Is your surname Erikson?

Research the Erikson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Leif Erikson

Icelandic: Leifur Eiríksson, Norwegian: Leiv Eiriksson, Norse, Old: Leifr Eiríksson, Danish: Leif Eriksen, Finnish: Leif Eerikinpoika, Russian: Лейф Эрикссон
Also Known As: "Leiv den hepne"
Birthdate:
Birthplace: Iceland
Death: circa 1020 (43-61)
Brattalid, Quagssiarssuk, Greenland
Immediate Family:

Son of Erik the Red and Thjodhild Jörundsdóttir
Husband of Unnamed mother of Thorkell Leifsson
Partner of Thorgunna [mother of Thorgils]
Father of Thorgils Leifsson and Thorkell Leifsson
Brother of Thorstein Eríksson and Thorvald Eriksson
Half brother of Freydís Eiríksdóttir and Thurid Eriksdotter

Occupation: Explorer, Evangelist
Managed by: Private User
Last Updated:

About Leif Erikson

Leif Erikson was born about 970 most likely on the Breiðafjörður, Iceland as the son of Erik Thorvaldsson and Thjodhild Jørundsdottir and died in Greenland about 1020. He was known by the nickname Leif the Lucky.

Leif is best remembered as the first European to land in North America and to a lesser extent for introducing Christianity to Greenland.

Parents:

Erik Thorvaldsson (c. 940 Norway - c. 1002 Greenland), Thjodhild Jørundsdottir (c. 940 Iceland – aft. 1000 Greenland).

Spouses:

  1. 999 in the Hebrides with Thorgunna.
  2. c. 999 with Unknown.

Children of Leif and Thorgunna:

  1. Thorgils Leifsson (1000 The Hebrides – aft. 1020)

Children of Lief andUnknown:

  1. Thorkell Leifsson (c.999 – aft. 1020)

Further Reading

===========================================

About Leif Erikinpoika (suomi)

Leif Erikinpoika

Leif Erikinpoika (muinaisnorjaksi Leifr Eiríksson, isl. Leifur Eiríksson, noin 970 – noin 1020) oli viikinki ja Erik Punaisen poika, joka saagojen mukaan löysi Vinlandin noin vuonna 1002–1003 ja oli siten ensimmäinen Amerikan maaperälle astunut eurooppalainen.

Perhesuhteet

Leif luultavasti syntyi Islannissa ja kasvoi Grönlannissa, minne hänen isänsä Erik karkotettiin rikostensa vuoksi. Hänellä oli luultavasti kaksi veljeä: Thorvaldur ja Thorsteinn ja yksi sisko Freydís. Leif meni naimisiin Thórgunnan kanssa ja heillä oli yksi poika Thorkell Leifsson.

Retki Vinlandiin

Grönlantilaisten saaga kertoo, että noin vuonna 1000 Leif Erikinpoika osti Amerikan rannikkoa pitkin aiemmin vahingossa purjehtineelta kauppiaalta Bjarni Herjólfssonilta laivan, aikeenaan tutkia Bjarnin näkemää maata. Leif pyysi isäänsä mukaan, mutta tämä ei halunnut enää lähteä merimatkalle; hän myös loukkaantui pudottuaan hevosen selästä ennen matkan alkua, mitä pidettiin huonona enteenä.

Leif purjehti noin vuonna 1002–1003 länteen miehistönään 35 islantilaista. Ensiksi Leif saapui karuun maahan, jota hän kutsui nimellä Helluland ("laattakivimaa"), jonka on arveltu olevan nykyinen Baffinin saari. Maa ei kuitenkaan soveltunut asutettavaksi. Sen jälkeen hän jatkoi matkaa etelään ja saapui metsäiseen maahan, jolle hän antoi nimen Markland ("metsämaa"), ja jonka arvellaan olleen Labradorin niemimaa.

Lopulta Leif nousi maihin Newfoundlandissa, mahdollisesti jopa etelämpänä. Siellä oli runsaasti lohia joessa ja ilmasto oli suotuisa. Leif miehistöineen rakensi maahan itselleen pitkät turveseinäiset talot, ja he asuivat siellä talven yli. Saagan mukaan yksi Leifin miehistä, Tyrkir, löysi viinirypäleitä, joiden mukaan Leif antoi maalle nimen Vinland. Kotimatkalle miehet lastasivat mukaansa puutavaraa ja köynnöksiä.

Kaksi vuotta myöhemmin Leifin veli Thorvald kävi samoilla seuduilla, mutta kuoli intiaanien hyökkäyksessä. Myös Leifin sisarpuoli Freydis johti yhden retkikunnan Vinlandiin.

Erik Punaisen saagan mukaan Leif Erikinpoika löysi Vinlandin palatessaan Norjasta Grönlantiin noin vuonna 1000, mutta ei jäänyt sinne asumaan. Nykyisin Grönlantilaisten saagaa pidetään luotettavampana näistä kahdesta.

Vinlandin sijainti

Siitä, missä Leifin Vinland oli, ei ole yksimielisyyttä. Monet pitävät viikinkiasumusta L'Anse aux Meadowsissa Leifin siirtokuntana, mutta joidenkin mielestä paikan pitää olla etelämpänä, koska viinirypäleet eivät kasva Newfoundlandissa. Joidenkin mukaan tuon ajan lämmin ilmasto mahdollisti viinirypäleidenkin esiintymisen alueella. Viinirypäleiden on myös epäilty olleen mustikoita.


view all

Leif Erikson's Timeline

968
968
Iceland
1000
1000
Hebrides, United Kingdom
1000
Brattalid, Quagssiarssuk, Greenland
1000
Age 32
Norway
1020
1020
Age 52
Brattalid, Quagssiarssuk, Greenland
????