Hebe Charlotte Kohlbrugge

public profile

Is your surname Kohlbrugge?

Connect to 45 Kohlbrugge profiles on Geni

Hebe Charlotte Kohlbrugge's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hebe Charlotte Kohlbrugge

Also Known As: "Hebe Kohlbrugge"
Birthdate:
Birthplace: Utrecht, Utrecht, Netherlands
Death: December 13, 2016 (102)
Utrecht, Utrecht, Netherlands
Immediate Family:

Daughter of Hermann Kohlbrugge and Johanne Elisabeth Barner
Sister of Adelheid Mathilde Kohlbrugge; Ida Louise Kohlbrugge; Maria Elisabeth Kohlbrugge and Dina Johanna (Hanna) Kohlbrugge

Managed by: Private User
Last Updated:

About Hebe Charlotte Kohlbrugge

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hebe_Charlotte_Kohlbrugge

Hebe Charlotte Kohlbrugge Utrecht, 8 april 1914 13 December 2016, was actief als Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en is leek-theoloog.

Hebe Kohlbrugge zat vanaf 5 of 6 april 1944 gevangen in de laatste vrouwencel in het Oranjehotel, onder de naam Christine Doorman. Vanuit Scheveningen werd zij veroordeeld en in juli 1944 werd zij naar Vught getransporteerd. Na Dolle Dinsdag brachten de Duitsers haar naar Ravensbrück. Mevrouw Kohlbrugge overleefde het concentratiekamp en keerde na de oorlog naar Nederland terug. Bron: A.L. Gouw, Den Haag; H. Kohlbrugge, Utrecht

Hebe Charlotte Kohlbrugge (Utrecht, 8 april 1914) was actief als Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en is leek-theoloog.

Als religieus en maatschappelijk geëngageerd persoon ging Kohlbrugge in maart 1936 na haar HBS diploma naar Duitsland om zich daar een oordeel te vormen over het opkomend nationaalsocialisme. In Berlijn kwam ze in contact met de religieuze gemeente van Martin Niemöller en raakte betrokken bij de 'Bekennende Kirche' (Belijdende Kerk). Omdat dit de Duitsers niet welgevallig was, werd ze gearresteerd en ontsnapte ternauwernood aan opsluiting in Ravensbrück. In 1939 ging ze in Bazel theologie studeren bij de hoogleraar Karl Barth. Toen de oorlog uitbrak kon ze haar studie niet afmaken en keerde terug naar Nederland. Door haar maatschappelijke betrokkenheid raakte ze via het ondersteunen van het werk van de Belijdende Kerk betrokken bij het verzet.

Kohlbrugge was een initiatiefnemer van een verbindingslijn om microfilms met door het verzet verzamelde informatie van Nederland naar Zwitserland te krijgen, via het ondergronds netwerk Dutch-Paris, waarvan de berichtenlijn de Zwitserse Weg werd genoemd. Het eindpunt van de lijn was de in Genève wonende secretaris van de latere Wereldraad van Kerken, Dr. Willem Visser 't Hooft. Ze werkte nauw samen in dit spionagecomplot met jhr. Pieter Jacob Six, de leider van de Ordedienst, een onderdeel van de Binnenlandse strijdkrachten. Uiteindelijk werd ze in 1944 gearresteerd en getransporteerd vanuit Kamp Vught naar het concentratiekamp Ravensbrück waar ze onder erbarmelijke omstandigheden wist te overleven.

In 1947 werd haar vanwege haar verdiensten gevraagd om bij te dragen aan het verminderen van de haatgevoelens tussen Nederland en Duitsland. In dat jaar stuurde de Nederlandse Hervormde Kerk een commissie naar het verwoeste Duitsland om de relaties met de Duitse Evangelische kerken te herstellen. In 1949 kreeg Kohlbrugge via Gustav Heinemann, die lid was geweest van de Bekennende Kirche, een West-Duits paspoort, waarmee zij ook Oost-Duitsland kon bezoeken.[1] Al snel richtte ze zich vooral op de kerken in Oost-Europa, eerst in Oost-Duitsland en later ook in andere landen in Oost-Europa. Ze smokkelde bijbels naar communistisch geworden landen als Hongarije, Tsjechië en Roemenië en zorgde er vanaf 1963 voor dat Nederlandse theologiestudenten in Oost-Europa konden gaan studeren. In 1975 kreeg ze de Joost van den Vondelprijs uitgereikt vanwege haar inzet voor de Nederlands-Duitse betrekkingen.In 1990 kreeg zij voor haar werk een eredoctoraat van de Karelsuniversiteit te Praag en in 1995 een eredoctoraat van de Universiteit van Cluj-Napoca in Roemenië. Haar eerste publicatie betrof het bezorgen en redigeren in 2000 van essays, geschreven door haar een jaar ervoor overleden zuster, de hoogleraar Iraanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht, Hanna Kohlbrugge. In 2002 schreef Kohlbrugge een autobiografie: Twee keer twee is vijf. Voor haar verzetswerkzaamheden ontving ze van de Amerikaanse regering een hoge onderscheiding: de Medal of Freedom with Silver Palm.

Op 3 november 2009 belichtte de EO haar leven in het programma 't Zal je maar gebeuren, waarin te zien is hoe zij op 95-jarige leeftijd een documentaire-reis maakt naar o.a. Berlijn en Ravensbrück.

https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/hebe-kohlbrugge-1914-2016...

view all

Hebe Charlotte Kohlbrugge's Timeline

1914
April 8, 1914
Utrecht, Utrecht, Netherlands
2016
December 13, 2016
Age 102
Utrecht, Utrecht, Netherlands