Guttorm Gydasson

How are you related to Guttorm Gydasson?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Guttorm Gydasson

Birthdate:
Birthplace: Jondal, Hordaland, Norway
Death: 1307 (62-72)
Hans kone var enke i 1307
Immediate Family:

Son of NN and Gyda Guttormdatter
Husband of Jartrud Ormsdatter

Occupation: Baron, Riksråd og Ridder. Baron, Riksråd (før 1287-)
Managed by: David Widerberg Howden
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Guttorm Gydasson

Info om feilkilder

Denne Guttorm skrev seg ikke til Tomb og koblingen til Norheim er heller ikke støttet av noen kilder. Hans far er helt ukjent og het ikke Ivar Norheim.. Han er i endel slektstavler blandet sammen med Guttorm Norheim I tillegg viser kildene at Guttorm og Jartrud ikke etterlot seg barn. Ifølge Leistads artikkel er han heller ikke den samme som Guttorm på Tomb. Og ifølge Børsum var han nevnt siste gang i 1299, men da blir han kalt Guttorm på Tufn (mulig samme som Guttorm på Tomb?)

Hans kone var ikke som det blir hevdet datter av en Kong Dugal. Men var ifølge Jo Rune Ugulen og Are S. Gustavsen mest sannsynlig identisk med den fru Jartrud Ormsdotter som i 1295/96 ga 6 hefseldebol i nordre garden i Kvem på Østre Toten til Hovedøya kloster.

Guttorm besegler i et brev like bak baronen Jon Brynjulfsson, som bærer samme våpenmerke. Dette kan ifølge Geirr Leistad tyde på nært slektsskap, kanskje sammødre brødre. Våpenmeret får også Leistad til å tro det kan finnes tilknytning med Sverre-ætten. Og da er det lett å tenke tilbake til Ludvig Daaes hypotese om at han var etterkommer av Kong Inge Bårdsson, men dette er som Geirr påpeker hypoteser uten kilder.

Børsum hevder i sin bok at han er den samme som er nevnt på Tomb i et brev fra 1291. (DN II, side 29) Da som den første etter tre prester. Brevet er beseglet av bla. biskop Øyvind i Oslo. Han besegler ikke brevet og blir ikke oppført med noen tittel. Dette gjør at Leistad mener dette umulig kan være samme person. I tillegg hevder Børsum at Guttorm fikk en datter Gyda, gift med Gunnar Saltkarl, dette tilbakeviser også Leirstad.

Om opphavet til Guttorm vet vi ifølge Lars Løberg egentlig ingenting. Men det er spesielt at en fra det desidert øverste stormannssjiktet bruker matronym i steden for patronym. Det tolkes vanligvis som at morsslekta er av høyere status enn farsslekta. Bygd på en slik antagelse og på navnelikhet fremsatte professor Ludvig Daae i sin tid hypotesen om at Guttorm skulle vare dattersønn av og oppkalt etter Guttorm Ingesson, den fremste tronpretendenten fra Øreting 1223 og Inge Bårdssons frillesønn.

Noen nær slektskapsforbindelse mellom baronen og noen Eystein født i Fron ca 1220 er både kronologisk og sosialt helt utenkelig.

Om han

Ifølge Are Gustavsen er han kjent som baron, nevnt med herre-tittel fra 1276-1295. Vi kjenner også til hans enke fru Jartrud, gjennom to brev fra 1307 og 1308. Utfra kildene kan vi lese at Jartrud hadde en bror Asle(Atle) og en brorsønn Pål Eiriksson, den senere merkesmann.

Guttorm døde antakelig før Jon og det kan antas at siden Guttorm ikke hadde barn, var det "broren" som arvet. Men i hans enkes testamente fra 1307, var det enkens bror herr Atle som var arving. Men av ordlyden tyder det på at Atle ikke levde lenger slik at det ble nevøen Pål Eiriksson som var den nærmest arveberettigede.

Ifølge Lars Løberg, var han ikke bare 'med i riksrådet', han var baron og en av landets aller fremste stormenn. Are S. Gustavsen vil i førstkommende nummer av Genealogen presentere ny og oppsiktsvekkende informasjon om hvem Guttorm var gift med.

