Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Ik kreeg levenslang 1871-1930

Project Tags

view all

Profiles

Ik kreeg levenslang 1871-1930

Op 17 september 1870 schafte Nederland als een van de eerste West-Europese landen de doodstraf af en verving deze straf door de levenslange tuchthuisstraf. Minister Van Lilaar had het niet gemakkelijk gehad om zijn wet aangenomen te krijgen. Na vier dagen van heftig debatteren nam de Tweede Kamer het voorstel met 48 tegen 30 stemmen aan, de Eerste Kamer volgde met 20 tegen 18 stemmen.


Doel van dit project

Het doel van dit project is een verzameling van profielen te creëren van alle misdadigers die een levenslange gevangenis straf kregen tussen 1871 en 1930.

Hulp gevraagd

Om de correcte personen te vinden zal er aardig wat speurwerk gedaan moeten worden, oude kranten artikelen zouden een goed hulpmiddel zijn bijvoorbeeld voor het vinden van de juiste persoon, bij sommige veroordeelden word het jaar van overlijden of de plaats van het misdrijf vermeld dit kan ook gebruikt worden als een hint. Voor een onderwerp als dit is het natuurlijk zaak dat niet de verkeerde persoon bestempeld word als tot levenslang veroordeelde.


Lijst van tot levenslang veroordeelden 1871 tot 1930 :

1871

  • Lammert Marcus en Auke Dalstra , Vader, zoon en neef vermoordden in 1867 een rijk echtpaar in een boerderij bij Nijega. Het drietal werd als eerste volgens de nieuwe wetgeving tot levenslang veroordeeld. De wet was ook van toepassing op misdrijven die gepleegd waren vóór het ingaan van deze nieuwe regelgeving. De vader overleed in 1885 in de gevangenis, de zoon kwam in 1894 vrij, de neef in 1906
  • Iman Dorst, De 24-jarige boerenknecht vermoordde een vrouw die zwanger van hem was, door haar te verdrinken in een paardenput. Dorst overleed een jaar later in de gevangenis

1872

  • Elisabeth Ras en Pieter van Tongeren ,De twee beraamden samen met een andere man de moord op de echtgenoot van Ras. Van Tongeren schoot hem dood met een geweer. Na verhoor in tegenwoordigheid van het lijk bekenden ze. De zaak kwam drie keer voor de Hoge Raad; twee maal werd het verwezen naar een ander gerechtshof, totdat ten slotte het beroep in cassatie werd verworpen. Ras kreeg gratie in 1891 en kwam in 1893 vrij, Van Tongeren kreeg gratie in 1893
  • Jan van Druten , De weduwnaar wierp wegens armoede zijn dochters van 4 en 5 jaar in de Rijn. De jongste verdronk

1876

  • Hendrik Jut , Vermoordde samen met zijn latere vrouw in 1872 bij een roof een vrouw en haar dienstbode in Den Haag. Zijn vrouw kreeg 12 jaar tuchthuisstraf. Hij overleed twee jaar later in de gevangenis in Leeuwarden

1877

  • Johannes Hendrikus Thuis , De kastelein vergiftigde zijn vrouw in 1874 met arseen(III)oxide. Twee jaar later werd het lijk opgegraven en werden sporen van arsenicum gevonden. In 1877 kreeg Thuis levenslang, enkele maanden later overleed hij in de gevangenis.
  • Gerardus de Vos , Vergiftigde zijn vrouw Martijntje Figee. Bij het huwelijk van Wilhelmina in 1901 kreeg hij gratie en werd zijn straf gewijzigd in 25 jaar

1878

  • Ferdinand Heun , De gepensioneerde Oost-Indisch militair kreeg levenslang voor moord gevolgd door diefstal op een weduwe te Middelstum. Hij overleed in 1899 in de gevangenis.

1879

  • Johannes Gaientaan , De 57-jarige kreeg levenslang voor de moord op een weduwe waarmee hij had samengewoond. Hij had daarvoor al 27 jaar in de gevangenis doorgebracht. In 1881 overleed hij in de gevangenis

1880

1883

  • Nicolaas Geerekink De 52-jarige nam een levensverzekering voor zijn broer en diens dochter, en mengde arsenicum door hun zuurkool. Zijn broer overleed hieraan, het meisje herstelde. Geerekink, die al eerder tot 5 jaar was veroordeeld, kreeg levenslang en overleed in 1887 in de gevangenis.
  • Rijk Sijberde De weduwnaar liet zijn dochter in het geheim bevallen van een kind dat hij bij haar had verwekt en vermoordde daarna de baby. Hij overleed in 1886 in de gevangenis.

1884

  • Nicolaas Geerekink De 52-jarige nam een levensverzekering voor zijn broer en diens dochter, en mengde arsenicum door hun zuurkool. Zijn broer overleed hieraan, het meisje herstelde. Geerekink, die al eerder tot 5 jaar was veroordeeld, kreeg levenslang en overleed in 1887 in de gevangenis.
  • Gradus Arends Voor een roofoverval bij een boerderij, waarbij een dode viel. De straf werd later in 30 jaar omgezet, augustus 1913 kwam hij vrij
  • Gijsbertus van der Voort Beroofde en verwondde een man en wierp hem hierna van de steile oever in het water van de haven in Zutphen

1885

  • Maria Swanenburg (Goeie Mie, de Leidse gifmengster), Sloot verzekeringen af op ouderen en zieken, die zij daarna vergiftigde. In de gevangenis probeerde ze twee medegevangenen te vergiftigen met het kwik uit een spiegel. Haar gratieverzoeken werden afgewezen en ze overleed in 1915 in de gevangenis.
  • Cesar Timmermans Vermoordde de bekende Maastrichtse advocaat Van Oppen en diens zoon en dochter, wegens een conflict over proceskosten. Timmermans overleed eind 1887 in de gevangenis.

