Jeanne Marianne van Haren Noman

public profile

How are you related to Jeanne Marianne van Haren Noman?

Connect to the World Family Tree to find out

Jeanne Marianne van Haren Noman's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jeanne Marianne van Haren Noman (Roos)

Also Known As: "Marian Smeets", "Jeanne Marianne Roos"
Birthdate:
Birthplace: The Hague, The Hague, South Holland, Netherlands
Death: June 30, 2001 (84)
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
Place of Burial: Driehuis, Velsen, North Holland, Netherlands
Immediate Family:

Daughter of Philip Roos and Margo Jacobsen
Ex-wife of Theo Josephus van Haren Noman
Mother of Private
Sister of Carel Martijn Roos and Martijn Bernard Roos

Occupation: journaliste, presenteerde eerste TV-uitzending van Nederland
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Jeanne Marianne van Haren Noman

Jeanne Marianne Roos, ook bekend als Marian Smeets (geb. Den Haag 12-10-1916 – gest. Amsterdam 30-6-2001), journaliste, presenteerde eerste TV-uitzending van Nederland. Dochter van Philip Roos (1876-1938), grossier in textiel, en Margo Jacobsen (1882-1943). Jeanne Roos trouwde op 12-9-1952 in Amsterdam met Theodorus Josephus van Haren Noman (geb. 1917), cineast. Uit dit huwelijk, dat in 1972 eindigde in een scheiding, werd 1 zoon geboren.

Jeanne Roos was de jongste van drie kinderen in een liberaal-joods gezin in Den Haag. Ze groeide op in Haarlem. Na de middelbare school begon ze als volontair bij de bibliotheek van de Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels en bij een uitgeverij. In 1934 kreeg ze een baan als assistente op het foto-archief van het Algemeen Handelsblad. Toen een van de fotoredacteuren in 1939 werd gemobiliseerd, kon Roos tijdelijk diens werk overnemen.

In 1941 werd Jeanne Roos ontslagen omdat ze joods was. Een jaar later dook ze onder. Eerst zat ze anderhalf jaar op de Veluwe, en vanaf 1944 in Amsterdam, waar ze betrokken raakte bij het verzet: als koerierster bezorgde ze handgranaten en ze maakte valse documenten. Begin 1945 vroeg Frans Goedhart haar of ze na de oorlog bij de door hem opgerichte krant Het Parool, toen nog illegaal, wilde komen werken. Ze begon er als fotoredacteur, later werd ze verslaggeefster, maakte reportages en schreef een feuilleton voor kinderen: Gijsbert Konijn. In 1947 en 1949 verschenen er kinderboekjes over Gijsbert Konijn, onder Roos’ pseudoniem Marian Smeets. Gijsbert is een konijn dat ontsnapt aan zijn baasje. Hij ontmoet allerlei dieren, waaronder de worm Kronkel, die op zijn beurt Parool-columnist Simon Carmiggelt tot zijn pseudoniem Kronkel inspireerde.

Samen met collega’s van de krant, onder wie Annie M.G. Schmidt en Wim Hora Adema, trad Jeanne Roos vanaf 1947 op in het journalistencabaret De Inktvis. Ze trad ook op met Cor Ruys en met Wim Sonneveld, die haar een vaste plaats in zijn gezelschap aanbood. Jeanne Roos koos echter voor de schrijvende journalistiek. Wel deed ze ook radiowerk. Bijzondere vermelding verdient haar TV-optreden in 1951: zij presenteerde toen de allereerste Nederlandse televisie-uitzending van Nederland. In 1948 speelde Jeanne Roos in een film van Theo van Haren Noman over koningin Wilhelmina, getiteld Moeder des lands. Een film bij het 50-jarig regeringsjubileum van H.M. de Koningin.

Jeanne Roos en Theo van Haren Noman trouwden in 1952. Na de geboorte van hun zoon in 1955 stopte ze met haar werk als verslaggever en kreeg ze haar eigen consumentenrubrieken: ‘Wat had u gehad willen hebben’ en ‘Tip van Roos’, die ze dertien jaar lang zou schrijven. In 1963 begon ze als moderedactrice. Met de illustratrice van de moderubriek, de kunstenares Marte Röling, zou Roos tot haar dood bevriend blijven. In 1972 eindigde haar huwelijk met Theo van Haren Noman in een echtscheiding. In de krant schreef ze hier niet over, ook al schreef ze in haar eigen ‘Roos’-rubriek graag over alledaagse dingen. Dat neemt niet weg dat ze ook ernstiger onderwerpen aansneed, zoals de Dwaze Moeders in Argentinië. Verder deed ze radiowerk voor de VARA en vertaalwerk.

In 1981 ging Jeanne Roos met pensioen bij Het Parool, maar ze bleef op allerlei terreinen actief. Ze schreef reisverhalen voor tijdschriften (Margriet, Avenue) en speelde in enkele films van Theo van Gogh. Ze was bestuurslid van de Amsterdamse concertzender en in 1984 was ze perschef van het Holland Festival. Vanaf het moment dat ze bij Het Parool begon, was ze goed bevriend met Annie M.G. Schmidt. Toen deze eind jaren tachtig slechtziend werd, las Roos haar met een vriendenclub iedere week voor.

In 2001 overleed Jeanne Roos in Amsterdam. Ze is gecremeerd.

Waardering

Jeanne Roos hield van haar werk en had het naar haar zin op Het Parool, een mannenbolwerk. Ze moest niets hebben van de anti-manhouding van de feministen. Zelf zei ze daarover: ‘Ik heb het feminisme geen enkele dienst bewezen. Vrouwenhuizen? Daar ging ik niet naar binnen. Dat klonk als: verboden voor Joden. Ik ben nooit man-vijandig geweest’ (Camps, 27).

De waardering voor Jeanne Roos gold de ‘gewone’ manier waarop zij journalistiek bedreef en haar speelse taalgebruik, ‘Zij schrijft zoals ze praat’, schreef Henri Knap, ‘sprankelend, vol kleine humoristische wendingen die altijd opnieuw verrassend licht werpen op geraniums en katten, rentezegels en goudvissen’ (gecit. Hagen 2002, 394).

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/roos


http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?command=show&id=67559

http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?command=show&id=67560

http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?command=show&id=67561

partner van van Haren Noman

Crematie te Driehuis


nl.wikipedia

Jeanne Marianne Roos (Den Haag, 12 oktober 1916 – Amsterdam, 30 juni 2001) was een Nederlands journaliste en was tevens de eerste omroepster van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS).

Zelf gebruikte ze soms het pseudoniem 'Marianne Smeets'[3]. Ze was ondergedoken op de Veluwe tijdens de oorlog, maar ze vertrok toch naar Amsterdam om daar in het verzet te gaan. Marianne Smeets was ook de naam die ze gebruikte als koerierster tijdens haar jaren in het verzet.

Jeanne Roos

  • Famous People Throughout History
  • Description: Dutch Television Presenter, Journalist And Presenter
  • Birth: Oct 12 1916
  • Death: June 30 2001
view all

Jeanne Marianne van Haren Noman's Timeline

1916
October 12, 1916
The Hague, The Hague, South Holland, Netherlands
2001
June 30, 2001
Age 84
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
????
crematie te Driehuis, Driehuis, Velsen, North Holland, Netherlands