1276: Guttorm var høsten 1276 kong Magnus sendemann til Danmark sammen med Audun Hugleiksson. (Isl. Ann. 336)

1277: Etter at kansleren Tore Håkonsson ble forfremmet til baron, beseglet 22 September 1277 en skipan i Bergen for Kongen. (NGL 1. rk.II, s 483-484) Nevnt som kongelig seglbevarer?

1287: Nevnes første gang som baron i vernebrevet for de danske fredløse i Tønsberg i juni 1287. (Dipl. Norv. III, nr 24, jmfr. V1) Men kun en faksimilekopi finnes ved Universitetsbiblioteket i Oslo.(UBO ms. 598 4*) med avskriften finner vi også hans tapte segl. I teksten kalles han Gothormus Guritheson og fører her et vinget sverd under en krone og med omskriften slik gjengitt: SIGIL….TORMI FILII …S DOME. Herr Jon Brynjolvsson fører et lignende merke, men uten kronen. Ifølge Børsum hadde seglet denne innskriften: SIGILLUM ....ORMI FILII GUDRIDIS DOMINE

1289: Fulgte kong Eirik på leidangen til Danmark. Ble utenfor København sendt av kongen til erkebiskop Jørund for å be om orlov for biskop Arne av Skålholt (Biskupa sögur I, 780) Høsten 1289 deltok han på sendeferden til England sammen med Tore Håkonsson, for å forhandle om jomfru Margaretas overtakelse av den skotske tronen. (DN XIX, nr 328, 332-33, 335, jmfr. V 10) Han blir kalt Guttorm fra Oslo, selv om han ikke direkte blir kalt rådgiver, tilhørte han den sentrale krets omkring kongen.

1295: Medbesegler av Hindsgavltraktaten med Danmark september 1295, , nevnt langt bak sin antatte halvbror Jon Brynjolvsson. (DD II, række 4, nr 184)

1307: Hans enke setter opp testamente, Guttorm må da være død en stund før. Testamentet viser at han hadde jordegods på Romerike (DN II, nr 85).

Kilde:

Diverse informasjon

Diplomatarium Norvegicum forteller at Sjursøya i det 13de århundre hørte inn under Malmøya. Der bodde den ættstore fru Jartrud, enke efter herr baron Guttorm Gydasøn, død omkring 1307. Fru Jartrud Paalsdatter var i nær slekt med Haakon V.s drotsete Assur Jonssøn og hans merkesmann Pål Erikssøn som eide en mengde jordegods. I sitt testamente skjenker hun Malmøya med Malmøykalven til Mariakirken i Oslo.

Kilde: http://www.ager.no/steder/sjursoya.htm

Kildeinformasjon

1307: DN II, 85, 8 Mai 1307: Sammendrag: Fru Jardtruds, Hr. Guttorm Gydusöns Enkes, Testamente, hvori hun skjænker forskjelligt Jordegods (I Romerike og Valdres) og Penge til Oslos Kirker og Klostre til Nonneseter i Bergen, Ullenshofs, Svenes og Ulfnes Kirker samt til nogle navngivne Personer. sira Paal, (samme som nevnes senere som hennes brorsønn Pål Eriksson?) En søster Sigrid Potentiana, Åse Håvardsdatter (hennes frendbarn) Eyvind Sperrebein, Audun, Asle (hennes bror) Testamentet blir beseglet sammen med Jardtrud av av erkebiskop Simon, mester Tore, sira Arne, Korsbrødre i Oslo. Herre Assur Jonsson, Pål (Einarsson?) lagmann, Gudbrand Milsan(Nulsan), og Pål Eiriksson.

1308: DN III, nr 70, 17-24 Mars 1308. Biskop Helge af Oslo, Assur Jonssön og Paal (Einarssön) Lagmand kundgjöre, at Fru Jerthrud gav Chorsbrödrene i Oslo Gaarden Rjodokle i Sörums Sogu til sit og sin Husbondes Hr. Guttorm Gydusöns Aartidehold, imod at Chorsbrödrene aarlig skulde bespise 20 fattige Mænd, m. v. Brevet ble beseglet av Jardtruds ombudsmann Pål Eiriksson.

view all

Guttorm Gydasson's Timeline

1240
1240
Jondal, Hordaland, Norway
1307
1307
Age 67
Hans kone var enke i 1307