Laurentius Laurentii Laurinus, Sr.

Is your surname Larsson?

Connect to 127,972 Larsson profiles on Geni

Laurentius Laurentii Laurinus, Sr.'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Laurentius Laurentii Laurinus, Sr.

Swedish: Lars Laurinus (Larsson), d.ä., Finnish: Laurentius Laurentii Laurinus, vanhempi
Birthdate:
Birthplace: Söderköping, Östergötland County, Sweden
Death: circa November 06, 1656 (70-87)
Häradshammar, Vikbolandet, Norrköping, Östergötland County, Sweden
Immediate Family:

Son of Lasse Olofsson and Helena Johansdotter
Husband of Margareta Larsdotter and Elisabeth Laurinus
Father of Johannes Laurinus; Laurentius Laurentii Laurinus, d.y. and Catharina Laurina
Brother of Ragnhild Larsdotter Laurin; Johan Lagergren; Birgitta Laurina; Catharina Laurina; Jöran Laurinus and 2 others

Occupation: Kyrkoherde. Prost.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Laurentius Laurentii Laurinus, Sr.

Kyrkoherde och prost i Häradshammar, Linköpings stift. Född 1577 i Söderköping. Student i Uppsala 1594. Mag. i Wittenberg 1602-10-19. Konrektor vid Söderköpings skola 1603. Rector scholae därst. 1604-11-15. Kyrkoherde i Häradshammars och Jonsbergs församl:s pastorat av Linköpings stift 1609. Prost 1620. Död blind 1656-11-22. 'Han var en god latinsk poet samt har av trycket låtit utgå flere skrifter, bland annat en krönika över Sveriges konungar, allt ifrån Magog. Hans porträtt finnes i Häradshammars kyrka s sakristia'.

I ett exemplar av 1614 års kyrkohandbok, som återfanns vid inventeringen i en kyrka i norra Tjust, har någon skrivit in följande versrader:
I himmelen i himmelen, ther är glädie stoor, ther frögda sig Gudz änglar uti then ängla Chor, siunga Helig, Helig, hoos Herren Zebaoth
I himmelen i himmelen, ther är glädie stoor, ther få wij Gud at skoda ther han sielfwer boor Ansichte mot Ansichte ://: hoos Herren Zebaoth.
I himmelen/ i himmelen ther är klarhet fijn, så at then klara Solen aldrig så klara skijn som then klarhet i himmeln är ://: hoos Herren Zebaoth.
Then stora glädie som i himmelen är, ingen utsäya kan, ey heller någon scribent, thet rätt beskrifva kan, hvad för en glädie i himlen är // hoos Herren Zebaoth.
[Texten i stort sett utplånad]... Amen Amen, Amen Amen hoos Herren Zebaoth.
För den som någon gång deltagit i en ordinär svenskkyrklig gudstjänst i allhelgonatid klingar orden bekant: psalmen I himmelen är lika starkt förknippad med helgen som Stilla natt är med julen. Men utöver de återkommande fraserna om himlen och herren Sebaoth är det bara i stort sett den övergripande tematiken som texten i boken i norra Tjust har gemensamt med den psalm som sjungs idag.

I 1986 års psalmbok anges två författare till psalmen: Laurentius Laurinus (1573-1655), rektor i Söderköping och kyrkoherde i Häradshammar på Vikbolandet, och Johan Åström (1767-1844), teolog och kyrkoherde i Altuna, men uppgiften är missvisande. Den version som sjungs idag är i stort sett helt och hållet Åströms, skriven för det psalmboksförslag som han arbetade med tillsammans med Johan Olof Wallin, och som slutligen kom att bli 1819 års psalmbok.

Den version som Laurinus skrev i samband med hustrun Margareta Larsdotters död, och som publicerades 1622 tillsammans med den likpredikan som kollegan Isaac Erici, kyrkoherde i Östra Stenby, höll över henne, är istället den som återfanns i handboken i Tjust.

Laurinus psalm slog tydligen an. Den bearbetades och utvidgades av flera författare under 1600-talets lopp, och en version med sjutton verser togs med i 1695 års psalmbok, men då återstod bara den tredje versen av Laurinus originaltext.

Men, anteckningen i handboken i norra Tjust visar också att Laurinus psalm hade spridits och säkerligen sjungits i gudstjänster långt innan den hamnade i någon psalmbok. Kyrkohandboken var ett bruksföremål som prästen ständigt hade till hands vid förrättningarna, och det är knappast en slump att psalmverserna har fått denna strategiska placering.

Anteckningen säger oss alltså något om utvecklingen av psalmdiktningen och psalmsången under 1600-talet, innan psalmboken blev det standardiserande dokument och det självklara nav för församlingssången som den kom att bli under de följande århundradena.

Den ger också ett vittnesbörd om hur tryckt och handskriven text korsbefruktade varandra under 1600-talet, och hur en psalm, tryckt i en likpredikan i inte alltför många exemplar, kunde ges vidare spridning och nå nya själar genom avskrifter.

http://bibliothecarediviva.blogspot.com/2018/11/

view all

Laurentius Laurentii Laurinus, Sr.'s Timeline

1577
1577
Söderköping, Östergötland County, Sweden
1609
June 1, 1609
Häradshammar (E), Östergötland, Sweden
1613
August 27, 1613
Häradshammar, E
1656
November 6, 1656
Age 79
Häradshammar, Vikbolandet, Norrköping, Östergötland County, Sweden
????