Johan Fredrik Sommar

Is your surname Sommar?

Research the Sommar family

Johan Fredrik Sommar's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Johan Fredrik Sommar

Birthdate:
Birthplace: Malmö, (M), Sverige
Death: Died in Skövde
Immediate Family:

Son of Per Sommar and Elsa Maria Radier
Husband of Ingrid Katarina Gjökendahl and Hedvig Helena Margareta Malmgren
Half brother of Petronella Sophia Sommar; Sten Tufwe Sommar and Elsa Maria Broberg

Occupation: Apotekare
Managed by: Agneta Åhrberg
Last Updated:

About Johan Fredrik Sommar

Apotekare.

Blev efter genomgången trivialskola i Malmö år 1785 antagen som elev på apoteket i Lund. Där var han till 1791 då han fick kondition för tjänstgöring under 1792 i Karlskrona och 1793 i Karlshamn. Därpå återvände han till Lund och fick möjlighet att följa Killian Stobaeus föreläsningar. Stipendiet gällde dock endast för en termin, då han sedan var medelslös. Han började därför tjänstgöra som informator för Anders Kleens son, i Nöbbelöv vid Lund. Han fick också kondition på apoteket i Lund. Så småningom fick han kondition, under tre års tid hos apotekare Senckpiehl i Stockholm och lika många år på apoteket i Borås. Därefter kunde ta emot verksamheten vid apoteket i Falköping på arrende. Han hade då lyckats spara ihop så pass att han 1803 kunde köpa apoteket i Skara. Han tvingades på grund av sjukdom snart sälja detta apotek och kunde först 1805 åter ta upp sin yrkesgärning. Han prövade åter att arrendera och nu apoteket i Örebro. Men, skriver Sacklén hans sjukliga och melankoliska lynne följde honom även sen läkare tillstyrkt att han borde pröva med miljöombyte.

Under en period konditionerade han därför på apoteken i Åbo och i Tavastehus. Under tiden brevväxlade han med apotekare Langes enka i Skövde. De förlovades brevledes och Johan Fredrik Sommar samlade så pass med krafter att han kunde avlägga den nödvändiga apotekarexamen för att kunna driva apoteket i Skövde. Väl där så visade det sig att det apotek han gift sig till var utarrenderat i ett "oryggeligt kontrakt" på sex år. För att alls kunna föda sig lämnade han strax den nyvordna hustrun och hennes barn för att istället ta kondition. Först som föreståndare i Säter och sedermera i Landskrona.

I oktober 1812 hade han äntligen rätt att tillträda den egendom han gift sig till. När han anlände till Skövde så fann han hela verksamheten pantsatt och utan hus, varulager och annan nödvändig egendom. Genom stor flit och kunnighet försatte han dock apoteket i gott tillstånd och kunde försälja det 1843 till apotekare G.W. Tisell, som kunde flytta in i en skuldfri fastighet med bekväm boställe och försvarlig verksamhet.

Bägge äktenskapen var barnlösa, bortsett från styvbarnen.

view all

Johan Fredrik Sommar's Timeline

1771
October 12, 1771
Malmö, (M), Sverige
1852
January 10, 1852
Age 80
Skövde