Johannes (Hannes) Laine

Is your surname Laine?

Research the Laine family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Johannes (Hannes) Laine

Birthdate:
Birthplace: Orivesi, Finland
Death: January 23, 1937 (46)
Cromwell, Minnesota, United States
Place of Burial: Cromwell, Minnesota, United States
Immediate Family:

Son of Kustaa Mikonpoika Laine and Roosa Kustaantytär Laine
Husband of Jennie Paananen
Father of N. N. Laine and Nancy Laine
Brother of Väinö Kustaa Laine; William Laine; Hugo Armas Laine; Hilja Sofia Laine; Olga Laine and 6 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Johannes (Hannes) Laine

Harmonikansoittaja ja ammattimuusikko Yhdysvalloissa.

Keuruun Haapamäen ja Pihlajaveden rautatieasemien ratavahdin poika.


Elämäkerta

Hannes Laine syntyi Kustaa ja Roosa Laineen itsellisperheeseen 14.8.1890 Orivedellä. Perhe muutti Orivedeltä Keuruun Haapamäelle vuonna 1893 Kustaa Laineen saatua ratavahdin töitä Haapamäen rautatieasemalta. Seuraavaksi hänen ratavahdin tehtävänsä jatkuivat Pihlajaveden asemalla, ja perhe muutti Haapamäeltä Pihlajavedelle vuonna 1898. [1]

Hannes alkoi soittaa harmonikkaa noin 9 vuoden ikäisenä. Muuttaessaan 19-vuotiaana Yhdysvaltoihin vuonna 1909 hän oli ollut mm. pari vuotta soittajana sirkuksessa. Useimpien siirtolaisten tapaan hän ei osannut matkalle lähtiessään englantia, eikä hänellä ollut sukulaisia Amerikassa. [2]

Hanneksella oli kolme aikuiseksi varttunutta veljeä, joista kaksi lähti myöhemmin Amerikkaan, sekä kaksi sisarta. Suomeen jäänyt veli Yrjö soitti myös haitaria, sekä maalasi tauluja. Hän asui Humppilassa, jossa kuoli vuonna 1986. [1, 2]

Hannes Laine lähti Yhdysvaltoihin sillä ajatuksella, että hän jatkaisi ammattimuusikon uraansa siellä. Hän joutui kuitenkin aloittamaan elämänsä uudessa kotimaassaan työskentelemällä aluksi mainarina eli kaivosmiehenä Montanan kuparikaivoksilla. Pahaksi onnekseen hän sairastui siellä melkein heti vakavaan keuhkotautiin. Se vei Hanneksen puoleksi vuodeksi sairasvuoteeseen ja hän kävi hyvin lähellä kuolemaa. Lääkkeiden puutteesta huolimatta hän toipui vähitellen näiden kovien kuukausien aikana, mutta seurauksena jäi paha sydänvika, minkä vuoksi hän ei ollut koskaan oikein hyvässä kunnossa.

Hannes sai myöhemmin ostetuksi halvan hanurin, jolla pääsi aloittamaan soittoharjoitukset. Hänellä oli jo hyvä pohja Suomesta lähtiessään ja neljän tunnin päivittäisillä harjoituksilla vanha taito palasi takaisin. Vaikka hän oli itseopiskelija, niin hän tunsi hyvin nuotit ja omasi loistavan tekniikan vaativiinkin kappaleisiin. Hannes Laine soitti konserteissaan mm. Sharpshooters marssia, Vapaata Venäjää, Shubertin serenaadia, Alohaa, Accordion Club marssia ym. Hänellä oli myös omia sävellyksiä, mutta Lännen polkkaa lukuunottamatta ne ovat jääneet melko tuntemattomiksi.