1889

  • Louis van Bergen van der Grijp & Leonardus Quik , Voor de moord op een bejaarde weduwe in Stolwijk. Van Bergen van der Grijp werd in 1912 voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Quik overleed in 1893 in de Groninger strafgevangenis

1890

  • Wilhelmus Stoeldraaijers Hield als voogd van zijn nicht haar geld in bewaring. Toen ze wilde trouwen en hij het geld uit zou moeten keren, vermoordde hij haar. Bij het huwelijk van Wilhelmina in 1901 kreeg hij gratie en werd zijn straf gewijzigd in 25 jaar. In 1905 stierf hij echter, voor hij de resterende straf had uitgezeten.

1891

  • Grietje Wobbes Gaaikema De 59-jarige weduwe vergiftigde haar dochter enkele weken voordat deze ging trouwen. De weduwe wilde haar dochters deel van de nalatenschap van haar man verkrijgen.

1893

  • Gijsbertus (Gijp) van Gelder , Bende van Oss. Pleegde verschillende moordaanslagen rondom Oss en vermoordde samen met drie anderen wachtmeester Hoekman die orde op zaken moest stellen. Van Gelder kreeg als enige levenslang. Bij het 25-jarige regeerjubileum van Wilhelmina in 1923 kreeg hij gratie. Hij bleef tot zijn dood ontkennen dat hij het dodelijke schot had gelost.

1894

  • Machiel Lampier Voor de moord op zijn vrouw, haar zus en hun moeder te Marollenput. Zijn schoonmoeder had kort daarvoor een erfenis gekregen. Lampier wilde dit geld roven om daarmee samen met zijn geheime liefde naar de Verenigde Staten te emigreren. In 1918 werd hij in een rijkskrankzinnigengesticht geplaatst waar hij stierf in 1931.
  • Johan Barger De voormalige dominee werd veroordeeld voor moord op een naaister die bij hem werkzaam was. In 1900 overleed hij in de gevangenis.

1895

  • Nicolaas (Klaas) Boes De 17-jarige kreeg levenslang voor een dubbele moord te Schagen. De straf werd uiteindelijk omgezet in een tijdelijke straf van 25 jaar. Boes kwam april 1922 vrij.

1896

  • Martinus Albers De 50-jarige vermoordde zijn vrouw met een slagersmes. De oud-militair had in Nederlands-Indië al 8 jaar gezeten voor een moordaanslag op een sergeant. In 1903 overleed hij in de gevangenis.

1898

1900

1904

  • Luye van der Laan Vermoordde zijn schoonzuster en meldde zichzelf bij de politie. Hij had als 13-jarige al eerder een moord gepleegd. Hij ging niet in hoger beroep en pleegde een jaar later zelfmoord in de gevangenis.

1910

  • Johannus Jacobus Beek Stuurde een vergiftigde taart naar marktmeester Markus. Deze taart werd opgegeten door de vrouw van Markus en een dienstbode, waarna de vrouw overleed, de dienstbode herstelde. Beek kreeg levenslang en overleed in 1918 in de gevangenis. Het arrest van de Hoge Raad is bekend onder de naam Hoornse taart.

1911

  • Jacob van Rennes Verkrachtte en wurgde de 13-jarige Jaantje Pulle te Renkum. In 1927 kwam hij vrij, maar hetzelfde jaar belandde hij weer in de Leeuwarder strafgevangenis

1912

1917

  • Evert Johannes Roelofsen Moord te Wolfheze. Schoot rijksveldwachter Martinus van Beek dood en verwondde een agent bij zijn arrestatie. Werd eerst ontoerekeningsvatbaar verklaard maar in hoger beroep kreeg hij levenslang. Nadat hij 30 jaar vastgezeten had, kreeg hij gratie en werd in een inrichting in Eindhoven geplaatst. Hieruit ontsnapte hij in 1952.

1919

1920

1921

1925

  • Jacobus van Munster De zwerver pleegde met anderen een roof op een bejaarde boer en diens zus. Van Munster verkrachtte de vrouw en vermoordde beiden met een houten hamer. In 1934 werd hij in een rijkskrankzinnigengesticht geplaatst waar hij stierf in 1937.
  • Jan Capelle Voor de roofmoord op zijn moeder te Peperga

1929

1930

  • Jan Hoek Werd veroordeeld voor moord op en verkrachting van de 21-jarige verpleegster Tine Koperberg in een bos bij Bennekom. Hoek was al eerder veroordeeld wegens aanranding.
  • Gerrit Maliepaard Voor roofmoord met een bijl op zijn schoonzus in de Willebrordusstraat te Rotterdam. Maliepaard werd dezelfde dag op het station van Den Bosch opgepakt met in zijn koffer het gestolen geld en een bebloede bijl. Hij bekende de moord onmiddellijk