's Timeline

1560
1560
Boller slot, Skanderborg
1585
1585
Egebjerggård,, Hansted sogn, Egebjerg, Danmark (Denmark)
1605
1605
1648
1648
Age 88
Egebjerggaard, Skanderborg
1648
Age 88
????