Maria Catharina Swanenburg

public profile

Is your surname Swanenburg?

Research the Swanenburg family

Maria Catharina Swanenburg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Maria Catharina Swanenburg

Also Known As: "Goeie Mie"
Birthdate: (75)
Birthplace: Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
Death: April 11, 1915 (75)
Gorinchem, Zuid-Holland, Netherlands (na een langdurige ziekte in de vrouwengevangenis van Gorinchem.)
Place of Burial: katholieke begraafplaats van Gorinchem
Immediate Family:

Daughter of Clemens Swanenburg and Johanna Dingjan
Ex-wife of Johannes van der Linden
Sister of Clement Swanenburg; Catharina Swanenburg; Elisabeth Swanenburg; Johanna Swanenburg; Johanna Catharina Swanenburg and 3 others

Occupation: wasvrouw, kinderoppas, ziekenverzorgster
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Maria Catharina Swanenburg

 • Digitaal Vrouwenlexicon
 • Zie Wikipedia...
 • Veroordeeld Leidse gifmengster, verdedigd door advocaat C.A. Vaillant. Zij is geboren in een steeg aan de zuidzijde van de Langegracht te Leiden, tegenover het huidige Stadsbouwhuis, alwaar een keramische tegel op haar geboorteplek wijst, maar waar men tevergeefs zoekt naar het oorspronlijke pand, dat inmiddels al lang geleden gesloopt is.
 • Op 9 september 1839 werd Maria Catharina Swanenburg geboren, zij was de dochter van Clemens Swanenburg en Johanna Dingjan. Zij had nog elf broers en zussen, waarvan de meesten op vroege leeftijd overleden. Mie huwde met Johannes van der Linden en kreeg met hem diverse kinderen, die bijna allen vroeg stierven. Maria, of Mie, verdiende geld door de was te doen bij andere mensen. Ook werkte ze als kinderoppas en als ziekenverzorgster. Ze stond als zodanig zo goed bekend dat ze de bijnaam 'goeie Mie' kreeg. Maar niemand wist dat ze onderwijl ze voor veel van haar patiënten een begrafenisverzekering afsloot en voor sommige van hen betaalde ze zelf de premie van 7,5 cent per week. Toen ze overleden, kreeg Mie liefst 50 gulden. In december 1883 stierven binnen een maand een zus en een zwager van Mie, benevens hun zoon Hendrik. Izak Ouwerkerk, een familielid, kreeg argwaan en de dokter werd ingeschakeld. Deze ontdekte dat de drie mensen vergiftigd waren met arsenicum. Mie werd gearresteerd en toen werden de 16 lijken opgegraven van een aantal mensen, voor wie Mie een verzekering had afgesloten. Ook zij bleken vergiftigd te zijn, bleek uit een lijkschouwing door de Leidse hoogleraren Zaaijer en De Koning in het Anatomisch Kabinet Mie bekende dat ze bij de apotheek een middel tegen wandluis had gekocht (Operment) dat bestond uit een deel zwavel en vier delen arsenicum. Het spul was zo slecht vermengd dat Mie de arsenicum er zo af kon scheppen. Dat mengde ze met de soep die ze maakte voor haar 21 slachtoffers. Haar proces kreeg belangstelling uit binnen- en buitenland. Haar advocaat mr. C.A.Vaillant vond dat Mie ontoerekeningsvatbaar was, maar dat werd niet geloofd. Ze werd veroordeeld tot levenslange tuchthuisstraf die ze uitzat in de vrouwengevangenis in Gorinchem.
 • De doodstraf was al in 1870 afgeschaft, maar door dit proces waren er weer mensen die vonden dat 'monsters' het niet verdienden om te blijven leven. In 1915 overleed Mie op 75 jarige leeftijd in de gevangenis, ze werd aldaar (zonder steen) begraven.
 • bron stamboomonline
 • Haar huwelijk ingezegend door de Leidse predikant dr. Abraham Rutgers van der Loeff (1808-1885).
 • Wikipedia
 • murderpedia.org... ;
 • Serial killer. Sentenced to life in prison in 1885. Died in prison on April 11, 1915
 • http://www.dodenakkers.nl/artikelen/moord/155-gifmengster.html/ dodenakkers.nl...]
view all

Maria Catharina Swanenburg's Timeline

1839
September 9, 1839
Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
1915
April 11, 1915
Age 75
Gorinchem, Zuid-Holland, Netherlands
????
katholieke begraafplaats van Gorinchem