Jan Beelaerts van Blokland

Is your surname Beelaerts van Blokland?

Research the Beelaerts van Blokland family

Jan Beelaerts van Blokland's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jan Jacob Gerard Beelaerts van Blokland

Birthdate:
Birthplace: Oosterbeek, Renkum, Gelderland, The Netherlands
Death: November 14, 2005 (95)
Oosterbeek, Renkum, Gelderland, The Netherlands
Place of Burial: Cemetery Oud Eik en Duinen
Immediate Family:

Son of Johannes Beelaerts van Blokland, jhr. and Jeannette Wernarda Louise de Girard de Mielet van Coehoorn, jkvr.
Husband of Henriette Madelaine Reinoudina Schorer
Father of Private; Private; Private and Private
Brother of Cornelie Aigline Henriëte Beelaerts van Blokland; Menno Victor Beelaerts van Blokland and Julia Wernarda

Managed by: Private User
Last Updated:

About Jan Beelaerts van Blokland

Jan Jacob Gerard (Mickey) Beelaerts van Blokland (Oosterbeek, 13 december 1909 – aldaar, 14 november 2005) was een Nederlands verzetsman en Engelandvaarder, brigadegeneraal van de Prinses Irene Brigade en jonkheer uit het geslacht Beelaerts van Blokland. Hij was bevriend met Bernhard van Lippe-Biesterfeld .

Hij was de zoon van het Eerste Kamerlid Johannes Beelaerts van Blokland (1877-1960), die op zijn beurt een broer was van minister Frans Beelaerts van Blokland (1872-1956).

Beelaerts van Blokland studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waarna hij les ging geven aan een cavalerie-opleiding in Amersfoort. In 1936 raakte hij bevriend met prins Bernhard toen deze naar Nederland kwam. Op verzoek van Bernhard deden ze een tweedaagse prestatietocht: veertig kilometer te paard, twintig kilometer te voet en zestig kilometer op de fiets.

Na de Duitse inval in Nederland van 10 mei 1940 keerde Beelaerts van Blokland terug naar het ouderlijk huis in Oosterbeek, waar hij in het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog|verzet ging. Toen hem verteld werd dat hij door de Duitsland|Duitsers werd gezocht, vluchtte hij naar Amsterdam.

Ontsnapping

In mei 1941 lukte het hem om, samen met drie andere Engelandvaarders (piloot Govert Steen, Fokker (bedrijf)|Fokker-technicus Wybert Lindeman en verzetsman Wim Boomsma), een Duits watervliegtuig te stelen. Deze Fokker T.VIIIw lag in de Amsterdamse Minervahaven, en nadat de piloot het vliegtuig had kunnen starten en ze het anker hadden opgehaald, vlogen ze naar Engeland. Beelaerts had een Bézardkompas bij zich dat hen in hun ijzeren vliegtuig echter de verkeerde weg wees, maar gelukkig kon hij op de sterren navigatie|navigeren. Boven Engeland aangekomen werd het vliegtuig, dat voorzien was van hakenkruis|hakenkruizen, door de Groot-Brittannië|Britse luchtafweer beschoten. Na een noodlanding werden ze door de kustwacht opgewacht, waarna ze later onder politiebegeleiding naar Londen werden gebracht. Daar nam Beelaerts contact op met koningin Wilhelmina der Nederlanden|Wilhelmina.

Prinses Irene Brigade

Beelaerts overreedde de majesteit om Prins Bernhard opperbevelhebber van de strijdkrachten te maken; dit zou een wens zijn van het Nederlands verzet. Beelaerts werd commandant van de Prinses Irene Brigade (PIB) in de rang van majoor, en nam deel aan de Landing in Normandië en de Slag om Arnhem. Na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de heroprichting van de Nederlandse cavalerie.

Later was Beelaerts veertig jaar lang bestuurslid van de PIB, waarvan zestien jaar voorzitter en sinds 1987 erevoorzitter.

Als bewonderaar van prins Bernhard wilde hij voor deze in 1976 een eerbetoon organiseren bij Bernhards 65e verjaardag. Omdat inmiddels de Lockheed-affaire was losgebarsten, ging het eerbetoon niet door. In 1981 werd een eerbetoon in de tuin van Paleis Soestdijk georganiseerd ter ere van de 70e verjaardag van de Prins. Aangezien de Prins geen uniform meer mocht dragen, en zei dat hij in een grijze broek met blazer zou komen, verzocht Beelaerts alle deelnemers hetzelfde te doen. Het werd sindsdien elke vijf jaar herhaald.

Beelaerts van Blokland werd meerdere malen onderscheiden: hij was onder andere officier in de Orde van Oranje-Nassau, ridder in de Frankrijk|Franse Orde van het Legioen van Eer (Légion d'honneur), drager van het Bronzen Kruis, en na zijn militaire loopbaan|carrière werd hij titulair bevorderd tot brigadegeneraal der cavalerie.

Jan Beelaerts van Blokland overleed op bijna 96-jarige leeftijd in zijn woning in zijn geboorteplaats Oosterbeek.

Literatuur

  • Jan Hof Tussen paard en pantser; Jhr J.J.G. Beelaerts van Blokland (Brig. Gen. b.d.) De cavalerie, het verzet en de Pr. Irene Brigade (1990) ISBN 9060848896

Vermeldingen

view all

Jan Beelaerts van Blokland's Timeline

1909
December 13, 1909
Oosterbeek, Renkum, Gelderland, The Netherlands
2005
November 14, 2005
Age 95
Oosterbeek, Renkum, Gelderland, The Netherlands
????
Cemetery Oud Eik en Duinen