Laine soitti aina kromaattista näppäinharmonikkaa, mikä oli harvinaista pianohanuristien maana tunnetussa Yhdysvalloissa. Kun Hannes Laine alkoi konsertoida ja soittaa tansseja 1910-1920 lukujen vaihteessa, hän tilasi italiasta paremman omalla etunimellään varustetun harmonikan. Se oli pianoharmonikalta näyttävä romopiano, joka oli todellisuudessa 3-rivinen näppäinharmonikka. Se katosi myöhemmin erään muuton aikana lännellä ja Hannes joutui ostamaan uuden vastaavalla järjestelmällä olevan soittimen, jota soitteli viimeiset vuodet.

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/40/bd/1c/cf/5344484b61bf7a40/jennie_paananen_ja_hannes_laine_large.jpgJennie Paananen ja Hannes Laine.

Hannes Laine meni naimisiin Jennie Paanasen kanssa 1920-luvun alussa. Jennien isä oli pihtiputaalainen Matti Paananen ja äidin nimi oli Maria (o.s. Mäklin).

Hanneksen perhe oli hyvin musikaalinen, sillä Jennie soitti ksylofonia, poika oli jazzpianisti ja toinen tytöistä laulaja. Tämä tytär Nancy Laine teki vuonna 1982 äänikasetin ”Suomen kansanlauluja”.

Esiintymispaikkoja Hannes Laineen uralla oli kymmenittäin. Pääasiassa soitot tapahtuivat Minnesotan, Wisconsinin ja Michiganin suomalaisyhteisöjen haaleilla. Kun Laineet asuivat Montanassa Wickes-nimisessä paikassa lähellä Helenaa, Hannes soitti siellä paikallisessa tanssihaalissa. Perhe asui myös Mullanissa Idahossa ja Portlandissa Oregonissa, joten näiden kaupunkien tanssisalit olivat silloin Hannes Laineen esiintymispaikkoina. 1920-luvun lopulta lähtien Laineet asuivat Jennien kotitalossa Cromwellissa Minnesotassa. Hannes Laine teki laajimmat konsertti- ja tanssikiertueensa Walter Toppilan kanssa vuonna 1929. Ensin he matkustivat lännelle aina Tyynenmeren rantaan saakka ja syksyllä kiertue jatkui itärannikolle Ohion, Massachusetssin ja New Jerseyn kautta New Yorkiin. He esiintyivät näissä valtioissa noin 20:llä paikkakunnalla.

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/81/2f/9d/15/5344484b61bf7a3e/img456_large.jpgWalter Toppila ja Hannes Laine.

Hannes Laine järjesti esiintymisensä itse. Vaimo kielitaitoisempana kirjoitti kirjeet ja toimi tulkkina. He vuokrasivat haaleja ja myivät itse lippuja. Puutteelisesta kielitaidosta huolimatta Hannes oli hyvä ”bisnesmies”. Hän saattoi yhdessä illassa saada jopa 100 dollaria, mikä oli siihen aikaan hyvän työmiehen kuukausipalkka. Tanssisalit olivat aina täynnä perjantai- ja lauantai-iltaisin, sillä liikkeellä olivat suomalaisperheet lapsineen. Sen vuoksi näissä tilaisuuksissa ei tarjottu alkoholia, vaan tarjolla oli kahvia ja monenlaista syötävää.

Hannes oli suosittu ja hänellä oli paljon ystäviä. Jos paikkakunnalla sattui olemaan muita soittajia, niin he tulivat usein hänen kanssaan tansseja soittamaan. Ei ollut väliä oliko heillä banjo, kitara, rummut tai torvi. Yksi näitä paikallisia musiikkimiehiä oli Albert Marttila -niminen banjonsoittaja. Toisinaan vaimo Jennie oli myös mukana ksylofonia soittamassa.

