Herman I van Malsen, Heer van Cuyck

Is your surname van Cuijk van Malsen?

Research the van Cuijk van Malsen family

Herman I van Malsen, Heer van Cuyck's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Herman I van Cuijk van Malsen, heer van Cuijk

Also Known As: "Herman van Cuijk", "Herman van Cuyk", "Herman van Malsen"
Birthdate:
Birthplace: Possibly, Cuijk, Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
Death: circa 1080 (45-54)
Immediate Family:

Son of Unruoch, count in the Kempengau and Ermgard Hermansdr van Malsen, en Laken
Husband of Ida van Boulogne van Malsen and Irmgard de Namur
Father of Hendrik I van Malsen, burggraaf van Utrecht; Herman van Cuijck; Andreas of Cuijk, bishop of Utrecht; Godfried van Cuyk, Erzbischof von Köln and Heilwig van Malsen van Cuijk

Managed by: Petra Spithost-Douma
Last Updated:

About Herman I van Malsen, Heer van Cuyck

Bron: http://www.kareldegrote.nl/Excursiones/Excursio.php?Excurs=31KdG That is the Excurs Lotharingen-Namen-Kuijck

NOTE:Het geslacht van Cuijk (ook gespeld als 'van Cuyck', 'van Kuyk' enzovoort) is een oud adellijk geslacht waarvan de mannelijke lijn terugvoert tot Ehrenfried van Bliesgau, die Graaf was van Bliesgau en leefde van 870-904.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt het geslacht uit de Betuwe, de zogeheten Gouw Teisterbant, waar het bezittingen had in de buurt van Geldermalsen en Meteren. Teisterbant werd in de 13e eeuw verdeeld tussen Cuijk, Gelre en het Sticht Utrecht.

Uiteindelijk komt de afstamming uit bij Herman van Malsen, die geboren werd in 1040. Deze had vier kinderen, en één daarvan is Herman van Cuijk, waarmee het geslacht begint. Dit had zijn machtsbasis in Cuijk, maar waaierde uit over geheel Oost-Brabant. Dit had onder meer te maken met het feit dat abdijen hun belangen wilden laten verdedigen door een ridder, aangezien ze zelf hier niet toe in staat waren gezien hun sterk verspreide bezittingen. Het geslacht had bezittingen in een buffergebied tussen Brabant en Gelre. In de loop der tijd werden de Hertogen steeds belangrijker, en het geslacht Van Cuijk raakte op het einde van de 14e eeuw zijn macht geleidelijk aan kwijt.

Betekenis

Het geslacht heeft, behalve een aantal Heren en Vrouwen van Cuijk, Boxtel, Asten, Grave en andere heerlijkheden, ook een bisschop van Luik en een van Utrecht geleverd. Daarnaast is de moeder van Gijsbrecht van Amstel (eigenlijk: Gijsbrecht IV van Amstel), een telg uit het geslacht Van Cuijk. Leden van het geslacht hebben een rol gespeeld in de geschiedenis. Zo is Jan I van Cuijk betrokken geweest bij de ontvoering van Floris V van Holland en hij huwde met Jutta van Nassau, de dochter van een voorvader van Willem van Oranje. Verder is het geslacht Van Cuijk verbonden met een belangrijke episode uit de geschiedenis van Leuven, en wel de opstand van Pieter Couterel tegen de alleenheerschappij van de adel.


Bron : https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I48008.php

Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_van_Malsen


-https://fmg.ac/Projects/MedLands/HOLLAND.htm#HermannMalsenKuycdied1...

1. HERMANN [van Malsen] (-1080 or after). According to Europäische Stammtafeln[844], Hermann was the son of Unruoch [I] but the primary source which confirms this has not yet been identified. 1057/80.

m ([1070]%29 [as her first husband,] IDA, daughter of ---. The primary source which confirms her marriage has not yet been identified. According to Europäische Stammtafeln[845], she was possibly Ida de Boulogne, daughter of Eustache II Comte de Boulogne & his wife Ida of Lotharingia, married secondly to Conon Comte de Montaigu. The only partial corroboration for this hypothesis which has so far found is in Orderic Vitalis, who says that "Cono comes Alemannus" married "Duke Godfrey's sister"[846]. On the other hand, the Chronicle of Saint-Hubert, interpolated in the Chronicle of Alberic de Trois-Fontaines, names "Ida filia senioris Lamberti" only as wife of "comes Cono de Monteacute"[847]. Hermann & his wife had three children:

view all

Herman I van Malsen, Heer van Cuyck's Timeline