Kirsten Nielsdatter

Is your surname Nielsdatter?

Research the Nielsdatter family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kirsten Nielsdatter

Birthdate:
Death: circa 1575 (35-44)
Egebjerggaard, Hansted Sogn, Denmark
Immediate Family:

Daughter of Niels NN
Partner of Holger Ottesen Rosenkrantz, og Rosenvold
Mother of Christoffer Holgersen; Gabriel Holgersen; Diana Holgersdatter and Anne Marie Østergaard Pedersen

Managed by: Randi Harriet Hansen
Last Updated:

About Kirsten Nielsdatter

://horsensleksikon.dk/del_af_egebjerggards_historie/

I midten af 1500-tallet boede Greve Holger Rosenkrantz på Boller Slot.

Holger Rosenkrantz var, efter sin første kones død, enkemand i 10 år. I denne periode havde han en samlever Kirsten Nielsdatter. Parret fik i perioden tre børn: Gabriel, Christoffer og Diana.

Men Kirsten Nielsdatter var ikke adelig og netop på de tider kæmpede Danmarks højadel for at bevare deres status, bl. a. støttet af loven, der gjorde den adelsmand eller kvinde arveløs, som dristede sig til at indgå ægteskab med „ufrie borgere“, og en gennemgang af de gamle adelsslægters stamtavler viser da også tydeligt, hvorledes man ved passende ægteskaber længst muligt bevarede slægtens sociale niveau, og slægten på Egebjerggaard skylder da heller ikke sin fornemme herkomst et sådant upassende ægteskab fra højadel og ned i bondestanden.

Senere da Holger Rosenkrantz igen blev gift adelig med Karina Christoffersdatter Gyldenstjerne, måtte Holger Rosenkrantz skaffe Kirsten Nielsdatter og hendes tre børn et standsmæssigt udkomme. Formodentlig har Holger Rosenkrantz søgt råd hos kongen, som var hans nære ven og sikkert helt på det rene med Holger Rosenkrantz privatliv.

Dette resulterede i et kongeligt skøde af 12. oktober 1565, hvori Holger Rosenkrantz tilskøder Kirsten Nielsdatter og hendes børn en gård i Egebjerg – kaldet „Egebjerggaard“ foruden en gård på Lundum Mark – ikke nærmere præciseret – med adelig frihed for hende, hendes børn og deres efterkommere på samme gods.

Kirsten Nielsdatter har formentlig forladt Boller umiddelbart efter at hun har fået tillagt Egebjerggaard og er vel sammen med sine børn flyttet ind på Egebjerggaard, hvor der dog endnu i 1572 boede en Peter Michelsen som bruger. Selv har hun nok ikke haft så megen indsigt i landbrug at hun kunne styre gården selv, hvorfor hun ganske sikkert har haft en foged eller bestyrer til at klare den daglige drift, og helt utænkelig er det vel ikke at hun efter sin ankomst til Egebjerggaard, har indgået ægteskab med Peter Michelsen, som i 1572 står opført som gårdens bruger.

  • *
view all

Kirsten Nielsdatter's Timeline

1535
1535
1558
1558
Boller, Nim Herred, Skanderborg Amt, Denmark
1560
1560
Boller, Skanderborg
1575
1575
Age 40
Egebjerggaard, Hansted Sogn, Denmark
????
????