Hannes Laine ja Walter Toppila kävivät Chicagossa 21.11.1929 tekemässä 6 levytystä Victor-yhtiölle. Levyt julkaistiin Laine - Toppila orkesteri -nimellä. Kokoonpano oli pieni, sillä neljässä ensimmäisessä levytyksessä oli mukana vain banjonsoittaja ja kahdessa viimeisessä äänityksessä Laine ja Toppila soittivat kahdestaan. Victor-yhtiö maksoi Hannes Laineelle kertakorvauksena 300 dollaria, sillä yhtiöllä oli tapana maksaa näihin aikoihin 50 dollaria jokaisesta levytetystä kappaleesta. Ensikertalaisiksi he olivat varmoja soittajia, sillä kaikki levytykset onnituivat ensimmäisellä otolla sisään. Joskus hyvillekin muusikoille kävi niin, että äänitys piti uusia useampaan kertaan.

Yhä enemmän sairastelevaa Hannes Lainetta kävivät monet muusikkoystävät tervehtimässä näiden ollessa Cromwellin lähistöllä soittamassa. Vierailulla kävivät maineikkaammasta päästä Viola Turpeinen ja John Rosendahl, sekä Minnesotassa tunnettu hanuristi Paula Salin.

Hannes Laine kuoli pikään vaivanneeseen sydävikaan 46-vuotiaana Cromwellissa 23.1.1937. [2]


Laine – Toppila orkesterin levytykset Chicagossa 21.11.1929

  • BVE 57435-1 LÄNNEN POLKKA (Western Polka) Victor 4138-A, säv. Hannes Laine, kuuntele YouTubessa klikkaamalla tästä
  • BVE 57436-1 TÄHTI POLKKA (Star Polka) Victor 4063-A
  • BVE 57437-1 KUKKO POLKKA (Rooster Polka) Victor 4138-B, Suomalainen kansansävel, kuuntele YouTubessa klikkaamalla tästä
  • BVE 57438-1 VENÄLÄINEN SOTIISI (Russian Schottische) Victor 4063-B
  • BVE 57439-1 KUKKII NYT TUOMET TAAS (Valkotuomet) Victor 4064-A, (The Flowers Are Blooming Again), Mikael K. Steinberg, kuuntele YouTubessa klikkaamalla tästä
  • BVE 57440-1 LAULU ON ILONI JA TYÖNI Victor 4064-B, (Songs Are My Joy and Work), san. J. Alfred Tanner [2]

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/a5/8a/34/c3/5344484b61bf7a3f/img487_large.jpgHannes Laine.

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/94/ba/19/c7/5344484b636307f1/img618_large.jpgHannes Laineen hauta Cromwellin hautausmaalla.


Lähteet ja lisätietoa

[1] Kirkonkirjat

Kastekirja

Rippikirjat ja muuttaneiden kirjat

[2] Toivo Tamminen: Hannes Laine ja Walter Toppila - muusikot keskilänneltä. Toivo Tamminen kirjoitti kyseisen tarinan Kansanmusiikki-lehden ensimmäiseen numeroon vuonna 1989, mutta siinä ei ollut vielä Walter Toppilan tietoja. Laine ja Toppila tulivat uudelleen ajankohtaisiksi 7.10.2017 Herajoella Riihimäellä pidetyssä musiikkitapahtumassa. Lähteinä ovat olleet Minnesotassa Aarne Sannan kanssa yhteistyössä äänikasetille tehdyt haastattelut (Nina Marcy (Hannes Laineen tytär) haastattelu 7.7.1987 Minneapolis, LaDonna Andrews (Walter Toppilan tytär) haastattelu 10.8.1990 Palisade), sekä Raivaaja-lehden tanssi-ilmoitukset ja Suomen Äänitearkiston levyluettelot.

Valokuvat ovat Toivo Tammisen kokoelmasta.


Tämä profiili oli Pihlajaveden kyläpuun 18. viikkoprofiili (29.4.-5.5.2019).

view all

Johannes (Hannes) Laine's Timeline

1890
August 14, 1890
Orivesi, Finland
1937
January 23, 1937
Age 46
Cromwell, Minnesota, United States
????
????
????
Cromwell, Minnesota, United States